Pretraži

10 najbolje ocenjenih filmova svih vremena: Korisnici interneta tvrde da su OVO najbolja ostvarenja, a evo šta kaže IMDb

Popcorn
0
film
Foto:Printscreen/Youtube:Flashback FM

IMDb je jedan od najrelevantnijih sajtova kada je ocenjivanje filmskih ostvarenja u pitanju, a upravo na ovom mestu mnogi od nas pronalaze sve detalje vezane za filmove – od glumačke ekipe, do osvojenih nagrada, ali i zanimljivosti koje su pratile sam proces snimanja.

Osim toga, na ovom sajtu redovno se objavljuju i top liste najaktuelnijih i najgledanijih filmova. ako niste tip koji voli da pruža šansu baš svakom novom filmu, već pažljivo bira žanrove, i proučava kritike i ocene, onda će poseta ovog sajta biti odlično rešenje za vas.

Ipak, pored IMDb-a ljubitelji filmova oslanjaju se na još neke sajtove poput LetterBoxD, Rotten Tomatoes i Metacritisc, a ako se uzmu u obzir ukupne ocene sa svih portala koje se bave ocenjivanjem filmskih ostvarenja sa onim podacima koji se mogu naći na IMDb-u, može se uočiti razlika.

Iako je i na IMDb-u, baš kao i na svim drugim rang listama, na ubedljivom prvom mestu najbolje ocenjenih filmova svih vremena kultni film Bekstvo iz Šošenka, mišljenja oko preostalih devet mesta se poprilično razlikuju, pa je tako prema zbiru svih ocena na internetu mesto na ovoj listi zauzeo i film Matrix, koji na IMDb listi nije čak ni u prvih 10.

Prema izboru korisnika interneta, ovi filmovi važe za najbolja ostvarenja svih vremena, a mi krećemo od poslednje, 10. pozicije na kojoj se nalazi film Matrix.

10. mesto – film The Matrix (1999) – ocena 8.7

Iznenađujuće da je „The Matrix“ jedan od 10 filmova sa najviše ocena koje zapravo nisu na IMDb-ovoj top 10 listi. „The Matrix“ je bio munja u boci, pošto je stigao baš na početku internet bum-a i retki su cyberpunk filmovi koji se i dan-danas smatraju kul. 1,8 miliona korisnika je ocenilo film, ali nisu svi bili oduševljeni svom kožom i nošenjem naočara u zatvorenom prostoru koji se mogao videti u ovom filmskom ostvarenju.

„The Matrix“ je verovatno najinovativniji akcioni film današnjice i čak ni nastavci filma mu ne mogu parirati. Takođe je iznenađujuće što „The Matrix Reloaded“ nema toliko glasova, iako je zaradio skoro dvostruko više od originalnog filma na blagajnama.

9. The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001) – ocena 8.8

Niko pre više od 20 godina ne bi verovao da će jedan od najuzbudljivijih filmova 21. veka biti o četiri prijatelja koji hodaju i traje skoro tri sata. Ali upravo to je ono što je „Gospodar prstenova: Družina prstena“.

Čak i oni koji nisu ljubitelji ovog žanra i dalje se vraćaju ovom klasiku, pošto ga je ocenilo 1,8 miliona korisnika na IMDb-u.

8. Forrest Gump (1994) – ocena 8.8

Iako je Kventin Trantino postao poznat po revidiranju istorije, kao što vidimo u filmovima „Bastardi iz okupiranog sela“ gde Adolf Hitler biva masakriran i „Jednom u Holivudu“ gde Šeron Tejt preživljava, „Forrest Gamp“ je prvi to uradio na tako kreativan način. Glavni lik nehotice utiče na tok istorije, bilo da je to učenje Elvisa njegovog čuvenog plesa ili učešće u pešadijskom puku tokom Vijetnamskog rata.

Kako postoji nastavak romana, obožavaoci žele da vide „Forrest Gump 2“.

7. Fight Club (1999) – ocena 8.8

Interesantno je da film nije bio toliko voljen kada je prvi put pušten pre 23 godine, pošto kritičari nisu blagonaklono gledali na njegov cinizam i podbacio je na blagajnama.

Međutim, „Borilački klub“ je očigledno bio daleko ispred svog vremena, i neki su očigledno pogrešno shvatili njegovu satiru kao iskrenost. Svako ima svoju teoriju o čemu se radi u ovom dubokom filmu, ali u osnovi, nijedan drugi film nije uspeo bolje da istraži anksioznost Generacije X od izdanja iz 1999. godine. I, barem, to je najmračnija i najbleđa romantična komedija ikada.

6. Inception (2010) – ocena 8.8

Na IMDb-u se ne može reći ništa loše o Kristoferu Nolanu, pošto čak i njegovi najslabiji filmovi imaju neverovatno visoke prosečne ocene na toj platformi. I iako se „Početak“ ne nalazi na IMDb-ovoj top 10 listi filmova, veoma je blizu tome. Film iz 2010. godine ima ocenu 8.8 baziranu na preko 2.3 miliona korisnika, što je neverovatan uspeh, ali za Nolana to je samo još jedan običan dan na poslu.

5. Pulp Fiction (1994) – ocena 8.9

Kako godine prolaze i „Pulp Fiction“ se sve više smatra klasikom za sva vremena, verovatno će film konačno dostići željenu ocenu od 9.0, ali za sada ima ocenu 8.9 baziranu na preko dva miliona glasova. Iako su reditelji godinama eksperimentisali sa ovim stilom, Tarantino je bio taj koji ga je popularizovao u Holivudu.

4. The Lord of the Rings: The Return Of The King (2003) – ocena 9.0

„Vraćanje kralja“ iz 2003. godine bio je epski završetak najveće fantazijske filmske serije ikada. I iako je trilogija „Hobit“ došla deset godina kasnije sa mešovitim rezultatima, ni te filmove ne mogu ukaljati nasleđe ovog trećeg dela. Iako su to potpuno različiti filmovi, „Vraćanje kralja“ je imalo veliki uticaj na „Osvetnike: Kraj igre“.

3. The Dark Knight (2008) – ocena 9.0

Postoji beskonačno mnogo verzija i ponovnih pokretanja „The Caped Crusader“, i dok fanovi mogu zauvek raspravljati o tome koji glumac je najbolji Betmen i koji film najbolje prikazuje Gotham, ne može se poreći da je „The Dark Knight“ ultimativni film o Betmenu. Film donosi neke čudne izbore koji apsolutno nisu u duhu Betmena, kao što je na primer to da se polovina filma odvija tokom dana. Neki fanovi čak mogu tvrditi da je više film Kristofera Nolana nego film o Betmenu.

2. The Godfather (1974) – ocena 9.2

„Kum“ se često naziva najvećim filmom svih vremena. Pre njegovog izdanja 1972. godine, filmovi o mafiji bili su šablonasti i preterani, ali reditelj Francis Ford Kopola okrenuo je taj žanr naglavačke i doneo najhrabriji, najdramatičniji i najsmeliji film svog vremena.

1. The Shawshank Redemption (1994) – ocena 9.3

„Iskupljenje u Šošenku“ iz 1994. godine je jedan od onih filmova koji su ocenjeni tako visoko jer se čini da ga niko žestoko ne mrzi. Film je uzbudljiva zatvorska drama sa misterijom i takvim ohrabrujućim završetkom, i takav film zadovoljava sve i nema načina da ga bilo ko mrzi.

A šta kaže IMDb?

Prema ocenama sajta IMDb lista deset najboljih filmova svih vremena izgleda ovako:

  1. Gladiator (ocena 8,5)

  2. The Departed

  3. The Green Mile

  4. Saving Private Ryan

  5. Life Is Beautiful

  6. Léon: The Professional

  7. The Usual Suspects

3. Forrest Gump (ocena 8,8)

2. Schindler’s List (ocena 9)

1. The Shawshank Redemption (ocena 9,3)

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Popcorn