Pretraži

RECITE ZBOGOM LOMLJIVIM NOKTIMA: Evo kako da ojačate i poboljšate njihovo stanje

Life
0
Photo: Instagram/ruza_rupic

Postoji razlika između lomljivih i slabih noktiju. Slabi nokti su mekani i lako se savijaju, a često ih karakteriše i promena boje. Često su nokti tanji nego obično, nokat je poluprovidan sa vidljivo plavičasto-belom nijansom koja podseća na tamne kolutove oko očiju. Drugi naziv za ovo stanje je haplonihija. Ali ne brinite, lako se leči.Uzroci slabih noktiju

Postoji nekoliko uzroka zašto možete da imate slabe nokte. Ukoliko otkrijete uzrok, lakše ćete doći do načina kako da rešite ovaj problem.

Genetika

Slično poput boje očiju ili kose, stanje noktiju je u određenoj meri unapred određeno genetikom. Svako se rađa sa posebnim genteskim kodom koji određuje, veličinu, kvalitet i debljinu noktiju. Imajući to u vidu, važno je napomenuti da postoje i drugi spoljni faktori koji mogu pogoršati genetsku osnovu i učiniti savitljivi nokat slabijim i sklonim oštećenju.

Oštećenje nokatne ploče

Ako je vaš nokat tanji u početku, preterano intenzivne radnje mogu pogoršati situaciju. U to spada agresivno uklanjanje gel laka ili akrila, kao i električne turpije. Kontinuirano izlaganje acetonu takođe može doprineti slabim noktima.

Nedostatak vitamina

Ako su vaši vrhovi oduvek bili jaki i zdravi  i odjednom se pretvore u slabe nokte, moguće je da je za to kriv nedostatak vitamina. Nedostaci vitamina A, B6, C i D mogu doprineti slabosti noktiju.

Photo: Pixabay/ivabalk

Photo: Pixabay/ivabalk

 

Prevelika izloženost vodi

Nokti upijaju vodi 1000 puta više od kože zbog čega će vrlo verovatno vaši nokti postati mekši ukoliko su često i dugo izloženi vodi. Sa druge strane, opšta dehidracija takođe može dovesti do stanjivanja i slabljenja noktiju, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kako da ojačate nokte?

Najvažnije je  da otkrijete uzrok zbog kog su vaši nokti slabi. Primetićete ako se kvalitet vaših noktiju odjednom promeni, pa pokušajte da se setite da li ste promenili neku životnu naviku. Takođe, možete da uradite i krvnu sliku. Ovo će pomoći da utvrdite da li je za slabe nokte kriv nedostatak vitamina ili nešto drugo. To ćete lako rešiti uzimanjem vitaminskih dodataka, međutim, ako je stanje vaših noktiju hronično, evo šta još možete da učinite:

Izbegavajte gel i akrilne lakove

Akrilni nokti i gel zahtevaju da se nokti duže natapaju acetonom ili abrazivno uklanjanje. Prvi dehidrira nokte i dovodi do povećanog slabljenja, a ovo drugo će istanjiti već tanku ploču.

Koristite staklenu turpiju

Tradicionalne turpije izazivaju mikroskopske kidanje na vrhovima noktiju koji dovode do cepanja i ljuštenja, a nokat koji je već mekan i savitljiv, doprineće tome. Staklena turpija stvara čistu i glatku ivicu.

Nosite rukavice ako su vam ruke dugo u vodi

Apsorpcija vode oštećuje ćelije noktiju i dovodi do daljeg savijanja i lomljenja.

Koristite sredstvo za jačanje noktiju

Sredstva za jačanje noktiju neće izlečiti vaše stanje noktiju ako je ono sistemski, ali mogu da pomognu da oni budu jači.

Slabi nokti nisu nešto što treba preterano mnogo da vas zabrinjava. Međutim, ako otkrijete naglu promenu, preporučuje se da odete kod svog doktora ili dermatiloga. Obratite pažnju na vaše navike i koliko često radite ovih nekoliko stvari i možda ćete na jednostavan način rešiti problem slabih noktiju.

 

 

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life