Pretraži

MASNA U KORENU, SUVI KRAJEVI: Evo kako da negujete kombinovanu kosu

Life
0
Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

Verovatno već napamet znate šta treba koristiti za suvu kosu, a kako smanjiti masnoću kose. Ali šta kada je vaša kosa kombinovana? Jer, baš kao i koža, kosa može da ispolji karakteritiske obe kategorije: i suve i masne odjednom.Šta je to kombinovana kosa?

To je, najčešće, kosa masna u korenu, a suvih krajeva. Preciznije: kombinovana kosa je kosa sa masnim i suvim zonama koje se javljaju zbog svakodnevnog habanja od okoline, hemijskih tretmana i svakodnevnog stilizovanja.

Ovo se događa zato što naš skalp proizvodi višak sebuma, te se gornji deo kose brzo masti. Ali, ovaj sebum se ne raspoređuje duž vlasi, jer je kosa oštećena odnosno isušena brojnim tretmanima, najčešće farbanjem ili blanširanjem.

Kakva kosa je kombinovana?

Tanka, gusta, kovrdžava i ravna farbana kosa su često kombinovanog tipa. Ipak, najveće šanse da imate kombinovanu kosu su ako je vaša kosa tanka ili retka i pritom duga. Što duža kosa, vlasište stvara više prirodnih ulja.

Photo: Pixabay/fotografierende

Photo: Pixabay/fotografierende

 

Kako se neguje kombinovana kosa?

Ne perite kosu često

Kada je u pitanju kombinovana kosa, stručnjaci kažu da je bolje da se klonite prekomernog pranja, što može dovesti do toga da vlasište stvara više sebuma.

Pronalaženje ravnoteže je cilj kada se bavite kombinovanom kosom. Idealno bi bilo da perete kosu svakog trećeg dana.

Izaberite pravi šampon i balzam

Sastavljanje rutine za vašu kombinovanu kosu ne mora da bude komplikovano. Glavni cilj bi trebalo da bude čišćenje masnih naslaga uz hidrataciju suvih delova. Najbolji način da to postignete je odabir odgovarajućeg šampona i balzama.

Ako vam je vlasište masno, držite se dalje od proizvoda za kosu koji previše hidriraju jer oni mogu povećati nakupljanje proizvoda. Suva koža glave takođe treba da izbegava teške formule koje neguju ispucale krajeve, piše Lepotaizdravlje.rs.

Ako imate kombinovanu kosu, trebalo bi da koristite vruće alate štedljivo kako biste izbegli da vam krajevi ispucaju. Kada koristite prese, obavezno koristite i zaštitni sprej za kosu.

Slično kao kod kombinovane kože, kombinovana kosa se mora tretirati odgovarajućim. Međutim, ako nakon uređene rutine vaša kosa i dalje ostane neuravnotežena ili ako primetite pogoršanje, razgovarajte sa svojim dermatologom ili trihologom da vidite o čemu se radi.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life