Pretraži

ZDRAVA ISHRANA NE MORA DA BUDE SKUPA: Ovu su trikovi kako da uštedite novac

Life
0
Photo: Pixabay/the5th

Zdrava i izbalansirana ishrana  ključ je zdravog duha i tela — i zaista ovaj režim ishrane ne mora da bude skup. Ipak, često se postavlja pitanje kako se hraniti zdravo uz ograničeni budžet, bez da se osećamo  kao da na nečemu štedimo?Suprotno onome što ste možda čuli, zdrava ishrana ne mora biti jako skupa. Meta-analiza 27 postojećih studija iz 2013. istraživača s Harvardskog T.H. Chan School of Public Health otkrila je da najzdravija ishrana košta samo 1,50 dolar više dnevno od one najmanje zdrave, a s obzirom na sve benefite koje donosi, dugoročno zapravo štedimo!

Ipak, pristup zdravoj hrani ostaje prepreka za mnoge porodice s niskim primanjima. Svakome od nas je cilj nutritivno bogata hrana za sve, pa s tim u vezi, evo kako možete smanjiti troškove i jesti zdravo uz ograničeni proračun.

Jeftinija zdravija ishrana

Kuvajte kod kuće

Jedan od glavnih načina kako da se zdravije hranite i uštedite novac jeste da kuvate kod kuće,. Umjesto da kupujete unapred pripremljenu zdravu hranu, nabavite sastojke i napravite ih sami. Ako pripremanje celih obroka nije vaša stvar ili nemate vremena, hranjiva i isplativa alternativa je da napravitehranu, poput preliva za salatu ili granole pre odlaska na posao. Ili, iskoritite nedelju za pripremu obroka koje ćete onda zamrznuti! Uz malo prakse, nećete se više okrenuti – osim što štedite novac, štedite i vreme na pranje posuđa, kao i vodu te plin odnosno struju.

Kupujte na lokalnoj pijaci

Posjetite pijacu u potrazi za svežim, sezonskim voćem i povrćem. Kupovati proizvode koji su u sezoni puno je jeftinije od kupvine proizvoda koji nisu, a najbolje mesto da saznate šta je u sezoni upravo je pijaca.

Photo: Pixabay/silviarita

Photo: Pixabay/silviarita

Iskoristite sve namirnice

Pobrinite se za to da u potpunosti iskoristite svoje proizvode i da ne gubite ništa. Jedna glavica kupusa može da se iskoristi čak za deset obroka, u zavisnosti od toga kako ga koristite, pritome nije naročito skup. Budite kreativni – napravite varivo, ili čips od kupusa, dodajte u druga jela… Možete napraviti i smuti!

Kupujte hranu na veliko 

Kad možete, kupujte hranu na veliko—posebno hranu koja ima duži rok trajanja ili se može zamrznuti. Očito je da je cena po kili povoljnija ako je reč o većim pakovanjima. Kupovina vaše omiljene zdrave hrane na veliko znači i manje odlazaka u prodavnicu i više ušteđenog novca. Takođe, kupovina generičkih ili prodajnih verzija zdrave hrane – poput maslaca od kikirikija, žitarica, jogurta, granole – biće jeftinija od verzija robnih marki. Zalihe osnovnih namirnica robnih marki supermarketa mogu vam uštedeti u proseku 15 do 30 posto, pokazuje jedno istraživanje!

Koristite kupone i aplikacije za popuste

Kuponi za namirnice možete pronaći informišući se u omiljenoj prodavnici, a dugoročno vam mogu doneti velike popuste! Pojedini marketi imaju i takozvani povrat novca sakupljanjem bodova. Iskoristite šta god možete!

Pripremite obroke unapred

Ponekad je kuvanje poslednja stvar koju želite da radite nakon dugog dana. Kako biste izbegli da posegnete za jelovnikom za poneti u takvim situacijama, odvojite jedan dan u sedmici za pripremu obroka. Svakom obroku dodajte jedan izvor proteina, barem jedno povrće i škrob od celog zrna ili bogat nutrijentima. Pripremanje zdravih obroka u rinfuzi štedi vaše vreme i novac te olakšava zdravu ishranu, a i nećete biti gladni!

Opskrbite se smrznutim proizvodima

Kupovina smrznutog voća i povrća izvrstan je način kako da se zdravo hranite uz ograničeni budžet. Smrznuti proizvodi kođtaju oko 30% manje od svežih, a trajaće duže. Uz to, obično je sve naseckano i spremno za uporebu, tako da ne morate trošiti vreme na ispiranje i rezanje. Ako ustanovite da ne potrošite puno svežih proizvoda koje kupujete ili se brzo pokvare, zamrznuto bi moglo biti dobra opcija za vas.

Jedite manje mesa i mlečnih proizvoda

Barem jedno sedmično istražite vegetarijanske ili veganske opcije. S obzirom na to da je cena mesa sve veća, ne čudi da je dobra ideja da jednom sedmično meso zaminite tofuom, pečurkama ili veganskim sirom!

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life