Pretraži

Ovo su sve istine i zablude o hijaluronskim filerima

Life
0
Photo: Pixabay/16198233

Lokalni serumi i hidratantni preparati natopljeni hijaluronskom kiselinom duboko hidriraju kožu i stvaraju volumen, zategnutost i čvrstinu, ali hijaluronski fileri su način da se stvari poboljšaju (i postignu trenutni rezultati), bez obzira da li želite da dodate volumen koži, predelu oko očiju ili usnama.  Zanima vas ovaj tretman? U nastavku vam otkrivamo sve o filerima hijaluronske kiseline.Hijaluronski fileri spadaju u grupu dermalnih filera. Glavna komponenta ovih filera je hijaluronska kiselina, linearni polisaharid (glikozaminoglikan), koja se nalazi i u sastavu vanćelijskog matriksa tkiva našeg organizma. Hijaluronska kiselina (HA) doprinosi hidrataciji, ćelijskoj proliferaciji i migraciji.

Glavna osobina hijaluronske kiseline je hidrofilnost, tj. snažno vezivanje molekula vode što omogućava održavanje mladalačkog tonusa i volumena tkiva upotrebom hijaluronskih filera. Upravo zbog svoje hidrofilnosti, tretmani filerima hijaluronske kiseline postali su prirodno i superiorno rešenje u dermatologiji i estetskoj medicini gde imaju široku primenu u procedurama neoperativnog podmlađivanja i konturisanja lica.

Koža je najveći organ ljudskog tela na koji otpada 15% ukupne telesne težine, a oko 50% hijaluronske kiseline nalazi se samo u koži. Hijaluronska kiselina i kolagen neophodni su za održavanje normalne strukture, čvrstine i elastičnosti naše kože.

Kako starimo, u našem telu pada koncentracija hijaluronske kiseline a koža samim tim postaje suvlja i gubi mogućnost zadržavanja mladalačke vlažnosti. Kolagen i hijaluronska kiselina su elementi vezivnog tkiva koji kao armatura drže mekotkivne strukture pozicioniranim. Postepeni gubitak hijaluronske kiseline u fiziološkom procesu starenja može se nadomestiti hijaluronskim filerima kojima se vraća mladalački tonus lica, popunjavanju bore i omogućava duboka hidratacija tkiva, piše Lepotaizdravlje.rs.

Za šta se koriste hijaluronski fileri?

Kombinovanim tretiranjem više regija hijaluronskim filerima možemo podmladiti celokupno lice za 10-15 godina.

Photo: Pixabay/JerzyGorecki

Photo: Pixabay/JerzyGorecki

 

Harmonizacija lica MD kodovima

Proces starenja lica je veoma kompleksan i podrazumeva brojne morfološke promene na licu koje treba tretirati sveobuhvatnim pristupom kako bi se postigao zadovoljavajući efekat podmlađivanja i postigao prirodan izgled. Do pre par godina bilo je nemoguće postići ovaj učinak u praksi do pojave MD kodova za injektovanje filera hijaluronske kiseline.

MD kodovi predstavljaju bezbedne anatomske tačke na licu koje su ključne u postizanju prirodnog efekta podmlađivanja filerima hijalurona. Na licu postoji ukupno ovih 75 tačaka tj. MD kodova. To su ključna mesta na licu pacijenta gde se u procesu starenja dešavaju najveće promene. Proces starenja je individualan i ne tretiramo kod svakog pacijenta svih 75 kodova kako bi smo postigli efekat podmlađivanja hijaluronskim filerima. Ključni princip je pravilna selekcija kodova prilagođena svakom pacijentu ponaosob.

Koje regije se mogu tretirati filerima hijalurona?

  • Pad tonusa lica
  • Pojava mimičnih bora na licu
  • Male i tanke usne, bore oko usana
  • Izražena asimetrija lica
  • Smanjenje volumena jagodica u procesu starenja (’’upao’’ izgled lica)
  • Znaci starenja na šakama u vidu primetne atrofije tkiva u interosealnim prostorima
  • Suva i naborana koža vrata i dekoltea

Da li su bezbedni?

U procesu starenja dolazi do postepenog smanjenja zapremine tkiva i atrofije u pojedinim regijama što zahteva nadoknadu volumena koja se može postići filerima hijaluronske kiseline. Cilj je povratak autentičnog izgleda, sklada i simetrije lica.

Neželjeni efekti

Napredovanjem medicine pojava neželjenih efekata u procesu aplikacije filera svedena je na minimum.

Danas, kombinacijom pravih filera i pravilne tehnike aplikacije, uz iskusnog lekara i sa minimalnim rizikom može se postići mnogo – od poboljšanja kvaliteta kože ( Volite Juvederm filer) do povećanja volumena usana (Volift Juvederm filer), jagodica (Voluma Juvederm filer), korekcije podočnjaka, podmlađivanje šaka, vrata i dekoltea filerima.
Igle koje se koriste su izuzetno tanke i prave minimalnu traumu kože što sam proces unošenja filera čini manje neprijatnim.

Tehnika izbora može biti unošenje filera kanilom koja smanjuje rizik od modrica i otoka na minimum. Omogućava ravnomerno raspoređivanje filera bez povreda krvnih sudova i nerava.

Što se tiče potencijalnih rizika povezanih sa osobinama filera, sama hijaluronska kiselina je prirodnog porekla ali treba koristiti registrovane filere maksimalne prečišćenosti i obavezno se na konsultaciji detaljno informisati o istom kod vašeg lekara. Vodite računa o tome ko vam radi intervenciju hijaluronskim filerima, da li je lekar prošao edukaciju iz oblasti anti-aging intervencija i koliko je iskusan na istom polju medicine.

Istine i zablude

Zabluda br. 1 – Hijaluronski fileri su namenjeni za „popunjavanje“ bora i povećanje usana

Hijaluronska kiselina je sastavna komponenta vezivnog tkiva naše kože. Pored same kože, u značajnom procentu ulazi u sastav hrskavice, zglobova i tetiva… Zbog svoje vezivne uloge predstavlja bitan element za funkcionisanje celog organizma. Druga važna uloga hijaluronske kiseline je snažno vezivanje molekula vode i hidrataciju tkiva. Hijaluronska kiselina je PRIRODNA SUPSTANCA sa brojnim ulogama od kojih treba istaći i stimulaciju procesa sinteze molekula kolagena, samim tim dodatno pospešujući njen elasticitet.
Prve bore koje nastaju na koži tokom procesa starenja rezultat su gubitka kolagena, elastina i hijaluronske kiseline što dovodi do gubitka elastičnosti i jedrine kože.

Zabluda br. 2– Hijaluron se radi na svakih 2-3 meseca

Postoje različite vrste i modaliteti hijaluronske kiseline kao i tehnike injektovanja u zavisnosti od regije lica čiji tonus želimo da povratimo.

Kako je hijaluron materijal koji nije trajan, nakon određenog vremenskog perioda se resorbuje u tkivu i intervenciju je potrebno ponoviti. Vremenski period nakon kojeg je potrebno ponoviti intervenciju zavisi od osobine kože pacijenta, gustine i kvaliteta hijalurona koji se koristi prilikom injektovanja.

Zabluda br. 3- HIJALURONSKE FILERE MOŽE DA INJEKTUJE SVAKO

Kada se odlučimo za estetsku korekciju hijaluronskim filerima, koja spada u minimalno invazivne procedure, jako je važno da proceduru izvodi stručno lice- lekar. Osoba koji se bavi injektovanjem hijaluronskih filera mora da poseduje dokaz o položenoj edukaciji iz oblasti aplikacije hijaluronskih filera i da poseduje iskustvo u radu na ovom polju.

Zabluda br.4- ,,Ne znam kojim filerom su mi rađene usne/jagodice…“

Pacijent ima pravo da zna koji materijal će se koristiti prilikom intervencije i da mu se u karton unese nalepnica sa registarskim brojem filera. Ovim postupkom se izbegava bilo kakva zloupotreba poverenja pacijenta a i daju smernice za dalji rad i pravljenje anti-aging programa u daljim procedurama.

Zabluda br. 5- ,,Laserske procedure se ne rade kod pacijenata kod kojih je injektovan hijaluron“

Lasersko podmlađivanje koje podrazumeva upotrebu frakcionisanih lasera ne ubrzava metabolizam filera hijaluronske kiseline pod uslovom da između navedenih intervencija postoji vremenski interval od 3 nedelje tj. 21 dan.

Zabluda br. 6- Hijaluronski fileri izgledaju veštačko

Hijaluronska kiselina je prirodna komponenta našeg organizma, ona je fleksibilan i razgradiv biomaterijal. Ne treba mešati pojam filere hijalurona i sintetske trajne materijale – silikon i biopolimer. Juvederm fileri imaju posebnu VYCROSS tehnologiju raspoređivanja u tkivu uz izbegavanje stvaranja ,,grudvica“ što omogućava postizanje prirodnog izgleda nakon same procedure. Potrebno je 7 dana da se filer namesti u tkivu što kao rezultat ima naglašene prirodne konture lica i blistav izgled kože pacijenta.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life