Pretraži

MUČI VAS NESANICA? Ovo je nabolji način da brže zaspite

Life
0
Photo: Pixabay/Claudio_Scott

Nesanica je mnogima poznata; neki čak uzimaju i jake tablete za spavanje da bi se izborili sa ovim problemom. Međutim, jedna jednostavna metoda, koju su još naše bake primenjivale, sada je postala naučno dokazan metod da brzo utonete u san.Koji je najbolji način da brzo utonete u san?

Govorimo o čaši toplog mleka! Da, toliko je jednostavno. Naučni dokazi sugerišu da vam toplo mleko pre spavanja može pomoći da zaspite.  Studija u kojoj su učestvovali odrasli ljudi stariji od 60 godina pokazala je da konzumiranje fermentisanog mleka tokom tri nedelje smanjuje noćno buđenje. I to nije jedina studija koja potvrđuje vrednost čaše mleka pre spavanja.

Kakvu moć ima mleko?

Činjenica je da kravlje mleko sadrži prirodni peptid koji ima efekat sličan komponentama jakih tableta za spavanje. Samo, za razliku od lekova, mleko nema neželjenih efekata (osim ako, naravno, ne patite od intolerancije na laktozu) i ne izaziva zavisnost.

Photo: Pixabay/jarmoluk

Photo: Pixabay/jarmoluk

 

Konkretno, mleko sadrži kazein hidrolizat, peptid koji aktivira GABA receptor, koji, zauzvrat, potiskuje nervne signale i usporava aktivnost mozga.

Pored kazeina, mleko sadrži triptofan, posebnu aminokiselinu koja pomaže u stvaranju melatonina, hormona spavanja. Triptofan je takođe neophodan za proizvodnju vitamina B3 i pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema, kože, kose i očiju, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kako da koristite mleko pred spavanje?

Ako u mleko dodate kašiku meda, efekat će biti pojačan zbog lako svarljivih ugljenih hidrata. Takođe, toplo mleko doprinosi blagom povećanju telesne temperature i ima psihološki efekat – stvara osećaj udobnosti. Sve ovo takođe pomaže da se zaspi.

Ako ne podnosite laktozu, mleko možete zameniti sojinim proteinskim šejkom (smanjuje nivo hormona stresa kortizola) ili sokom od trešnje, koji takođe sadrži dovoljno triptofana.

 

 

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life