Pretraži

STALNI UMOR: Evo zašto nastaje i kada je razlog za brigu

Life
0
Photo: Pixabay/Vic_B

Da biste odgovorili na pitanje kako da vratite snagu telu, prvo morate razumeti gde je ta energija nestala. Odnosno, borimo se protiv uzroka, a ne posledice. A da biste saznali ovaj razlog, potrebno je da se obratite lekaru.Kada je stalni umor razlog za brigu?

A u kom trenutku treba da budete zabrinuti? Kada se iz dana u dan osećate preopterećeno i letargično, a davno ste zaboravili šta je jutarnja energija. Kada ni posle vikenda ne osetite nalet snage i želju da nešto uradite, uvek želite da legnete i spavate.

Inače, o energetskom umoru govore i takvi neočigledni simptomi kao što su niska fizička aktivnost, preosetljivost na parfeme, dim itd.; redovni bol u mišićima, zglobovima ili slabost mišića; problemi sa koncentracijom i pamćenjem; česti boravak u lošem raspoloženju.

Laboratorijski testovi

Lekari preporučuju sledeće:

1. Uradite kompletnu krvnu sliku + formulu leukocita. Ovo će pomoći da se dijagnostikuju određene bolesti koje još nisu obeležene očiglednim simptomima, ali već utiču na opšte blagostanje.

2. TSH, T4sv, T3sv, AT-TPO pokazaće određene smetnje u funkcionisanju štitaste žlezde, čije nepravilno funkcionisanje odmah utiče na zdravstveno stanje. Apatija, slabost, plačljivost, gubitak interesovanja za život, nedostatak tonusa i energije često prate takve pacijente. Ovde bih se osvrnuo i na prolaktin i kortizol, čiji kvarovi često ukazuju na stalni stres, koji je već uspeo da utiče na zdravlje, a uzrok su niza patologija, uključujući i bolesti endokrinih žlezda. Stoga proučavamo celu sliku, a ne delove.

  1. Takođe, telu može jednostavno nedostajati energije zbog grešaka u ishrani, što će pokazati hemoglobin i feritin. Inače, vredi proveriti nivo crvenih krvnih zrnaca i ESR, njihovo smanjenje takođe može biti znak anemije, nedostatka vitamina i minerala u ishrani.

  2. Takođe obavezno proverite nivo vitamina D (25 OH): važan je za pretvaranje hrane u energiju. Ako vam stalno nedostaje snage, umor se savlada, možda nedostatak ovog vitamina ometa apsorpciju korisnih hranljivih materija iz hrane.

Photo: Pixabay/Claudio_Scott

Photo: Pixabay/Claudio_Scott

 

Kako se osloboditi umora?

Na osnovu rezultata testova, lekar će vam dati recepte, nakon kojih ćete se brzo osećati energičnijim i osećati radost života. Napominjem da samo lekar može ispravno protumačiti laboratorijske podatke (ne oslanjamo se uvek na referentne vrednosti i uslovnu „normu“), tako da nemojte samo-lečiti.

Ali bez obzira na zdravstveno stanje određenog pacijenta, postoje opšte preporuke o tome kako tonirati svoje telo:

1. Otklanjanje nedostataka, a ne radi se samo o uzimanju određenih vitamina / dijetetskih suplemenata, već i o prilagođavanju ishrane. Vaš meni treba da bude izbalansiran prema BJU i dovoljno kalorijski da biste imali dovoljno snage, uzimajući u obzir troškove energije, piše Lepotaizdravlje.rs.

2. Režim cirkadijanskog ritma. Odlazak na spavanje u 22.30 do 23.00, ustajanje u 6-7 ujutru. Spavajte u potpunom mraku i hladnoći. Nedostatak sna iscrpljuje, smanjuje kognitivne funkcije i oduzima još više energije te nastaje i stalni umor. Stoga je veoma važno poboljšati san kako biste se probudili puni energije.

3. Fizička aktivnost. Život je u pokretu, a to nisu prazne reči. Radite bilo šta: idite u teretanu, na ples, plivanje, trčanje itd. Ako ne možete sebi da priuštite vežbanje, samo hodajte, samo hodajte energično: hodanje nije samo najpristupačniji i fiziološki način aktivnosti, već i pomoćnik u borbi protiv stresa. Inače, ako prošetate pre spavanja, lakše ćete zaspati i bolje spavati. Shodno tome, ujutru ćete imati više energije i snage.

4. Uzmite adaptogene. Ašvaganda, ginseng, Rhodiola rosea, peruanska maka će pomoći u jačanju i podršci telu. Pažnja! Postoje kontraindikacije, potrebno je konsultovati lekara. Bolje je uzeti najmanje 3-4 meseca, prateći reakcije tela.

5. Eterična ulja su predivan prirodni izvor energije. Delovanje eteričnih ulja je višeslojno, utiču na biohemijske procese u telu, kao i na fiziološke, na primer, mogu da opuste ili, obrnuto, stimulišu telo. Ulje limuna će brzo poboljšati raspoloženje, probuditi kreativnu energiju i žudnju za energičnom aktivnošću. Ulje verbene istovremeno ima aktivirajući i stabilizujući efekat. Aroma petitgrena (ovo su listovi i izdanci gorke narandže) pomaže da se nosi sa prekomernim radom i umorom, ispunjava vitalnost. Bosiljak takođe ima odlična tonična svojstva.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life