Pretraži

Otkrivamo trikove kako da sprečite žudnju za slatkišima

Life
0
Photo: Pixabay/aleksandra85foto

Da li volite slatkiše? Možda mislite da ste prilično ravnodušni prema desertima, ali možda više volite da pojede bar jedan kolačić ili slatkiš nakon večere ili čak doručka.Istovremeno, možete imati veoma uravnoteženu ishranu, kuvati zdrave obroke kod kuće i poneti ih sa sobom na posao, ali ipak ne odbijate slatkiše iz prodavnice. A novogodišnji praznici nas često isprovociraju da konzumiramo više šećera nego inače. Sve je to zahvaljujući božićnom meniju u kafićima, kuvanom vinu, pa čak i nekim slanim jelima sa prazničnog menija zbog kojih možete da zaboravite na bilo koju dijetu.

Možda ste cele godine čekali božićne kolače, torte i medenjake, i u tome nema ništa loše. Važno je ne navikavati telo na stalnu upotrebu šećera. Nauka izveštava da zaista može da izazove zavisnost, i iako to nije potpuna zavisnost, istraživanja pokazuju da postoje paralele: šećer aktivira neuronske puteve dopamina i može izazvati reakcije slične zavisnosti, uključujući žudnju, prejedanje i povlačenje, piše sla.

Žudnja za slatkišima i zdravlje

Ovo je loša vest za naše zdravlje. Visok unos šećera je povezan sa nizom stanja, od depresije do srčanih bolesti. U međuvremenu, postoji mnogo dijeta, knjiga i aplikacija koje su dizajnirane da pomognu u suočavanju sa žudnjom za šećerom. Postoje i specijalni proizvodi. U SAD, brend Sweetkick proizvodi mente za koje se kaže da smanjuju želju za šećerom, čineći ih neprivlačnima. Britanska kompanija Killa Vanilla ima poseban inhalator sa ukusom vanile koji treba da koristite svaki put kada vam se prijede slatkiš. Tvrdi se da izaziva takozvani „međumodalni efekat senzorne kompenzacije“ i pomaže da se jednom zauvek prevaziđu žudnja.

Photo: Pixabay/silviarita

Photo: Pixabay/silviarita

 

Suosnivač Killa Vanilla Kris Hantly-Gordon kaže da su on i poslovni partner Dominic Chndler osnovali kompaniju nakon što su shvatili koliko su zavisni od šećera. Nakon proučavanja istraživanja o efektu vanile koji ubija žudnju, sastavili su prototip inhalatora. Hantly-Gordon nekoliko meseci nije jeo slatkiše koristeći svoj izum, a za to vreme je izgubio 8 kilograma.

Doktorka Nikol Avena, docentka neuronauke koja proučava efekte šećera na mozak u bolnici Mount Sinai u Njujorku, potvrđuje da takvi uređaji mogu da rade. „Miris i ukus su definitivno povezani, ali morate da trenirate svoj mozak da pronađe nagrade u mirisu vanile na isti način na koji je pronašao nagrade [od slatke hrane]“, kaže ona. Takođe je rekla da ne bi svi koji vole slatko identifikovali vanilu kao slatku.

Stručnjaci takođe primećuju da ako se nepravilno koristi, inhalator može povećati želju za hranom. Uputstva preporučuju udisanje kroz uređaj puna dva minuta: Neka istraživanja pokazuju da vas miris vanile u trajanju od 30 sekundi zapravo povećava želju za slatkim. Zbog toga je važno da odvojite vreme dok prolazite kroz ovaj ritual. Mnogi takođe pretpostavljaju da u roku od dva minuta iznenadna žudnja za slatkišima može nestati sama od sebe.

Kako sprečiti ovu pojavu?

Dr Nikol Avena tvrdi da svoju želju za slatkišima možete zadovoljiti i bez spravica. Ona savetuje svoje pacijente da pokušaju da identifikuju svoju „okidaču hranu“: određene zašećerene ili škrobne namirnice koje mogu izazvati prejedanje. Ona kaže da je za neke ljude odgovor da „iznesu kolačiće iz kuće“, dok će drugi imati jak odgovor dopamina na svu hranu bogatu ugljenim hidratima. „Radi se o tome koje šećere ne možete da kontrolišete“, kaže doktor. Avena preporučuje češće jedenje voća i smanjenje ultra-prerađene hrane zbog posebnih efekata koje imaju na mozak. „Ako pojedete jabuku, to neće izazvati oslobađanje dopamina“, objasnila je Nikol. Naime, skokovi dopamina destabilizuju naše ponašanje u ishrani.

Vredi ograničiti prisustvo ne samo kolačića, već i, na primer, žitarica za doručak i gotovih jela u kući. Sadrže puno šećera. Britanska nacionalna zdravstvena služba preporučuje da ograničite unos šećera na 30 grama dnevno, što je, sa prerađenom hranom na meniju, iznenađujuće jednostavno – ekvivalent čaši soka od pomorandže i činiji žitarica. Dakle, na dan kada sebi dozvolite ova dva položaja, ne bi trebalo da jedete drugo voće, peciva, slatkiše i bilo koje druge proizvode koji sadrže šećer.

Smanjite količinu šećera u namirnicama koje čine osnovu vašeg jelovnika i postepeno ćete se odviknuti od slatkog. Oslobodite se poslastica koje izazivaju prejedanje i češće kuvajte svoje obroke koristeći kvalitetne sastojke.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life