Pretraži

Ovih 7 grešaka tokom depilacije voskom skoro svi pravimo

Life
0
Photo: Pixabay/syao_pin

Postoji mnogo načina za uklanjanje neželjenih dlačica sa tela. Depilacije je i dalje najrasprostranjeniji, a ona podrazumeva skidanje vidljivog dela dlake sa tela brijačem, voskom, trakama ili kremom.Da li je depilacija voskom pravi izbor?

Izbor metode za uklanjanje neželjenih dlaka je čisto individualna stvar. Zavisi od karakteristika tela, odnosno kakav vam je prag bola, da li imate neke bolesti i stanja koje su kontraindikovane… Depilacija voskom je čest izbor žena, jer omogućava daleko duže vreme između dve procedure, jeftino je i može da se izvede u kućnim uslovima. Ipak, nemojte zaboraviti da se kod korišćenja voska mora biti oprezan da bi se izbegla oštećenja i upale. I da je, ruku na srce, prilično bolno.

Greške tokom depilacije voskom:

Greška broj 1: Ne pripremate kožu

Pre postupka, otrebno je kožu očistiti mekim pilingom. Ovaj piling ne sme da bude na bazi ulja. Uklonićete mrtve čestice epidermisa i podići dlačice, što će pojednostaviti proces depilacije i smanjiti rizik od urastanja dlačica.

Zatim se koža mora odmastiti losionom za čišćenje ili salvetama. Ako se to ne uradi, rizikujete upale nakon depilacije, piše Lepotaizdravlje.rs.

Nakon odmašćivanja, nanosi se talk (VAŽNO! Ne smete koristiti bebi puder, morate naći specijalni talk za depilaciju – manje su čestice i nije isti efekat). Puder će smanjiti rizik da se deo voska zalepi za kožu i nanese oštećenja.

Greška broj 2: Dlačice ne porastu dovoljno

Znamo, tokom leta nije prijatno šetati sa vidljivim dlačicama, ali da bi depilacija bila uspešna, dužina dlačice mora biti bar 4 -5 mm. Dlake koje su prekratke vosak neće uspeti da ukloni, a rizikujete i oštećenje kože.

Greška broj 3: Koristite pogrešnu tehniku

Vosak uvek treba naneti u pravcu rasta dlake koju uklanjate. A traku povlačite u suprotnom pravcu – suprotno od rasta dlake. Traku morate povući oštrim, sigurnim pokretom, inače rizikujete veći bol i lošiji efekat voska. Što je traka oštrije  skinuta, to su rezultati bolji. Trudite se da pokret bude nizak, gotovo paralelno sa kožom. Ako traku suviše podignete, rizikujete modrice.

Greška broj 4: Koristite iste trake za lice i telo

Ako kupujete gotove voštane trake, koristite ih striktno za namenu naznačenu na pakovanju. Za uklanjanje dlaka u različitim oblastima namenjen je drugačiji sastav voska. Takođe za različite delove tela ili lica – proizvode se trake različite dužine.

Greška broj 5: Usko donje rublje nakon depilacije

Usko donje rublje, posebno ako je napravljeno od sintetičkih materijala, sprečava isparavanje vlage sa površine kože, što samo po sebi izaziva iritaciju na vrućini. Ako ste pre toga imali depilaciju, onda je rizik od upale skoro sto posto.

Greška broj 6: Zaboravljate na negu tela nakon depilacije

Posle procedure, potrebno je ukloniti ostatke paste ili voska uz pomoć posebnih maramica, obično uključenih u komplet. Ako ih nema, kupite losion ili ulje namenjeno korišćenju posle depilacije voskom. Ovi proizvodi će ukloniti ostatke, ali i omekšati kožu i ublažiti nelagodnosti.

Između dve depilacije, preporučuje se redovno hidriranje kože kremom za telo.

Greška broj 7: Kršite pravila za negu 

U prvim danima nakon depilacije ne preporučuje se sunčanje. Sunčanje može dovesti do iritacije, pa čak i poremećaja pigmentacije. Takođe ne smete da plivate u bazenu. Hlor će izazvati iritaciju, svrab.

Umesto kupanja u kadi tuširajte se toplim tušem. Konmtraindikovan je i trening, jer bi znoj mogao da iziritira kožu.

I na kraju, ne koristite dezodoranse i proizvode na bazi alkohola u predelu ispod pazuha prvih nekoliko dana nakon depilacije – to može izazvati jaku iritaciju.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life