Pretraži

OBARAJU IMUNITET: 5 navika koje su loše za zdravlje organizma

Life
0
Photo: Pixabay/4330009

Imuni sistem je izuzetno složen sistem koji štiti telo od uticaja virusa i patogena, a takođe je uključen u oslobađanje od sopstvenih zastarelih ili defektnih ćelija. Savremenim načinom života u gradovima sa velikom gustinom naseljenosti stvara se okruženje koje doprinosi brzom širenju različitih akutnih respiratornih virusnih infekcija.Međutim, suprotno uvreženom verovanju, jedan ili dva preneta SARS-a po sezoni nisu pokazatelj smanjenog imuniteta. Ako se prehlade javljaju češće i nastavljaju sa komplikacijama, vredi proći detaljan pregled. Moguće je da pravi razlog za pogoršanje imuniteta leži u vašem načinu života i stečenim navikama, na šta će ukazati relevantne pretrage i stručni pregled.

Slab imunitet
Pijenje nedovoljno vode

Standardna potrošnja vode je 1,5-2 litre dnevno. Uz veliku fizičku aktivnost ili aktivno znojenje, bolje je povećati ovu količinu. Nedovoljno pijenje vode može dovesti do dehidracije, pogoršanja svojstava krvi, suvoće sluzokože, koja u ovom stanju postaje podložnija infekcijama, piše Lepotaizdravlje.rs.

Neovlaživanje vazduha u stambenom prostoru
Zimi, tokom grejne sezone, vazduh u zatvorenom prostoru postaje veoma suv. Može postati krivac suve kože i sluzokože, slabljenja lokalnog imuniteta. Suv vazduh takođe duže zadržava čestice virusa i mikroorganizama koji se šire pri razgovoru, kašljanju i sl.

Neuravnotežena ishrana i slab imunitet
Nedovoljno raznovrsna ishrana i stroga ograničenja u ishrani mogu dovesti do nedostatka vitamina i minerala, što, zauzvrat, preti da smanji imunitet. Konzumiranje puno slatkiša, posebno slatkih gaziranih pića, dovodi do fluktuacije nivoa šećera u krvi i stvara povoljne uslove za razmnožavanje bakterija na koži i sluzokoži.

Nedovoljna količina sna
U snu dolazi do odmora i obnavljanja svih organa i sistema tela. Hronični nedostatak sna smanjuje otpornost organizma na infekcije.

Slab imunitet i fizička neaktivnost
Fizička aktivnost je jedan od glavnih uslova za održavanje jakog imunog sistema, posebno ako vežbate na otvorenom. Dobra cirkulacija krvi omogućava ćelijama imunog sistema da dobro obavljaju svoju zaštitnu funkciju u svim uglovima tela.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life