Pretraži

ZAUVEK ĆE ŽIVETI KROZ SVOJU MUZIKU: Toše Proeski bi danas napunio 40 godina

Muzika
0
Screenshot: Youtube/Hit Records Official

Iako je prošlo 13 godina od njegove pogibije, Tošetove pesme, lik i delo ne padaju u zaborav budući da je svojom humanošću, dobrotom, ali i talentom ostavio neizbrisiv trag na našoj sceni.

Toše je preminuo u svojoj 26. godini života na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. Tragična vest uzdrmala je domaću javnost zbog čega mnogi nisu mogli da poveruju u to. 

Pevač je tokom svoje impoznantne karijere poklonio publici mnogo hitova, kroz koje on nastavlja da živi. U pitanju su: "Čija si", "Zajdi, zajdi", "Bože brani je od zla", "Pratim te", "Soba za tugu" i mnoge druge.



Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. u Prilepu, gradu u Južnoj Makedoniji. Njegovo pravo ime je Todor, što u prevodu znači Božiji dar.

Odrastao je u gradu Kruševo, u zapadnom delu Makedonije. Talenat za muziku je nasledio od roditelja, majke Domenike i oca Nikole. Oni su prepoznali njegove vokalne sposobnosti i pružili mu podršku da se muzički obrazuje.

Toše je pohađao muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju. Studirao je solo pevanje i bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Pored toga što je pevao, znao je da svira razne instrumente, kao što su: klavir, gitara, klarinet, saksofon i bubnjevi.

Muzički se usavršavao u Njujorku, gde je imao priliku da radi sa tenorom Lučanom Pavarotijem.

Karijeru je započeo 1997. godine, kada je pobedio na Melfestu sa pesmom "Yesterday" grupe Bitls. Takmičio se i na Evroviziji sa numerom "Ostani do kraja".

Nakon brojnih takmičenja i nagrada, 1999. godine je snimio svoj debitantski album na kojem se nalazi 11 pesama. Iako je postigao veliki uspeh na našoj sceni, slava ga nije ponela.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika