Veruje se da su upravo u avgustu lubenice najzrelije, „okupane“ suncem (a ne hemikalijama) i da su samim tim i najkorisnije. U nastavku vam otkrivamo šta sve treba da znate o lubenicama pre nego što počnete da ih jedete.
Činjenice o lubenicama
Superhrana za sportiste
Ako odlučite da se aktivno brinete o svom fizičkom zdravlju i planirate da ujutru počnete da se bavite fitnesom ili trčanjem, onda ne bi bilo na odmet da saznate o jednom neverovatnom svojstvu lubenica. One imaju visok nivo L-citrulina, aminokiseline koja sprečava bol u mišićima. Da ne biste pali od upale mišića nakon intenzivnog treninga, pre treninga popijte sok od 1/3 sveže lubenice, to će pomoći u ublažavanju bolova i ali i žeđi.
Kora i semenke su jestivi
Koliko god to smešno zvučalo, toplo preporučujemo da ne bacate kore lubenica. Prvo, ona je ukusna. Isecite ih na male komade i stavite u blender zajedno sa limunom, krastavcem i izlomljenim ledom. Po želji možete dodati i šećer ili začinsko bilje. Kao rezultat, u čaši nećete imati samo osvežavajući napitak, već i koktel vitamina C, B1, B2, karotena, folne kiseline i pantotenske kiseline. Sa druge strane, u svojoj osnovi, semenke lubenice se ne razlikuju od semenki bundeve ili suncokreta, koje jedemo sa zadovoljstvom. Koštice lubenice su imaju antiupalno svojstvo, poboljšavaju stanje kože i sadrže gvožđe, cink, proteine i vlakna, piše Lepotaizdravlje.rs.
Lubenica je voda
Sigurni smo da ste više puta čuli da su lubenice uglavnom voda. Ali da li ste se ikada zapitali koliko su „vodene“? Sadržaj tečnosti u ovom voću je oko 91%, možda je zbog toga i jedna od najmanje kaloričnih slatkih tikvica- 100 g lubenice sadrži samo 38 kalorija. Samim tim, ovo voće je idealna opcija za ukusnu hidrataciju tokom vrelih letnjih dana.
Dobra je za oči i mozak
Par kriški lubenice može poboljšati naš vid i mentalne sposobnosti. Naučnici su došli do ovog zaključka nakon što su u njenoj slatkoj pulpi otkrili visok nivo vitamina A i vitamina B6. Prvi vitamin štiti oči od raznih infekcija, dok drugi jača pamćenje i povećava brzinu razmišljanja.
Štiti od UV zračenja
Dokazano je da postoji niz namirnica koje mogu povećati otpornost organizma na UV zračenje. Lubenica je samo jedna od njih. Naravno, konzumacija lubenice ne negira upotrebu krema za sunčanje, ali s druge strane, likopen koji se u njoj nalazi ima moćna antioksidativna svojstva i u stanju je da se suprotstavi razornoj moći sunčeve svetlosti.
Lako akumulira šećer
Pulpa zrele lubenice sadrži od 5% do 13% lako svarljivih šećera. Tokom zrenja, fruktoza i glukoza počinju da se sintetišu u pulpi. Saharoza se u lubenici pojavljuje kasnije, u vreme branja ploda. Zbog toga se kod dijabetes melitusa savetuje da se koriste samo tek zrele lubenice, i to u malim količinama, jer nije uvek moguće utvrditi kada je voće ubrano.
Uklanja toksine
Lubenica poboljšava proces varenja, blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem i čisti bubrege i jetru, a takođe pomaže u uklanjanju holesterola iz organizma. Lubenice se preporučuju osobama koje se redovno suočavaju sa problemom stvaranja kamena u bubregu. Inače, ako nemate ozbiljne razloge da isključite lubenicu iz ishrane, onda možete konzumirati do 2-3 kg lubenice dnevno.
Kako odabrati ukusnu lubenicu?
Komentari (0)
Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.