Pretraži

SVE O KERAMIDIMA ZA KOSU: Evo čemu služe i kako se koriste

Life
0
Photo: Pixabay/fotografierende

Da li ste ikada probali proizvod za negu kože koji je toliko dobar—tako efikasan—da želite da se kupate u njemu? Pa, vaši instinkti nisu potpuno neosnovani. Iako ne bismo preporučili da svoju kadu napunite kremom, niti da losione koristite umesto šampona, neki od najboljih sastojaka za negu kože mogu biti podjednako efikasni za vašu kosu.Verovatno znate za keramide iz vaše dnevne hidratantne kreme. U nezi kože, keramidi služe za popravljanje vaše prirodne barijere kože kako bi ona mogla da zadrži vlagu. Oni su i inače prirodan sastojak naše kože, ali kako starimo, gube svoju efikasnost – otuda gubitak elastičnosti, vlage i glatkoće. Zato mnogi proizvodi za negu kože imaju za cilj da obnove keramide.

Keramidi se takođe nalaze u našoj kosi. Dakle, logično je da način na koji želimo da obnovimo keramide u našoj koži, pomaže i kada je kosa u pitanju. Ali da li keramidi deluju na isti način u nezi kose kao i u nezi kože?

Šta su keramidi?

Keramidi su masne kiseline zvane lipidi, koje se prirodno nalaze u kutikuli svake dlake. Ovi molekuli masti deluju kao neka vrsta zaštitnog filma na kosi. Keramidi pomažu da se kutikula kose drži zatvorenom i da tako sačuva prirodnu hidratantnost.

O keramidima govorimo u  množini jer postoji nekoliko tipova—keramid II, keramid III, keramid IIIB, keramid NP, keramid AP—od kojih se svi razlikuju po dužini lanca i sastavu. Ali nemojte se previše izgubiti u hemiji: važno je da zapamtite da oni obično rade zajedno na formiranju tog zaštitnog filma i da bi vam dali jaču, zdraviju kosu.

Keramidi za kosu – glavne karakteristike:

GLAVNE PREDNOSTI: Jača kosu, štiti od oštećenja, vraća vlagu i sjaj, poboljšava teksturu kose

KO TREBA DA IH KORISTI: Svi tipovi kose mogu imati koristi, ali na suvoj, kovrdžavoj ili oštećenoj kosi se najpre vidi razlika

KOLIKO ČESTO IH TREBA KORISTITI: Ceramidi su bezbedni za svakodnevnu upotrebu.

Prednosti keramida za kosu:

Prednosti keramida za kosu su stvaranje te zaštitne barijere i samim tim hidratacija kose. A dobra hidratacija vodi do drugih prednosti – poput sjaja i zdrave teksture.

Photo: Pixabay/Jo_Johnston

Photo: Pixabay/Jo_Johnston

 

Popravljaju oštećenu kosu

Vremenom, pranje kose, hemijska obrada, stilizovanje toplotom i UV oštećenja mogu da iscrpe prirodne ceramide u kosi. Manje keramida znači dosadnu, grublju, suvlju i kovrdžavu kosu. Dopunjavanjem keramida možemo ponovo imati mekšu, glatku kosu.

Štite kosu i sprečavaju dalja oštećenja

Keramidi su biomimetički molekuli, koji se prirodno nalaze u zaštitnom lipidnom sloju. Oni formiraju zaštitni film oko vlakana kose  kako bi je zaštitili i ojačali

Zadržavaju vlagu

Jedan od razloga zašto su keramidi toliko važni u nezi kože je to što stvaraju barijeru. Vremenom gubite sve više i više tih prirodnih molekula, a sa njima se smanjuje vaša sposobnost da zadržite kožu hidratizovanom i gipkom. Isto važi i za kosu: keramidi u proizvodima za kosu će obnoviti taj sloj tako da vaša kosa neće gubiti vlagu i biti suva. Keramid NP je posebno poznat po poboljšanju hidratacije.

Ojačavaju kosu

Ako pogledate oštećenu kosu pod mikroskopom, videćete da izgleda pocepano . Keramid II je dokazano sredstvo za jačanje i balzam za kosu: ojačava strukturu kose, ponovo uspostavlja ili snažno jača ćelijsku koheziju unutar kose. Odlično štiti od oštećenja kod toplotnih stilizovanja kose, piše Lepotaizdravlje.rs.

Vraćaju sjaj i poboljšavaju teksturu

Pošto keramidi smanje oštećenja kose, trebalo bi da automatski primetite glatkiju, mekšu teksturu i sjaj.

Keramidi za kosu: Kako ih koristiti

Keramide je posebno lako dodati u rutinu nege kose jer se lepo slažu sa skoro svim ostalim sastojcima. Dakle, ako ste već zaljubljeni u keratinski šampon, ne samo da ćete moći da dodate keramide povrh toga, već oni mogu čak i da povećaju prednosti pomažući da se zapečati keratin.

Sastojak je takođe prilično čest u širokom spektru proizvoda. Keramidi se ponekad dodaju šamponima ili balzamima kao sredstvo za regeneraciju, ali postoje i keramidne maske za kosu i serumi.

Ako ste posvećeni izbegavanju sintetike, ali i dalje želite prednosti keramida, odlučite se za prirodne lipide. Keramidi se mogu naći u prirodnim proizvodima kao što su suncokretovo ulje, ulje konoplje, ulje šafranike i ulje semena grožđa.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life