Svi koje vole da jedu čips znaju za razočaranje kada otvore kesicu, a ona je do pola prazna, bez obrira na to koji brend izaberete. Ipak, za ovo postoji odlično objašnjenje.
U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se ostavlja namerno, kako bi taj dodatni prostor štitio čips od oštećenja tokom transporta.
Da nema tog praznog prostora, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa bi verovatno izgledali kao gomila mrvica kada otvorite kesicu.
A ako ste mislili da je kesica puna vazduha – nije. Zapravo, napunjena je azotovim plinom. Proizvođači čipsa pune kesice ovim plinom kako bi čips ostao svež. Ako bi vrećicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario.
Naučnici su pre više od 25 godina otkrili da azot ne samo što produžava rok trajanja čipsu već mu i poboljšava ukus.
Komentari (0)
Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.