Pretraži

Ukrasi za slavski kolač – svi trikovi zbog kojih će biti najlepši

Life
0
Foto: Profimedia

Bez slavskog kolača, žita i vina se ne može zamisliti nijedna srpska slava.  Isto tako, ukrasi za slavski kolač su njegov najlepši deo bez kojeg ovaj tradicionalni hleb nije potpun. 

Ukrasi za slavski kolač treba da izraze molitve i želje same porodice. Kroz ukrase na slavskom kolaču, porodica iskazuje svoje želje za blagostanje, mir, plodnu godinu, čistu dušu i više lepote i ljubavi.

Ukrasi za slavski kolač prave se u obliku krsta, knjige, ptice, klasa žita, grozda, cveća – a svaki od ovih simbola ima važno religijsko značenje. Mnoge od njih često srećemo u hrišćanskim i narodnim predanjima.

Sastojci za ukrase za slavski kolač su jednostavni, kao i sam recept. Prave se od brašna, vode i soli, a lepe se pomoću žumanceta ili belanceta. Za posnu slavu, lepite ih pomoću ulja ili mešavine vode i brašna, koja služi kao “lepak” za ukrase. Morate voditi računa da ne bude previše gusta, ali je jako važno da ne bude ni previše retka.

Kada se zamesi testo za ukrase za slavski kolač, poželjno je da malo odstoji. Ako ga stavite u fružider na 15 minuta, dobićete testo pomoću kojeg se prave najlepši ukrasi za slavski kolač. Takođe testo možete uviti u prozirnu foliju.

Testo treba da bude elastično, ali čvrsto, kako biste ga lako i spretno razvili i kasnije od njega sekli određene ukrase. 

Najbolje domaćice ukrase za slavski kolač uglavnom prave dan ranije, kako bi oni odstojali i na taj način bili još čvršći I lepši. Mogu se staviti na kolač pre pečenja, ali i tokom pečenja – obe metode su sasvim prihvatljive.

Za najlepše ukrase za slavski kolač, pred slavu probajte I ova dva trika.

Da ukrasi za slavski kolač ostanu beli

Ukrasi za slavski kolač izgledaju efektnije i lepše ako ostanu beli. Tako će napraviti kontrast u odnosu na rumeni kolač, što će estetski izgledati jako lepo i zadovoljiti tradiciju.

Kako bi ukrasi za slavski kolač ostali beli, domaćice u smesu dodaju jedan važan sastojak. U pitanju je gustin. Gustin je sastojak koji je zapravo kukuruzni skrob. Kod nas se koristi, kako mu I samo ime kaže, kako bi se obezbedila gustina sosevima I umacima.

A u testu za ukrase za slavski kolač, gustin će obezbediti da budu kompaktniji, ali pre svega da ostanu bele boje. 

Da ukrasi za slavski kolač ne zagore

Kada ste ukrase za slavski kolač spretno oblikovali od testa, a zatim i zalepili za kolač, bila bi prava šteta da zagore. Zato je dobro znati jedan trik koji koriste domaćice kako bi sprečile da im ukrasi na slavskom kolaču zagore.

Da biste izbegli najgori scenario za ukrase za slavske kolače, pre pečenja kolač pokrijte aluminijumskom folijom, pa ga tako stavite u rernu. Folija će zaštiti ukrase, ali i sam slavski kolač od zagorevanja.

Ali, ne zaboravite da 15 minuta pre kraja pečenja uklonite aluminijumsku foliju. To je bitno da bi slavski kolač porumeneo i da bi na kraju izgledao savršeno za vašu slavsku trpezu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life