Pretraži

POJAČANA MALJAVOST KOD ŽENA: Otkrivamo zašto je to znak da treba da proverite hormone

Life
0
Photo: Pixabay/Pexels

Pojačana maljavost izluđuje mnoge žene. Količina dlaka koju imate na svom telu obično zavisi od vaših gena. Ali kada se dlake na telu iznenada promene, to može biti signal da negde drugde nešto nije sasvim u redu. Bilo da rastu brže nego obično, postaju deblje ili opadaju, mogu mnogo reći o vašem zdravlju.Pojačana maljavost i glavni krivci:

Muški hormoni nisu u ravnoteži 

Nagli porast ili gubitak kose kod žena često je uzrokovan neravnotežom muških hormona (androgena) koji su prirodno prisutni i kod muškaraca i kod žena – u različitim količinama. Ako dođe do povećanja nivoa testosterona, na primer, rezultat može biti višak kose, to jest pojačana maljavost. To se zove hirzutizam – stanje neželjenog rasta dlaka po muškom uzorku kod žena. Na to ukazuju dlake iznad pupka, na gornjem delu grudi ili na gornjem delu leđa.

Više od osam dlačica oko jedne bradavice se smatra abnormalnim kod žena i odgovara definiciji hirzutizma. Slično kao i maljavost, ćelavost kod žena je takođe znak promene nivoa muških hormona. Kada nivoi estrogena opadaju tokom menopauze i, kao posledica toga, raste testosteron, mnoge žene otkrivaju da im se kosa na glavi proređuje, a dlake na licu postaju grublje. Možda ćete čak i primetiti dlačice na bradi.

Imate sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje uzrokovano neravnotežom reproduktivnih hormona i pogađa skoro jednu od deset žena. To može da podstakne niz simptoma, kao što su neredovne menstruacije, akne kod odraslih, proređena kosa ili previše dlaka na licu, bradi ili drugim delovima tela, jer se povećava proizvodnja testosterona, piše Lepotaizdravlje.rs.

Šta ako kosa pojačano opada?

Svako doživljava cikluse opadanja kose. Kod nekih ljudi je to u proleće i jesen, a kod drugih u  leti i zimi. Ali difuzni gubitak kose – primetan gubitak kose na telu i glavi – može ukazivati na anemiju ili nedostatak gvožđa u krvi. Vegani i vegetarijanci ili žene sa obilnim menstruacijama su pod većim rizikom, a to može dovesti do gubitka kose, lomljivih noktiju i pojačane žudnje za nekom hranom. Ako sumnjate da bi gvožđe moglo da bude problem, obratite se svom lekaru radi analize krvi.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life