Pretraži

VITAMIN C: Zašto je neophodan i kakvu funkciju ima za našu kožu

Life
0
Photo: Pixabay

Svi znamo da je vitamin C odličan za imuni sistem i opšte zdravlje. Ali vitamin C ima izuzetna svojstva koja prijaju i našoj koži. Antioksidativno dejstvo čini vitamin C ključnim za zdravlje kože. Kada se doda u svakodnevnu rutinu, on pomaže u pružanju širokog spektra prednosti koje održavaju kožu mladalačkom i svežom. Kao što i sami znate, naravno da ništa ne može da se dogodi preko noći, niti postoji čarobni štapić u nameri da budemo zadovoljne izgledom, već mora da se uloži trud, bude revnosan i redovan u korišćenju proizvoda, u ovom slučaju vitamina C, kako bi postigli željene rezultate.

Kako sve vitamin C deluje na kožu:

Štiti od slobodnih radikala

Zagađivači vazduha uzrokuju oštećenje ćelija kože, a vitamin C je tu da pomogne u zaštiti od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, dok ih neutrališu kako bi usporili vidljive znake starenja. Slobodni radikali su u osnovi nespareni elektroni koji su hemijski nestabilni i pokušavaju da pronađu druge elektrone da im pomognu da se stabilizuju. Na vašu nesreću, ove dosadne nanočestice obično pribegavaju krađi elektrona iz drugih ćelija – poput onih u vašoj koži.

Posvetljuje ten

Vitamin C visoke koncentracije pomaže da se koža vidno posvetli tako što umanjuje pojavu tamnih fleka i promene boje kože. Sa svojim moćnim antioksidativnim svojstvima, vitamin C radi na izjednačavanju tona kože i osvetljavanju celokupan ten, ostavljajući kožu blistavom i sjajnom.

Smanjuje znake starenja

Redovnom upotrebom proizvoda koji sadrže vitamin C vidljivo se smanjenju znakovi starenja, poboljšava se izgled finih linija, bora i tamnih fleka. Vlaženje kože sa vitaminom C pomaže u obnavljanju prirodnih lipida kože i obnavljanju prirodne barijere kože, što daje mekšu teksturu lica i povećano zadržavanje vlage.

Kako odabrati proizvod sa vitaminom C i koraci nege

Da li ste spremni da dodate ovaj čudesni sastojak u svoju dnevnu rutinu? Ako jeste, morate znati da, kao i kod većine stvari, nisu svi proizvodi sa vitaminom C isti, zbog čega je važno da znate na koje elemente treba obratiti kada birate novi proizvod. Prvo, obavezno potražite stabilizovane preparate vitamina C, jer nestabilizovani rastvori mogu izazvati iritaciju i na kraju biti štetni za vašu kožu. Slično tome, uvek treba kupovati proizvode koji su upakovani tako da štite proizvod od sunčeve svetlosti, što sprečava preranu oksidaciju vitamina.

Serumi – Kao najefikasniji proizvod, ključno je pronaći onaj sa većom koncentracijom aktivnih sastojaka i manjim molekulima, što pomaže da dublje prodre u kožu. Možete potražiti serum koji sadrži L-askorbinsku kiselinu, jer je to najčistiji oblik vitamina C i pruža superiornu antioksidativnu odbranu u poređenju sa bilo kojim od njegovih derivata kiseline.

Piling – dodajte ovaj korak samo dva puta nedeljno kako biste pomogli u uklanjanju mrtvih ćelija kože, koje bi mogle začepiti pore i umanjiti lep zgled kože. Ključ za korišćenje proizvoda za piling je da ih ne trljate previše, jer bi to moglo da stvori mikroabrazije na epidermu, koje bi se mogle inficirati i dovesti do izbijanja akni.

Toner – ovi proizvodi su dizajnirani da uklone sve ostatke koje ostavlja vaše sredstvo za čišćenje, pored brisanja soli, hlora i hemikalija koje se mogu naći u vodi iz slavine koje mogu dehidrirati kožu.

Hidratantna krema – Završite ritual nege ravnomernim nanošenjem hidratantne kreme na lice i vrat, kako bi koža ostala gipka.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life