Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Kako je K-pop osvojio planetu i šta je doneo svetskoj muzičkoj sceni?

Muzika
0
Screenshot: Youtube/officialpsy

K-pop je muzički žanr koji je nikao na tlu Aziije, tačnije Južne Koreje, gde se pojavio njen moderan oblik još početkom devedestih.

——————– Sponsored ——————–


Korejska muzika popularizovana je 2000. godine, kada je stari termin "Gayo" zamenjen svima dobro poznatim K-pop. Tim terminom definiše se "popularna muzika" u Južnoj Koreji. U užem smislu on označava savremenu formu južnokorejskog popa, na koga utiču stilovi i žanrovi iz celog sveta: rok, džez, hip-hop, R&B, rege, elektronika, folk i mnogi drugi. 

Moderan zvuk donela je K-pop grupa "Seo Taiji and Boys" 1992. godine. Oni su eksperimentisali sa različitim stilovima i žanrovima tako što su ujedinili strane muzičke elemente i napravili revoluciju na domaćoj sceni.Članovi ovog benda bili su veoma uticajni i kada je reč o oblačenju i modi. Oni su usvojili hip-hop estetiku. "Seo Taiji and Boys" nosili su živahnu uličnu odeću: prevelike majice, vetrovke, kombinezone sa kaišem i američke sportske dresove. Dodatnu opremu činile su bejzbolske kape, čiji se prednji deo okretao nazad.


Nakon toga, 1996. godine, K-pop je izrastao u subkulturu, baš kada se pojavio dečiji bend "H.O.T." Njihova publika bili su tinejdžeri i mladi širom zemlje.

Popularni muzički pravac je ubrzo pao u zapećak, a onda su na veliku scenu izašli TVXQ and BoA koji su pokrenuli novu generaciju K-popa. Oni su ovaj žanr preneli na susedno japansko tržište i odatle počeli da ga šire.


Društvene mreže, TV emisije i drugi kanali omogućili su da taj korejski talas zapljusne obale istočne i jugoistočne Azije, Indije, Latinske Amerike, Južne Afrike, Bliskog Istoka, ali i Zapadnog sveta.

S obzirom na to da je K-pop riznica različitih kultura i stilova, on predstavlja mešavinu zapadnjačkih i afro-američkih uticaja sa korejskim aspektom performansa. U performans se uključuju sinhronizovani plesni pokreti, tzv. tačkasta koreografija.

Osim ritma i zvuka, K-pop je autentičan i po plesu. Na sceni se pojavljuje više pevača koji se kombinuju i zamenjuju pozicije dok izvode numeru. Uz to brzo plešu i posebno vode računa o sinhronizaciji. Koreografija (korejski: An, Anmu) često uključuje tzv. "point dance" (korejski: anmu anmu). On se sastoji od vezivanja i ponavljanja pokreta unutar koreografije, a podudara se sa karakteristikama stihova pesme.


Na Univerzitetu Kalifornije u San Dijegu zaključili su da je savremena korejska pop kultura izgrađena na "transnacionalnim točkovima" koji je se kreću van nacionalnih i institucionalnih granica. 

S obzirom na to da je ova subkultura, čiju osnovu čine muzika, ples i moda, uzela maha i hara čitavim svetom, verujemo da će u budućnosti tek biti dominatna, jer k-pop hitovi i danas obaraju sve rekorde gledanosti i slušanosti, na gotovo svim platformama.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika