Pretraži

LOMLJIVA KOSA: Najčešći uzroci i najefikasnija rešenja

Life
0
Photo: Pixabay/pride1979

Da li sanjate o gustoj i zdravoj kosi, ali umesto toga se beskrajno borite sa ispucalim vrhovima? Otkrivamo vam listu loših navika koje vas sprečavaju da postignete željene rezultate.Neki od razloga zašto dolazi do suve i lomljive kose su:

– nedostatak mikronutrijenata
– stres
– hormoni
– nepravilna nega
– dužina
– neravnoteža vode u organizmu
– loše navike
– nekorišćenje maski za kosu

Primetili ste da vam je kosa postala suva, beživotna i lomljiva i krenuli u potragu za krivcem… Ne žurite. Umesto da psujete fen koji vam je spalio vlasi, uzmite u obzir da sasvim drugi faktori mogu biti uzroci problema. Hajde da shvatimo šta se krije iza koncepta „krhkosti“, kao i koji načini da se reši problem postoje.

Šta je lomljiva kosa?

Kosa je otporna na uobičajena oštećenja. Hladno vreme i vetar. nošenje kapa, jastuk na kojem spavate… samo su neki od faktora koji dovode do pucanja vlasi. Naime, stalno ponavljani mehanički i hemijski uticaji dovešće do preranog uništavanja ljuske i kortikalnog sloja vlasi. Kao rezultat, proces ljušćenja je pojačan, a propraćen je uklanjanjem i uništavanjem kortikalnog sloja.

Krhkost je obično karakteristična za suve tipove kose. Pojava trihoklazije (medicinski naziv za problem) nastaje usled nedovoljnog lučenja sebuma na glavi. Spolja, to se manifestuje kao nedostatak mekoće, elastičnosti, sjaja . Često je krhkost praćena peruti ili čak gubitkom kose. Pramenovi postaju tanki, monotoni, beživotni, podeljeni na krajevima.

Ovo može biti izazvano mnogim neprijatnim faktorima, uključujući neke akutne bolesti, metaboličke patologije, hronične procese u telu. Rešenje se često svodi na eliminisanje faktora koji na prvi pogled nemaju veze sa predelom glave.

Photo: Pixabay/fotografierende

Photo: Pixabay/fotografierende

 

Naše uobičajeno nepoštovanje sopstvenog tela, zajedno sa ignorisanjem očiglednih stvari, dodatno doprinosi krhkoj kosi. Ne nosite kapu? Jaki mraz može lako oštetiti strukturu pramenova, što dovodi do njihovog stanjivanja. Dugi boravak na užarenom suncu takođe nije od velike koristi. Česta, prekomerna upotreba fena i pegle za kosu može da osuši vlasi, a takođe da ošteti strukturu. Prečesto pranje kose će ukloniti sav sebum koji štiti vašu kožu, što dovodi do suvog vlasišta i, kao rezultat, kose. Redovne posete kozmetičkom salonu za farbanje su još jedan način da se pogorša njihovo stanje, zbog štetnih efekata hemikalija sadržanih u sastavu boja, piše Lepotaizdravlje.rs.

Uzroci lomljive kose
Nedostatak mikronutrijenata

Uravnotežena ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravlja. Sa nedostatkom vitamina grupe A, B, folne kiseline, kalcijuma, silicijuma, ćelije kose se ne mogu u potpunosti razviti. Ne dobijajući dovoljno ishrane, kosa počinje da raste sporije, a postaje i lomljiva.

Rešenje: Pokušajte da diverzifikujete svoju ishranu tako što ćete je zasićiti komponentama kao što su biotin (koji se nalazi u jajima i ribi) i selen (bogat semenkama suncokreta). Omega-3 masne kiseline, proteini, vitamin D će takođe pomoći.

Stres
Zdravlje krvnih sudova koji snabdevaju folikule potrebnim hranljivim materijama direktno zavisi od stanja nervnog sistema. Ako je osoba duže vreme u stanju nervne napetosti, vlasi se više ne hrane  i prerano ulaze u telogenu fazu pre gubitka kose.

Rešenje: Više šetajte prirodom i minimizirajte kontakt sa faktorima stresa. Joga i meditacija su neočekivani, ali efikasni lek za lomljivu kosu.

Hormonske promene i lomljiva kosa
Nivo hormona se može stalno menjati i takođe imati efekta. U takvim periodima važno je ne opterećivati glavu procedurama.

Rešenje: ojačajte kontrolu nad svojim stanjem, prođite neophodne testove, isprobajte vitaminske komplekse. Krhkost može biti simptom nekih hormonalnih bolesti – odmah zakažite pregled kod lekara!

Pogrešna nega kose
Ponekad, u pokušaju da pronađemo lek za gubitak i lomljivost kose, prijavljujemo se na procedure poput  keratina ili botoksa … Pritom ne ulazeći u detalje, da li su nam prikladne i da li hair majstor ima odgovarajuće kvalifikacije. Kao rezultat, dobijamo sledeće: želeli smo zaglađene pramenove – a dobili smo iscrpljenu, lomljivu i ispucalu kosu. Najjači traumatski efekat imaju sredstva za farbanje, posvetljavanje, trajno uvijanje ili ispravljanje kose: ako se krši tehnika upotrebe, njihove agresivne komponente mogu uništiti strukturu dlake.

Rešenje: Da li želite da potpuno eliminišete ovaj faktor? To znači da treba da vratite prirodnu boju, zaljubite se u prirodnu strukturu pramenova. Ili im barem s vremena na vreme dajte zasluženi odmor – nemojte koristiti fen za kosu, peglu i figaro i nemojte nositi čvrsto zavezane repove. Dajte kosi priliku da prirodno povrati svoju snagu.

Neredovno šišanje
Redovne posete frizeru nisu hir, već potreba. Ako se oštećeni deo ne odseče na vreme, onda će raslojavanje osovine kose, sa velikom verovatnoćom, ići dalje. Zatim morate da se pozdravite sa već čvrstim delom dužine.

Rešenje: ne dozvolite dužinu do poda. Redovno posećujte frizrera i nemojte zanemariti savet svog majstora stiliste.

Nedostatak tečnosti
Kako izlečiti kosu od suvoće, lomljivosti i iscpucalih krajeva ako nema dovoljno vlage u telu? Nikako! Štaviše, koža i kosa dobijaju vodu „po rezidualnom principu“. Stoga će svaki nedostatak vlage prvenstveno uticati na njih. Zato je balans vode u telu toliko važan.

Rešenje: Pijte vodu mnogo češće. Izbegavajte produžene periode žeđi i uvek sa sobom nosite flašicu vode bez obzira da li je zima ili leto!

Loše navike
Pijenje je, kao što znate, štetno, a pušenje još više. Uključujući i zdravlje kose. Ako želite lepe pramenove – prestanite sa lošim navikama. Ovde nema šta da se raspravlja.

Lomljiva kosa i zategnute frizure
Navika stalnog sakupljanja glatkog repa, stroge punđe ili čvrste pletenice mogu negativno uticati u dva pravca odjednom. Prvo, jaka napetost narušava mikrocirkulaciju u skalpu i slabi kosu u korenu. Drugo, čvrsto zategnuta elastična traka može povrediti dlaku na mestima kontakta – posebno ako ima dekorativne elemente ili metalni nosač.

Rešenje: Dajte prednost mekim elastičnim trakama (na primer, prekrivenim svilenom tkaninom), često dajte kosi slobodu.

Pogrešno češljanje
Jedan od uobičajenih uzroka lomljive kose je previše ili nepažljivo četkanje. Stručnjaci se slažu da češljanje treba vršiti po potrebi, ali ne više od 2-3 puta dnevno.

Rešenje: Očešljajte nekoliko puta dnevno i masirajte vlasište da biste poboljšali metabolizam.

Nedostatak hidratantnih maski
Ovaj element nege mora biti obavezan. Možete koristiti i kupovne ili domaće maske za suvu i lomljivu kosu.

Pola šolje kokosovog mleka pomešajte sa pola avokada, izgnječenog u kašu
Sastav se nanosi na celu dužinu kose i na koren, zatim se kosa mora umotati u foliju, ili stavite  specijalnu kapu, umotati je peškirom i ostavite da deluje sat vremena. Nakon toga, isperite kosu na uobičajeni način.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life