Pretraži

OSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAG U SVETU MUZIKE: Ovo su najveći uspesi Aleksandra Sanje Ilića

Life
0
Photo: IDJTV

Sanja je odmalena pokazivao sklonost i ljubav prema muzici, koju su mu preneli majka Zorica i otac Miodrag, koji je po zanimanju kompozitor.

Ilić je uporedo sa osnovnom školom i gimnazijom pohađao muzičku školu "Josip Slavenski", odsek klavir. Za vreme školovanja, kada je imao 12 godina, napisao je muziku na tekst Duška Radovića, čiji je naslov "Uniforme". Numeru je izveo glumac i pevač Dragan Laković.

Nekoliko godina kasnije Aleksandar je komponovao pesmu "Pesnik mira", kojom je Lola Novaković predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji 1968, i na taj način tada postao najmlađi kompozitor koji je bio deo pomenutog takmičenja. Pesma je zauzela četvrto mesto.

Još jedna njegova kompozicija "Baj, baj, baj", koju je izvela Bisera Veletanlić, mogla se čuti na jugoslovenskom takmičenju za Pesmu Evrovizije u Opatiji.

Aleksandar je kao gimnazijalac takođe komponovao muziku za prvi jugoslovenski rok mjuzikl "Arhanđeli i Automati", koji je odigran u pozorištu Dadov. Muzičar je tada dobio nagradu na državnom takmičenju pozorišta.

Međutim, iako je otkrio svoj talenat za muziku, Sanja je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Naš veliki kompozitor je dobio priliku da radi kao arhitekta u Njujorku, ali je rešio da se vrati u Beograd i pohađa časove kompozicije kod profesora Stanojla Rajčića. On ga je ubedio da upiše Muzičku akademiju.Sanja je u mladosti bio član grupa Vragolani i San, a krajem sedamdesetih godina komponovao je himnu za Crvenu zvezdu na tekst Ljubivoja Ršumovića "Sve što smo želeli, sve što smo hteli", koja je prvi put izvedena pre fudbalske utakmice između Crvene zvezde i Dinama.

Kompozitor je 1982. uradio numeru "Halo, halo", kojom je grupa Aske nastupila na Pesmi Evrovizije. Zatim, 1984. pesma "Princeza" koju je komponovao Sanja, a koju su izveli Slađana Milošević i Dado Topić na Jugoviziji, postigla je veliki uspeh i postala hit za sva vremena iako nije pobedila na takmičenju.

Aleksandar je radio muziku za pozorište, serije i film, a neki od najznačajnijih ostvarenja za koje je komponovao su: "Selo gori", "Led", "Karaula", "Vukovar jedna priča", "Čudna noć" i "Dark Echoes".

Krajem 90-ih Sanja je osnovao muzičku grupu "Balkanika", a albumom pod nazivom "Balkan 2000" u izdanju PGP RTS postigli su veliki uspeh. Prvi koncert održali su 2000. godine.

Aleksandar je 2007. godine uspostavio saradnju sa Radošem Bajićem i uradio muziku za seriju "Selo gori, a baba se češlja", a četiri godine kasnije održao je istoimeni koncert.

Osim što je komponovao pesme za muzička takmičenja, pozorište, serije i film, on je sa svojom grupom "Balkanika" 2018. bio srpski predstavnik na Pesmi Evrovizije u Portugalu sa pesmom "Nova deca", koja je ušla u finale.

U junu 2011. "Balkanika" je sa Sanjinim sinom Andrejem snimila spot za pesmu "Ljubi me na Ibici", koji je prikazan na IDJVideos.tv Youtube kanalu.

Podsetimo, Sanja je 1986. ovu pesmu komponovao za grupu "Hladna braća" i tada je ostvarila veliki uspeh.

Sanja Ilić je dao veliki doprinos IDJTV-u, koja je danas najgledanija muzička televizija u regionu, i bio je značajna podrška svom sinu Andreju Iliću koji je jedan od vlasnika kompanije IDJWorld.

IDJTV mu odaje veliko poštovanje. Dragi naš Sanja, zauvek si u našim srcima!

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life