Pretraži

Suve usne mogu biti znak za neki od zdravstvenih problema

Life
0
Photo: pixabay.com

Ispucala i suva koža nije uvek bezazlena i uobičajena pojava, ona može ukazivati čak i na neke ozbiljnije probleme u telu. Suve usne takođe mogu biti upozorenje za neki  zdravstveni problem.Mnogo je problema u organizmu koji dovode do suvih usana, pucanja i ljuštenja. Koža u ovoj oblasti je tanka i osetljiva, a karekteriše je i potpuno odsustvo lojnih žlezda. Zbog toga, koža usana teže podnosi loše vremenske uslove, ali i unutrašnje probleme. Pročitajte više o tome šta vam signaliziraju suve usne.

Na koje probleme vas upozoravaju suve usne?

Spoljni faktori koji izazivaju ovu pojavu

Mnogo je spoljnih faktora koji dovode do ove pojave. Ukoliko imate tendenciju da često grizete ili oblizujete usne, uvek ste u opasnosti jer pljuvačka sadrži supstance koje dovode do isušivanja kože,

Efekat suvih usana može biti izazvan i jakom, začinjenom ili slanom hranom koja iritira sluzokožu.

Osim toga, direktno izlaganje suncu bez SPF zaštite dovodi do sušenja i perutanja usana, a može dovesti i do pojave takozvanog solarnog herpesa.

Zdravstveni problemi zbog kojih se javljaju suve usne

Virusi

Neki virusi dovode do suvih usana. Kada se visoka telesna temperatura smiri, tada se najčešće ispoljava ovaj simptom. Njegov uzrok je dehidratacija i loš imunitet.

Dehidratacija

Suve usne su često pokazatelj nedostatka vode u organizmu. Koliko god da često koristite hidrantni balzam, on vam neće biti od pomoći dokle god organizam ne vratite u ravnotežu. Potrudite se da pijtete dovoljno obične, negazirane vode.

Photo: pixabay.com

Photo: pixabay.com

 

Nedostatak vitamina

Na stanje usana ne utiče dobro poremećena apsorpcija vitamina. Zbog nedostatka vitamina, a posebno B12 i gvožđa, mogu se javiti pukotine u uglovima usana, piše Lepotaizdravlje.rs.

Alergije

Alergije na određenu hranu ili lekove takođe mogu biti uzrok suvih usana. Oštećena funkcija bubrega i hormonska neravnoteža, posebno hipertireoza i dijabetes mogu uzrokovati ljuštenje usana.

Kako sprečiti pojavu suvih usana?

Usne bi trebalo negovati svakodnevno hidrantnm i hranljivim balzamima sa prirodnim sastojcima i vitaminom E. To će vam pomoći da usne budu normalnog izgleda i da se ne ljušte.

Potrebno je povesti računa o sastojcima preparata jer neke komponente poput sintetičkog voska, vazelina, parafina izazivaju suvoću. Dajte prednost onim proizvodima koji imaju prirodni vosak i ulja.

Pijte dovoljno vode i potrudite se da prestanete da grizete i oblizujete usne, posebno kada ste na otvorenom. Med i maslinovo ulje su se pokazali kao dobre opcije za uklanjanje ovog problema. Ukoliko usne ni posle svih ovih pokušaja ne budu bolje, obratite se lekaru.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life