Pretraži

JAZZ CELEBRATION: Uskoro počinje 35. Beogradski džez festival! Nastupiće najveći svetski muzičari

Muzika
0
Ilustracija: Promo

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA“ / „JAZZ CELEBRATION“.

——————– Sponsored ——————–


Jubilarni festivali su prilika da se osvrnemo na put koji nas je doveo do današnjice – u ovom slučaju, do trenutka u kome se Beograd i Srbija ponovo ponose velikim međunarodnim džez događajem, omiljenim kod publike svih generacija – Beogradskim džez festivalom. Predstavljajući tradiciju otvorenosti naše sredine za sve univerzalno važne umetničke tendencije, festival je osnovan 1971. godine, kao spona u povezivanju Jugoslavije sa svetom. Te prve godine bile su spektakularne po broju i značaju autora i muzičara koji su se na njemu našli, a sa vremenom su očekivanja publike rasla, stavljajući organizatore pred izazov da na njih adekvatno odgovore. Tokom 20 godina postojanja u „prvom životu“, festival je postao institucija za sebe, svetionik kulture nekadašnje države.

Kad je Dom omladine Beograda uz podršku Grada Beograda, posle pauze od 15 godina, obnovio Beogradski džez festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti. Selekcija koja je 1971. sa lakoćom mogla da se osloni na već dokazane džez veličine, mnoge od njih u to doba u punoj snazi, te 2005. samo donekle je imala mogućnosti da se osloni na tradiciju, a mnogo više da se okrene budućnosti. Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora koji su upravo zakoračili na svetsku džez scenu, donevši novu estetiku – oni ne samo da su tumačili standarde na novi način, nego su sa sobom doneli novu vrstu džeza, prilagođenu novim vremenima. Virtuoznost se podrazumevala, ali su emocija, stav, vizija i umetnička poruka, ponovo došli u prvi plan. Tu generaciju savremenih džez autora u našoj sredini sistematski je godinama zastupao Beogradski džez festival, koji danas može da se pohvali sa oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja. 

Sa njima je došla i nova publika – ona koja predstavlja budućnost džeza, zainteresovana da istražuje i doživi nešto novo. Sa posetiocima čija je većinska starosna struktura od 20 do 40 godina, možemo da se pohvalimo da smo jedan od festivala sa najmlađom publikom u Evropi. Kao važan zadatak sebi smo postavili podršku i promociju srpskih džez muzičara: pravilo je postalo da domaći renomirani sastav, sa specijalnim programom i gostom iz inostranstva, otvara festival , a petu godinu za redom organizujemo i  predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea. Po ustaljenom formatu, 3  domaća nova projekta u izvođenju umetnika mlađe generacije izloženo je domaćoj javnosti  i brojnim inostranim novinarima, koji svake godine širom sveta pronose glas o vrhunskim dometima u srpskom džezu. Kao jedini džez festival iz Srbije koji je član Evropske džez mreže, kroz pažljivo vođene aktivnosti na planu međunarodne saradnje i učešće u konferencijama, sajmovima i drugim događajima iz poslovne sfere , ponovo smo postali globalno prepoznatljiv i relevantan umetnički događaj, ravnopravan deo internacionalne porodice džez festivala. 

Ilustracija: Promo

Ilustracija: Promo


I zato, ove godine organizujemo svetkovinu. Radujemo se svojim gostima i publici, novim muzičkim herojima i svima koji zajedno sa nama učestvuju u pisanju još jedne uzbudljive stranice zajedničke istorije Beogradskog džez festivala.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu posebnoj, slavljeničkoj prilici: umesto 5, trajaće 8 dana – redovnih 6 dana programa, uvodni DJ program i festivalski progam PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih događaja.

Džez svetkovinu ove godine počinjemo sa starim znancem naše publike: Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvešće nas u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21 čas u Centralnom holu Doma omladine Beograda. 

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar (19č) u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undectet, sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje (Henri Texier) sa projektom Sand Woman. Budući da regularan program BDŽF ove godine završavamo nastupom uzbudljive francuske fri džez postave Tea Sekaldija (Théo Ceccaldi) „Freaks“ (27.10.), jasno je da smo ovakvom selekcijom želeli i da obeležimo dve činjenice – da su pre tačno 180 godine Srbija i Francuska uspostavile diplomatske odnose, ali i da su nam upravo iz Pariza, posle Prvog svetskog rata, stigle prve note tadašnjih džez kompozicija.


Glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja 35. Beogradskog džez festivala nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za ovu manifestaciju, pa ćemo se tokom tri koncertna dana u tom prostoru  simbolično prisetiti brojnih koncerata iz duge istorije. Tamo ćemo imati priliku da vidimo neke od apsolutnih džez legendi: 23. oktobra čarobnjaka bas gitare Stenlija Klarka (Stanley Clarke) sa bendom u kojem predstavlja brilijantne mlade talente, a  24. oktobra Dajen Rivs (Dianne Reeves), veliku džez divu i jednu od tri najvažnije pevačice današnjice. Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog  Čarlsa Mingusa, a zatvoriti

Čarls Lojd (Charles Lloyd), živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Ovaj izuzetni vizionar, važan sa razvoj filozofije džeza u XXI veku, dolazi po treći put na BDŽF, ovoga puta sa novim projektom Kindred Spirits. Pored velikana, u Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa sa našeg kontinenta: krajnje nekonvencionalni Flat Earth Society iz Belgije (23.10.), kao prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski Ilugdin Trio sa pevačicom Tanyom Balakirskayom (24.10.).

Program u Domu omladine Beograda, koji svojom smelošću privlači mnogo pažnje naših ljubitelja džeza, okupiće nikad više novih i po godinama mladih sastava iz celog sveta. Posebno predstavljanje imaće sve uticajnija savremena nemačka džez scena, odakle nam dolazi neprikosnovena evropska pijanistička zvezda Mihael Volni (Michael Wollny) sa svojim triom (26.10.), ali i izuzetno talenatovana postava bubnjara Maksa Andžejevskog (Max Andrzejewski) Hütte (25.10.), sa programom koji predstavlja omaž stvaralaštvu velikog engleskog rok autsajdera Roberta Vajata (Robert Wyatt). 

https://youtube.com/watch?v=Uc5v7KEPPI0


Od talenata sa severnoameričkog kontinenta, ugostićemo novu veliku vokalnu zvezdu iz SAD, Džezmiju Horn (Jazzmeia Horn) sa najnovijim programom „Love and Liberation“ (25.10.), te Lailu Biali, klavirsku džez  senzaciju iz Kanade i njen trio (26.10.), dok će nam jedno od velikih imena modernog američkog džeza Stiv Kolmen (Steve Coleman) sa bendom Five Elements (26.10.) ponuditi uzbudljiv koncept ukrštanja džeza sa hip hopom. 

Sa četiri nacionalne scene koje Beogradski džez festival već godinama predstavlja domaćoj publici, dolaze najuzbudljivi novi sastavi: iz Izraela, scene bogate briljantnim džez talentima, stiže već uveliko priznati avangardni gitarista Gilad Hekselman sa triom (25.10.); iz Austrije tamošnja underground supergrupa Shake Stew (25.10.), kao reprezentacija aktulenih tokova na ovoj, sve intrigantnijoj sceni;  iz Italije, jedne od najjačih džez zajednica u Evropi, umesto imena „stare garde“, odlučili smo se za atraktivne heroje podmlatka – grupu Yellow Squeeds, koju predvodi izvanredni gitarista Frančesko Diodati (24.10). Naš festival je uspeo da se istakne u evropskim okvirima višegodišnjim praćenjem i predstavljanjem portugalskih džez bendova, o kojima se sad mnogo govori u svetu, a ove godine (27.10.) ugostićemo jedinstvenu fri džez postavu „Axes“, sa četiri duvača i dva bubnjara, okupljenu oko jednog od najtalentovanijih mladih portugalskih džezera Žoaa Mortagve (João Mortágua).
Posebno smo uzbuđeni što beležimo povratak nekih veoma važnih džez sredina na Beogradski džez festival, iz kojih nam dolaze dva sjajna mlada imena. Iz Velike Britanije, čije su nove snage u ogromnom naletu, stiže nam supertalentovani mladi trubač Henri Spenser (Henry Spencer) sa bendom Juncture (26.10.), a iz Poljske, izuzetni pijanista posebnog senzibiliteta, Maćej Obara (Maciej Obara), jedna od najvećih nada čuvene izdavačke kuće ECM (koja ove godine slavi 50 godina rada), sa kvartetom „Unloved“ (24.10.).

Konačno, ovogodišnji „Serbian showcase“ (23.10.) ponudiće izbor najkvalitetnijih poduhvata domaćeg džez  podmlatka: mladi saksofonista i kompozitor Rastko Obradović, koji je prve profesionalne korake napravio upravo na Beogradskom džez festivalu, nastupiće sa norveškim kvartetom; Milan Stanisavljević, stacioniran u Ljubljani, gostuje sa svojim slovenačkim kvintetom; a iz Novog Sada stiže bend Dragon’s Fuel, nove nade savremene srpske džez scene.

Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUS: u ponedeljak, 28. oktobra nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad (Bjørnstad) iz Norveške. Ovaj kultni autor, kada su u pitanju skandinavska džez škola i već pomenuta ECM etiketa, održaće solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda (20č). Biće to prilika da zajedno saberemo utiske sa slavljeničkog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala. 


Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Aktuelna cena vaučera je 4.000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 RSD. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za sve koncerte u okviru 35. Beogradskog džez festivala.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.
 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika