Pretraži

PROŠLO JE 12 GODINA OD NJEGOVOG ODLASKA: Toše Proeski još uvek živi kroz svoje pesme (VIDEO)

Life
0
Screenshot: Youtube/Hit Records Discography

Makedonski pevač Toše Proeski nastradao je pre tačno 12 godina u stravičnoj saobraćajnoj nesreći i za sobom je ostavio nezbrisiv trag u muzici.

——————– Sponsored ——————–


Toše je preminuo u svojoj 26. godini života 16. oktobra 2007. godine na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške. U medijima je odjeknula vest da je pevač izgubio život, ali niko nije mogao da poveruje u nju.

Tragična vest rastužila je ceo region, njegove najbliže, prijatelje i kolege. Sećanja na Tošeta nikada neće izbledeti, jer je nastavio da živi kroz svoju muziku.

Toše je tokom uspešne karijere podario svojoj publici mnogo hitova. Pesme koje su obeležile njegovu karijeru su: "Čija si", "Zajdi, zajdi", "Bože brani je od zla", "Pratim te", "Soba za tugu" i druge.


Pevač je rođen 25. januara 1981. u Prilepu, gradu u Južnoj Makedoniji. Njegovo pravo ime je Todor, što u prevodu znači Božiji dar.

Odrastao je u gradu Kruševo, u zapadnom delu Makedonije. Talenat za muziku je nasledio od roditelja, majke Domenike i oca Nikole. Oni su prepoznali njegove vokalne sposobnosti i pružili mu podršku da se muzički obrazuje.

Toše je pohađao muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju. Studirao je solo pevanje i bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Pored toga što je pevao, znao je da svira razne instrumente, kao što su: klavir, gitara, klarinet, saksofon i bubnjevi.

Muzički se usavršavao u Njujorku, gde je imao priliku da radi sa tenorom Lučanom Pavarotijem.

Karijeru je započeo 1997. godine, kada je pobedio na Melfestu sa pesmom "Yesterday" grupe Bitls. Takmičio se i na Evroviziji sa numerom "Ostani do kraja".

Nakon brojnih takmičenja i nagrada, 1999. godine je snimio svoj debitantski album na kojem se nalazi 11 pesama. Iako je postigao veliki uspeh na našoj sceni, slava ga nije ponela.

Poslušajte njegove pesme:

 

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life