Pretraži

OVI SASTOJCI IZAZIVAJU ALERGIJE: Evo kako da pravilno odaberete kozmetičke proizvode

Life
0
Photo: Pixabay.com

Na ovaj ili onaj način, 80% stanovništva suočava se sa tim. I nije stvar u skupoj kozmetici ili jeftinoj, prirodnoj ili ne. Broj alergija se povećava, a esencijalna ulja, razne biljne komponente, čak i, na primer, lekovita kamilica može izazvati alergijsku reakciju.Više od 3.700 različitih supstanci se u kozmetologiji, u jednom ili drugom stepenu, smatraju alergenima. To je veliki problem za osobe sa osetljivom kožom.

Ako se u kozmetici nalazi alergen, reakcija može biti osip od akni, crvenilo, kašalj, pa čak i napad astme. Evo liste supstanci koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima, na koje se najčešće javljaju alergije.

SASTOJCI KOJI IZAZIVAJU ALERGIJE:

Parfemi

Ako se u kozmetiku ne dodaju mirisi, možda neće imati najprijatniji miris. Pa čak i ako sama kozmetika ne miriše ni na šta, ipak joj se najčešće dodaje parfem. Istovremeno, postoji više od 3.000 hiljada hemijskih jedinjenja koje smo nekada nazivali rečju „parfem“ (u sastavu kozmetike takve supstance su označene rečima parfem i miris). I svaka od njih kod nekog može izazvati alergijsku reakciju.

Prema Univerzitetu u Vašingtonu, 20% stanovnika SAD je na ovaj ili onaj način iskusilo reakcije na različite kozmetičke mirise. A ako ste alergični, najbolji način da testirate proizvod je da ga nanesete na kožu pre upotrebe. Možete izabrati i kozmetiku bez parfema, ili bar onu u kojoj su reči parfem i miris na kraju liste, odnosno njihova koncentracija je izezetno niska.

Photo: Pixabay/StockSnap

Photo: Pixabay/StockSnap

 

METALI

Možda izgleda iznenađujuće, ali metali se nalaze i u kozmetici. Posebno treba obratiti pažnju na nikl, osetljivost na njega primećuje se kod oko 15% žena. Savesni proizvođači odavno ne dodaju nikl u kozmetiku, pošto je poznat kao jak alergen, ali u pigmentima za boje mogu ostati tragovi nikla. Zato se može naći u karminima, senkama za oči i maskarama.

Alergija na metal kao što je hrom je ređa. Međutim, oni koji su alergični na nikl takođe mogu reagovati na hrom. Uvršten je u neke kreme i sredstva za čišćenje lica, jer “vezuje” i “privlači” vodu, poput glicerina, čija je, u stvari, jeftinija zamena. Takođe, ovaj metal se može naći u  dekorativnoj kozmetici, piše Lepotaizdravlje.rs.

ESENCIJALNA ULJA

Pokušavajući da izbegnu alergije, mnogi više vole prirodnu, “domaću” kozmetiku, “bez hemikalija”, ali ni ona nije baš bezazlena. Prema studijama, više od 80 eteričnih ulja može izazvati alergije. Na primer, 13 od 1000 ljudi ima alergijsku reakciju na esencijalno ulje ilang-ilanga. Eterična ulja mogu se naći u bilo kojoj kremi, šamponu, balzamu i još mnogim drugim kozmetičkim proizvodima.

SULFATI

Ako ste primetili alergiju na prašak za pranje veša ili druge kućne hemikalije, trebalo bi da pogledate i sredstva za čišćenje. Surfaktanti se nalaze u gelovima za tuširanje, šamponima, sapunima. I kijanje i previše suva i iritirana koža nakon pranja mogu biti posledica alergije na surfaktante.

PROPOLIS

Alergija na propolis javlja se kod oko 4% populacije. Na bazi propolisa se prave kreme, šamponi, balzami, karmini i još mnogo toga. Rešenje: ako ste alergični na med, ne bi trebalo da kupujete kozmetiku koja sadrži propolis.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life