Pretraži

SREĆAN BOŽIĆ: Evo kakvi su običaji na današnji dan i u kojim zemljama se praznuje

Life
0
Photo: Pixabay.com

Božić danas slave pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. Pored Srpske pravoslavne crkve (SPC), između ostalih, to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Foto: Pixabay/JillWellington

Foto: Pixabay/JillWellington

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, a ovaj praznik je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. 

Božićno slavlje traje tri dana, a ovo su običaji koji se poštuju za najradosniji hrišćanski praznik:

Položajnik

Pripreme za Božić počinju 40 dana pre 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Dolazak položajnika, muškog deteta ili uspešnog mladića, u dom kao čestitara praznika još je u praksi. Pozdravlja se rečenicom "Mir Božji, Hristos se rodi", a odgovora "Vaistinu se rodi", a položajnik bi trebalo da je zdrav, krepak, veseo što bi domu donelo sreću.

Česnica

U pitanju je obredni kolač, koji se pravi od belog brašna, vode i masti, bez kvasca. Sam naziv je zanimljiv zato što potiče od reči „čest“, „deo“, „sreća“, jer se lomila na delove, prema broju ukućana, da bi se po tim delovima proricala sreća. Česnica simbolizuje rođenje mladog Hrista kada su ga pastiri darovali.

Photo: Pixabay.com

Photo: Pixabay.com

Tradicija je da se u česnicu stavlja novac, a za onoga ko ga dobije veruje se da će biti uspešan cele godine. 

Praznična trpeza

Dan pre Božića je Badnji dan i Badnje veče kada važi strogi post, dok se za Božić priprema bogata i raznovrsna mrsna trpeza.

Foto: Pixabay/vivienviv0

Foto: Pixabay/vivienviv0

Pored česnice, na stolu se obično nalaze i razni suhomesnati proizvodi, sirevi, meso – najčešće pečenje, kao i neizostavna ruska salata.

U kojim zemljama se još slavi Božić?

U pravoslavnom svetu običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, a svaki narod je uneo sopstvenu tradiciju u proslavljanje praznika.

Božić se slavi 7. januara U Srbiji, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Izraelu, Etiopiji i Egiptu, dok u ostalim pravoslavnim zemljama Božić se slavi 25. decembra. 

Srećan Božić!

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life