Pretraži

Zašto je ne raditi ništa zdravo kao vežbanje?

Life
0
Photo: Pixabay.com

U kulturološkom smislu, priznata je fiksacija sa „digitalnim nadvladavanjem“ i „milenijumskim izgaranjem“, ali i dalje radimo iste stvari, iznova i iznova. Čak i kada sam tokom radnog dana imala vremena trčala bih, tuširala bih se ili jela, takođe sam slušala podkastove ili skrolovala na Instagramu, udubljena u uobičajenu digitalnu kakofoniju. Ono što nisam radila bilo je sanjarenje ili prazno gledanje u svemir ili bilo šta drugo.

To je ono što je nazvano „odmor u budnom stanju“. U pismu uredniku akademskog časopisa "Sleep last fall", istraživači iz Grupe za medicinu profesionalnog spavanja na Državnom univerzitetu u Vašingtonu opisuju odmor u budnom stanju kao „četvrti delić slagalice“ u postojećem velnes triu vežbanja, ishrane i spavanja.

Odmor u budnom stanju je „period tihe, reflektivne misli koji omogućava mozgu vreme da spontano razmotri i obradi sve što nastane“, kaže glavna autorka pisma, dr Amanda Lamp.

„Svesno "iskoračivši" iz sebe i svojih rokova, spiskova obaveza i svega što mislite da je važno, i dati vašem mozgu vremena da razmisli o onome što treba da obradi ili konsoliduje, razmisli, pripremi za bilo koji drugi slučaj možda." 

Iako su povezani problemi poput spavanja, pažljivosti, minimalizma, sporog života i brige o sebi postali savremene velnes opsesije, nijedna od njih ne govori posebno o važnosti budnosti i neraspoređenosti, suštinskom ništavilu mirovanja.

Definisanje odmora i pravljenje praktičnih razlika između odmora, opuštanja, besposlice, razonode, zabave i užitka je i nepoznato i od suštinske je važnosti kada se toliko oduzima od prosečnog dana, a time i prosečnog života.Oni koji se zalažu za ravnotežu pomoću meditacije, nju ističu kao još jednu obavezu koja koristi našem zdravlju i produktivnosti. Tokom odmora u budnom stanju, kaže Lamp, možete da složite veš ili očistite ili obavite neki drugi zadatak, ali ne bi trebalo da se mentalno bavite ničim – čak ni  muzikom.

„Problem je u tome što ako vam se pesma zaista sviđa, mislite o njoj, a ona vam neće dozvoliti odmor u budnom stanju“, objašnjava ona.

Još nešto što treba razmotriti je ono što je Aleks Sojung-Kim Pang, autor knjige "Rest" naveo: Kako se više toga postigne kad se manje radi, opisao je kao „namerni odmor“. Za razliku od podrazumevane ništavnosti budnog odmora, „namerno“ znači odabrati ga, planirati i obratiti pažnju na njega.

„Ono što se ispostavilo da je važna karakteristika odmora je da zapravo možemo biti bolji u tome“, kaže Pang, koji takođe tvrdi da „okrepljujuće vrste odmora često predstavljaju fizički izazov ili mentalno angažovanje“.

Buđenje i namerni odmor imaju nešto zajedničko: „Potrebno vam je vreme za odmor, jer tada nesvesni um može da počne da radi“, piše Pang. On preporučuje „slojeviti“ rad i odmor – „intenzivan rad u trajanju od četiri ili pet sati praćen značajnim periodima odmora i zastoja“. Ovaj prelazak sa posla na odmor trebao bi se dogoditi u roku od nekoliko minuta kako bi podsvest mogla da funkcioniše kroz „informacije, procene i odluke“. Pang dodaje da "čak i dok se bavite vrtlarstvom ili ste na stazi za trčanje ili ste napolju sa psom, deo vašeg uma i dalje obrađuje ove stvari, preokreće ideje i iskušava različite mogućnosti“.

Pang kaže da „vrlo uspešnim“ ljudima, koje je proučavao, treba namerni odmor od najmanje sat vremena ili dva dnevno. Autor Malkolm Gladvel, koji je popularizovao „pravilo od 10.000 sati“, kaže da pokušava da provede najmanje sat vremena svaki dan u „apsolutnoj tišini“, često u šetnji ili trčanju.

„Nema telefona, ničega u ušima, samo sat vremena da razmislim o svojim mislima“, rekao je nedavno u jednom podkastu.

Lamp kaže da bi količina budnog odmora koja je potrebna čoveku mogla da se zasniva na faktorima kao što su vreme provedeno za ekranom i vreme provedeno na otvorenom, ali ona pretpostavlja da bi pola sata dnevno, „čak i samo kao neka vrsta osnovnog stanja, verovatno bilo korisno za bilo koga". Ali duži periodi odmora su jednako važni.

Pang kaže da je idealan raspored odmora nedelja danu ili 10 dana svaka tri meseca. Sreća doseže vrhunac oko sedmog dana odmora, a psihološke koristi traju oko dva meseca.

„Razmišljanje o ovome, otkrivanje onoga što vam najbolje odgovara je zaista dragocena disciplina. Odmor nikada nije bio nešto što radite kada ste završili sve ostalo“, piše on.

„Ako želite odmor, morate ga uzeti", zaključio je on.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life