Pretraži

ISTORIJA MUZIKE: Autotjun su kod nas prvi koristili Elitni odredi! Evo ko je prvi na svetu upotrebio ovaj efekat i kako je on nastao (VIDEO)

Muzika
0
Photo: IDJVideos

Izvođači širom sveta masovno koriste "autotjun" koji je stvorila kompanija "Anters Audio Technology" u svrhe korekcije glasa i instrumentalnog izvođenja.

——————– Sponsored ——————–


U početku je njegova namena bila prikrivanje i korigovanje netačnosti.

Inženjer specijalizovan za obradu digitalnih signala Andi Hildebrand lansirao je autotjun u septembru 1996. godine. Njegova metoda podrazumevala je primenu autokorelacije i pokazala se superiornijom u odnosu na ranije koje su imale problema u obradi određenih aspekata ljudskog glasa.

Autokorelacija je matematički metod kojim je Andi Hildebrand slao talase na tlo i snimao njihovo odbijanje. Na taj način mogao je da otkrije gde se nalaze potencijalne naftne bušotine.

Njegove kolege smatrale su da je autokorelacija nepraktična zbog ekstremno velikih kompjuterskih napora, ali je Hildebrand na kraju sve pojednostavio. Početkom 1996. implementirao je algoritam na prilagođenom Macintosh računaru, a rezultate je predstavio kasnije te godine u NAMM šou.



Odličnu ideju dobio je zahvaljujući supruzi koja se šalila da bi pevala pomoću uređaja za korekciju glasa.

Autotjun je bio dizajniran da ispravi neprecizne intonacije, odnosno loše pevanje, "kada su vokali ili instrumenti neusklađeni, a emocionalni izraz performansa izgubljen".

Producenti su ga prvi put iskoristili kao zvučni efekat 1998. godine u pesmi "Believe" koju izvodi Šer.

Tada su želeli da namerno "iskrive" vokale.


Stručnjaci iz muzičke industrije su uvideli da je autotjun veoma moćno sredstvo jer može da da efekat izobličavanja ljudskog glasa, kada se naglo podigne ili spusti. Zbog toga je postao standarna oprema u profesionalnim studijima za snimanje.

Do ekspanzije je došlo u kasnim 2000-im sa hip-hopom, R&B i reperom T-Painom koji ga je eleborirao.

Pored njegovih hitova, singl Snup Doga "Sexual Eruption", "Lil Vaine" Loli Lop i album 808s & Heartbreak Kanje Vesta sadrže autotjun.

Singl "Naive song" Mirvesa Ahmadžaija iz 2001. godine bio je prvi u kojem je korišćen autotjun na kompletnim vokalima.

Početkom 2009. godine na 51. dodeli Gremi nagrada bend "Death Cab for Cutie" pojavio se na nastupu sa plavim trakama kako bi protestovao protiv autotjuna u muzičkoj industriji. Kasnije te godine, na proleće, Džej Zi je pesmu sa novog albuma nazvao "The Blueprint 3 as "D.O.A", što u prevodu znači smrt autotjunu.

Kristina Agelera je takođe bila protivnik zbog čega se 2009. pojavila u Los Anđelesu u majici sa natpisom "autotjun je za pi*ke". Međutim, kasnije nakon razgovora sa Siriusem promenila je mišljenje i izjavila da se može upotrebiti na "kreativan način". 

Uprkos negativnoj reputaciji, neki kritičari tvrde da autotjun otvara nove mogućnosti u pop muzici, posebno u hip-hopu i R&B. Iako je prvobitno zamišljen kao pomogalo za siromašne vokale, neki muzičari namerno forsiraju tu tehnologiju kako bi uvećali svoj umetnički izraz.

Najpopularniji autotjun izvođači u svetu su: T-Pain, Kris Braun, Kanje Vest i Akon. "Buy U A Drank" je jedan od najvećih T-Painovih hitova u kojem se čuje autotjun.


Kris Braun takođe rado bira autotjun za svoje pesme, a jedna od njih je "No Guidance".

https://youtube.com/watch?v=cIlSrZ3hSss


Kanje Vest je veliki fan ovog zvučnog efekta zbog čega se uvek odlučuje za njega.


Akon takođe voli da eksperimentiše sa svojim vokalom.


U Srbiji je "korigovanje glasa" takođe uzelo maha. Rasta, Elitni Odredi, Coby, THCF i Vuk Mob stvaraju hitove na taj način. Stefan Đurić Rasta i te kako forsira autotjun u svojim numerama. Poslednja u nizu je "Mantra".


Elitni odredi bili su prepoznatljivi po upotrebi autotjuna. Čuvenu grupu činili su Relja Popović i Vladimir Matović. Jedan od njihovih najvećih hitova je "Kokain".


Coby je jedan od najvećih hitmejkera na našim prostorima koji sarađuje sa brojnim poznatim izvođačima poput Raste, Sare Jo, Nataše Bekvalac i Gastozza. On veoma često pravi hitove pomoću autotjuna.


THCF niže autotjun hitove, kao što je "100".


Ni Vuk Mob nije odleo ovom moćnom sredstvu za podešavanje vokala.


S obzirom na to da je autotjun za kratko vreme osvojio čitav svet jer pruža velike mogućnosti za eksperimentisanje, ne sumnjamo da će izvođači pronaći nove načine da od njega uzmu maksimum i naprave nešto potpuno novo na muzičkoj sceni.

Da li se vama dopada kada izvođači podešavaju svoje vokale i kako doživljavate takve pesme? Vaše mišljenje ostavite u komentarima.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Muzika