Pretraži

KAKO VAM BALZAM MOŽE UPROPASTITI KOSU: 3 sastojka koja izazivaju opadanje

Life
0
Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

Kada imamo utisak da nam kosa previše opada, iako na prvi pogled izgleda mekano i sjajno, prvi korak koji većina nas napravi je promena šampona. Ono čega nismo svesni je da više štete napravi balzam koji koristimo jer duže ostaje na kosi. Naravno, opadanje kose i poroznost dlake ne zavisi samo od proizvoda koje koristimo, pa je dobro uzroke proveriti sa doktorom, ali šamponi, balzami i maske mogu generalno doprineti ovom problemu, naročito ako sadrže sledeća tri sastojka.1. SULFATI

Kosi koja je već tanka, fina i nežna dodavanje agresivnih proizvoda na bazi sulfata će napraviti problem i pogoršati opadanje. Sastojak natrijum lauril sulfat (SLS) je uobičajan sastojak koji proizvođači šampona i balzama koriste, a poznato je da uklanja prirodna ulja i ostavlja kosu suvom, lomljivom i oštećenom. Ovaj sastojak, takođe, može izazvati iritaciju vlasišta i gubitak kose.
Površinski aktivne supstance kao što su sulfati služe kako bi otklonili ostatke i višak ulja sa kože glave, ali u isto vreme dovode do pucanja vlasi i slabljenja korena, naglašavaju stručnjaci.

2. SILIKONI

Jedan od najgorih sastojaka regeneratora za kosu jeste silikon. Nažalosti, mnogim regeneratorima je upravo ovaj sastojak jedan od glavnih. Silikoni ni na koji način ne pomažu vašoj kosi osim što joj daju privremeni osećaj mekoće. Međutim, vremenom se skupljaju na dlaci, opterećuju je i dovode do dodatnog opadanja.

3. ALKOHOL

Kada je reč o alkoholu i njegovom uticaju na finu, proređenu i ravnu kosu, on je naveden kao izuzetno toksičan po mišljenju stručnjaka, a oni napominju da se često nalazi kao glavni sastojak balzama koji naglašavaju volumen. Alkohol u ovom slučaju kontroliše masnoću korena koja može biti "krivac" za manjak volumena. Regenerator koji sadrži alkohol će ti možda dati više volumena, ali na duže staze će dodatno oštetiti i isušiti vašu kosu, dok u isto vreme poništava prednosti drugih sastojaka balzamu.

Koji su sastojci koje treba tražiti?

Ukoliko imaš tanku i slabu kosu, ili je već došlo do opadanja, najbolje je da potražiš proizvode koje sadrže prirodne sastojke kao što su kokosovo i ricinusovo ulje ili ulje jojobe koji će nahraniti i revitalizovati tvoju kosu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life