Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Rasta, Coby, Relja… Vaši omiljeni izvođači prave pesme u regetonu, a da li znate šta se sve krije iza toga? (VIDEO)

Muzika
0
Photo: IDJTV

Regeton je toliko zarazan da nema osobe koja ne bi zaplesala u tom ritmu, koji je mešavina muzike sa Jamajke, regea i dens hola, ali i ritmova iz Latinske Amerike i hip-hopa iz Severne Amerike.

——————– Sponsored ——————–


Ovaj žanr nastao je u Portoriku krajem 90-ih godina, a ubrzo je postao veoma popularan u Panami, Dominikanskoj Republici, Kubi, Kolumbiji i Venecueli. Talas dens muzike se proširio na Latinsku Ameriku posle čega je dopro do obala Zapadnog sveta.

Reč "regeton" prvi put je upotrebljena 1994. godine, kada su Daddy Yankee i DJ Playero iskoristili ime albuma "Playero 36" da opišu novi underground žanr iz Portorika. On je sinteza hip-hopa, regea, španskog pevanja i repovanjaDJ Plaiero i DJ Nelson bili su posebno inspirisani hip-hopom i latino-američkom muzikom. Njihov produkt bio je "riddims", odnosno prve regeton pesmeKaripska i afro-američka muzika dobila je zamah u Portoriku, pa je reggae rep na španskom označio početak Boricua underground-a i bio je kreativni "izlaz" za mnoge mlade ljude.

Tako je nastala eminentna tzv. podzemna kultura mladih, pozicionirana na marginama društva i zakona zbog čega je veoma kritikovana. Portorikanska policija pokrenula je kampanju protiv underground scene tako što je zaplenila kasete iz muzičkih prodavnica i njihova dela deklarisala kao krivična. Pisali su im novčane kazne i vodili negativnu kampanju u medijima.

Snimci Bootlega i usmenog izvođenja postali su primarno sredstvo distribucije ove vrste muzike do 1998. godine, kada se pretvorila u moderni regeton. Popularnost dugo osporavanog žanra se rapidno povećala početkom 2000-ih, kada ga je otkrila međunarodna publika.

Na našem području Rasta je bio vesnik regetona. Prvi put se na sceni pojavio 2006. godine i pevao je o stanju u društvu, marihuani, ljubavi i ženama. Jednu od njegovih najslušanijih pesama snimio je sa bivšom suprugom Anom Nikolić baš u tom ritmu, koji je srce regetona.


Pored njega i drugi izvođači su zavoleli ovu vrstu muzike. Jedan od njih je Relja Popović, bivši član grupe "Elitni odredi".


Hip-hop zvuk je takođe doživeo sintezu sa latino ritmovima i tonovima. Jedno od najvećih iznenađenja na regionalnoj rep sceni, Senidah, takođe koristi neku varijaciju regetona u svojim pesmama.


Srpski reper Coby nije odoleo tom primamljivom zvuku. Pesma koju jako dobro znate, zapravo je prava regeton pesma.


Novi žanr u svetu nazvali su "underground", a kasnije "perreo". Činile su ga eksplicitne scene i stihovi o drogi, nasilju, siromaštvu, prijateljstvu, ljubavi i seksu. Na taj način izvođači su opisivali životne probleme u unutrašnjosti grada. "Underground" muzika je snimana u portorikanskim garažama i distribuirana na ulicama u obliku kaseta.

Uprkos tome što su numere snimane u raznim objektima, većina je bila dobrog kvaliteta. Dostupnost i kvalitet doprineli su tome da muzički žanr zaživi. On je rušio socio-ekonomske barijere na portorikanskoj muzičkoj sceni. Najpoznatije kasete u ranim devedesetim godinama bile su Nege I i II DJ Negro i 37 i 38 Plaiera DJ.

Uprkos kontroverzama koje je izazivao na početku, postao je prihvaćen kao deo portorikanske kulture, u čemu su značajnu ulogu odigrali političari. Oni su koristili regeton u predizbornim kampanjama kako bi privukli mlađe glasače 2003. godine. Reklama za Pepsi sa Daddyem Yankeeom pomogla je da se žanr proširi na Zapadni svet i postane deo popularne kulture.

Strani regeton izvođači koji su stekli svetsku slavu su: J Balvin, Daddy Yankee, Maluma, Luis Fonsi i mnogi drugi. 

J Balvin je kolumbijski pevač i kompozitor. Trećim studijskim albumom "La familia" postigao je najveći uspeh. Njegove najslušanije latino numere su: Ay vamos, Tranquila, Sola, La venganza.


Daddy Yankee rođen je u Portoriku, gde su ga proglasili kraljem regetona. Album "Barrio fino" važi za najbolji regeton album ikada. Njegova najpopularnija numera je "Gasolina".

https://youtube.com/watch?v=qGKrc3A6HHM


Maluma, jedan od najzapaženijih izvođača iz Kolumbije, postao je najveći miljenik ženaPesmom "La temperatura" oborio je sve rekorde.


Ubedljivo najslušanija pesma na Jutjubu u jednoj varijaciji tog ritma je "Despacito" Luisa Fonsija.


Kako se pravi regeton možete pogledati na snimku koji sledi, pa, ko zna, možda i sami napravite neku dobru pesmu kao što je "Despacito".


 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika