Pretraži

VOTKA U ŠAMPONU JE NOVU TREND: Evo kako deluje i da li pomaže

Life
0
Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

Dodavanje votke u šampon jedan je od ključnih trendova na društvenim mrežama i praćena je svedočanstvima o povećanju volumena, uklanjanju peruti, sjajnijoj kosi…Eksperti tvrde da nema nikakvih dokaza da vodka utiče na kosu na bilo koji način: pozitivan ili negativan. Tek nam predstoje naučna istraživanja koja bi trebalo da potvrde kakav uticaj na negu kose ima ovo alkoholno piće. I da li ga uopšte ima.

Votka za negu kose: ima li prednosti?

Potencijalne prednosti votke za negu kose mogu se grupisati u dve oblasti: efekti na vlasi i efekti na skalp.

Lek protiv peruti: Perut, takođe poznata kao seboroični dermatitis, je uobičajen problem kože glave. Smatra se da ga uzrokuje određena gljivica kojoj prijaju sva prirodna ulja koja luči naša koža glave. Etanol koji je glavni sastojak votke poseduje baktericidna i fungicidna svojstva, što bi moglo da utiče na gljivicu koja izaziva perut. Ipak, treba biti oprezan jer alkohol je jak i agresivan i mogao bi dovesti do iritacije kože glave, piše Lepotaizdravlje.rs.

Protiv kovrdžanja: Nizak pH votke teoretski bi mogao smanjiti uslove koji dovode do statičnosti i kovrdžanja kose. pH našeg vlasišta ima tendenciju da bude oko 3,67, a sve što se nanese na kosu sa pH višim od toga uzrokuje povećanje negativnosti električnih naboja kose, a samim tim su vam veće šanse da će kosa biti naelektrisana. Upotreba proizvoda sa pH višim od 5,5 može povećati trenje i izazvati kovrdžanje, lomljenje i zapetljavanje kose. Znajući ovo, ima smisla proveriti da li vodka može pozitivno da utiče na kosu.

Photo: Pixabay/jackmac34

Photo: Pixabay/jackmac34

 

Povećava cirkulaciju vlasišta: Kao vazodilatator, alkohol izaziva opuštanje i širenje krvnih sudova, što može da poveća cirkulaciju skalpa. Međutim, votka u većim količinama postaje vazokonstriktor, smanjujući krvne sudove i smanjujući cirkulaciju. Prema tome, efekat votke na krvne sudove vlasišta jako zavisi od koncentracije koju koristite.

Kako koristiti votku za negu kose?

Ako vas intrige nadvladaju i odlučni ste da sami isprobate negu kose votkom, postoje dva načina da to uradite.

Mešajte sa šamponom: Dodavanje votke u šampon i temeljno masiranje kose i kože. Ali, morate biti svesni dva negativna efekta: prvi – šampon će manje peniti, pa samim tim i lošije očistiti kosu, drugo – dodavanje votke promeniće sastav šampona ( i to sasvim moguće na negativan način).
Ispiranje nakon šampona: Ovo je ideja za one koji traže potencijalne prednosti votke protiv kovrdžanja. Nanesite votku tokom ispiranja kose i to u količini : kašika votke na čašu vode.

Votka za kosu: Ima li smisla?

Koliko god da smo se zabavili istražujući potencijalne prednosti votke za negu kose na naučnom nivou, izvesno je samo jedno: bez istraživanja i testiranja votke u nezi kose, bolje vam je da tražite komercijalne proizvode koji su provereni.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life