Pretraži

OBRATITE PAŽNJU: Ovo su znakovi da ste u vezi sa toksičnim manipulatorom

Life
0
Photo: Ed Yourdon on Foter.com/CC BY-NC-SA

Manipulatori najčešće imaju jasno odabrane taktike koje će vas sprečiti da na početku samog odnosa prepoznate da se neko igra sa vašim emocijama, ali postoje skriveni signali koje pomažu da lakše uočite manipulaciju u vezi i prekinete taj toksični odnos.

Manipulativni ljudi najčešće imaju isti cilj, a to je da se igraju sa vašim osećanjima i psihom, u vama probude osećaj krivice, dok vam predstavljaju kako sve rade za vaše dobro, dok na kraju ne ostvare ono što žele – korist po njih same.Predstavljamo vam 5 znakova po kojima možete odrediti da li je vaš partner manipulativna osoba:

1. Osećate se krivim kada provodite vreme sa prijateljima

Manipulatori najčešće žele da kontrolišu svoje partnere i izoluju ih od prijatelja, a kada provpodite vreme sa drugim ljudiam manipulator u vama želi da probudi osećaj krivice. Moguće su taktike poput ljutnje kada izađete da se vidite sa prijateljima i negativno komentarisanje vaših prijatelja kako biste i sami poverovali kako oni nisu dovoljno dobri za vas. Njegov cilj jeste da vas izoluje od drugih ljudi kako biste stekli uvid da je on jedina osoba koja vam je potrebna u životu – on želi da zavisite od njega.

2. Emocionalne ucene

Ovo je jedan od najgorih tipova manipulacije koji je prerušen u brižnost i neizmernu ljubav, a zapravo je cilj manipulatora da vas uslovljava i zauvek veže za sebe. Izjave poput "Ako odeš, biću nesrećan…" ili "Da me zaista voliš, uradio bi to za mene…" Ovo su ucene kojima se služi svaki manipular kako bi u odnosu od vas napravio marionetu kojom može da upravlja za vlastitu korist.

3. Počinjete da preisptujete svoj um i način razmišljanja

Ovo je jedna od uobičajenih tipova manipulacije koja se naziva "gas light". Naime, partner nas stalno podstiče da preispitujemo svoje reči, misli i postupke, govoreći nam da činimo nešto pogrešno. Kada ovaj vid manipulacije postane učestao, počinjemo da sumnjamo u sebe i potpuno se predajemo partneru i verujemo u njegove sudove. Osećamo se zavisno od njega, gubimo samopouzdanje i verujemo da bez njega ne možemo doneti dobre odluke.

4. Ne veruje vam i kontroliše vas

Jasno vam daju do znanja da nemaju poverenja u vas i zahtevaju uvid u vaše prepiske, društvene mreže, mejlove… Kontrolišu vas svakodnevno, a takve poteze najčešće pravdaju pod izgovorom "da osobe koje se vole ne smeju da imaju ništa privatno i tajno jedna pred drugom."

5. Ne priznaju svoje greške

Kada im govorite o njihovim greškama, oni ih nikada ne priznaju. Tada menjaju teme, objašnjavaju kako grešite i uradiće sve da urade kako bi vas uverili u suprotno. Raspravu često započinjete tako što ih optužujete za neku grešku, a završavate sa osećajem krivice izvinjavajući se za svoje postupke.

Odnos sa manipulatorom je toksičan i rizičan po vaše emotivno, mentalno i psihičko zdravlje. Ukoliko primetite manipulativne tehnike kod svog partnera, okončajte odnos koji je daleko od sreće i ljubavi kakvu zaslužujete.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life