Pretraži

PORED TRUDNOĆE: Ovo su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do kašnjenja menstruacije

Life
0
Photo: pixabay.com

Kašnjenje ili izostanak menstrualnog ciklua može biti posledica brojnih stanja, a evo i koji su najčešči:

Pogrešan datum

Mnoge devojke pomisle da im menstruacija kasni, ali se najčešće ispostavi da nisu dobro prebrojale dane. Pratite svoj ciklus na kalendaru. Prvi dan kada primetite krvarenje je prvi dan vašeg ciklusa, pa ga obeležite.Kako biste izračunali koliko je vremena prošlo od poslednje menstruacije, prebrojte unazad do tog dana. Imajte na umu da „normalan“ ciklus od 28 dana ne postoji uvek i kod svih žena. Mnoge žene imaju duži ciklus ili situaciju da im menstruacija jednog meseca dolazi 28. dana, a sledećeg meseca 32. Sve u rasponu od 21 do 35 dana je normalna pojava.

Stres

Stres može da odloži početak ciklusa danima, nedeljama, pa čak i mesecima. Kada ste napeti, vaš organizam luči hormon koji se zove kortizol i ako je njegov nivo dovoljno visok, može da blokira stvaranje drugog hormona koji se zove Gn RH, koji reguliše vaš ciklus. Bez Gn RH-a, koji signalizira vašim polnim hormonima da počnu stvaranje unutrašnje obloge materice i oslobađanje jajne ćelije, nastaje vakuum u vašem ciklusu. Kada se nivo kortizola spusti, Gn RH ponovo raste i ciklus se vraća u normalu. Sve vrste stresa mogu da utiču na porast nivoa kortizola – pritisak na poslu, svađa sa dečkom, selidba…

Kontracepcija

Kontraceptivne pilule sadrže veštačke hormone koji mogu da spreče zadebljavanje unutrašnje obloge materice, ostavljajući na kraju ciklusa vrlo malo ili nimalo sadržaja koji bi trebalo da izbacite kroz menstrualno krvarenje. U zavisnosti od količine estrogena ili progesterona koje sadrži kontraceptiv koji koristite, može da se dogodi da uopšte nemate menstruaciju ili da ona postane manje obilna i/ili neredovna.

Photo: Pixabay/jarmoluk

Photo: Pixabay/jarmoluk

 

Usled prestanka uzimanja pilule takođe može da se desi da menstruacija izostane na određeno vreme. Neke žene ovuliraju dve nedelje posle uzimanja poslednje pilule i redovna menstruacija stiže posle dve nedelje. Ali ako vi spadate u mnogobrojnu grupu žena i prirodno imate nepravilan ciklus, moguće je da prođe i par meseci pre nego što se vaša menstruacija ponovo ustali. Medicinski naziv za ovu pojavu je „post pill“ amenoreja, i prilično je uobičajena. Ali ako potraje duže od tri meseca, posetite svog ginekologa koji će vam možda propisati dozu progesterona kako bi pokrenuo vaš ciklus. Imajte na umu: iako je vaša menstruacija izostala posle prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva, to ne znači da ne ovulirate. 

Promena težine

Za žene je neophodno da održe određeni nivo masnih naslaga u organizmu kako bi mogle da ovuliraju. Ako ste izgubili kilograme i vaš indeks telesne mase (BMI, koji izražava procenat masti u organizmu) postane previše nizak, može da se dogodi da izgubite ciklus. Sa druge strane, ista stvar može da se dogodi u slučaju da je vaš BMI postao previsok. Ginekolozi pretpostavljaju da je nivo masnih naslaga toliko važan za ovulaciju zbog toga što je to pokazatelj koji vašem sistemu pruža garanciju da ste dovoljno zdravi da iznesete trudnoću i odnegujete bebu, ako ostanete u drugom stanju. Generalno, BMI koji je ispod 19 previše je nizak za ovulaciju, dok vrednosti iznad 30 takođe mogu da poremete normalno funkcionisanje. Ali nije uvek u pitanju broj. Ako ste oslabili izuzetno brzo, to može da prekine vaš ciklus čak i ako je vaš BMI ostao u granicama normale. Ovo može da se desi ako ste počeli sa niskokaloričnom dijetom za čišćenje organizma ili detoksikacijom na bazi sokova.

Lekovi

Određeni medikamenti (osim pilule) mogu da poremete vaš ciklus i najčešći su razlozi kašnjenja menstruacije. Antidepresivi su jedni od najčešćih krivaca. Neće svaka žena, koja počne sa korišćenjem ovih lekova za stabilizaciju raspoloženja, biti suočena sa promenama u ciklusu, ali mogli biste da osetite ovaj prateći efekat čim počnete sa upotrebom propisane terapije, ili čak posle nekoliko meseci uzimanja leka.

Drugi, ređe propisivani lekovi, koji mogu da utiču na ciklus, jesu antipsihotici, neki steroidi, kao i pojedini lekovi u okviru hemoterapije. Ako uzimate bilo koji od navedenih medikamenata, verovatno nema razloga za brigu, ali obavestite lekara koji vam ih je propisao da bi bio upoznat da kompletnom situacijom.

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life