Pretraži

Evo zašto nastaje jutarnji kašalj i kako ga se otarasiti

Life
0
Photo: Pixabay/PourquoiPas

Sluz se akumulira u respiratornim organima kao rezultat njihovog zapaljenja. Kroz kašalj, telo se čisti od nakupljenog šlajma i štetnih mikroorganizama. Da biste se efikasno oslobodili stvorene nelagodnosti, važno je pravilno utvrditi uzrok njenog nastanka.Šta uzrokuje juatrnji kašalj?

Najčešće, ovaj kašalj nastaje usled:

• prehlade: u disajnim organima se nalazi gnoj;

• zapaljenje pluća: javlja se suv kašalj, praćen vlažnim;

• astma: glas postaje promukao, suv kašalj koji postepeno prelazi u mokar;

• hronični bronhitis: sluz se luči malo po malo, a teško se diše;

• rak pluća: mnogo sputuma, a kašalj postaje hroničan;

• tuberkuloza: sluz izlazi sa krvlju i gnojem.

Drugi uzroci mogu biti: zapaljenje nadražene sluzokože kao posledica pušenja ili ulaska stranog tela, toksičnih materija u respiratorni trakt. U ovu rizičnu grupu spadaju i alergičari, pacijenti sa srčanim tegobama i ljudi izloženi jakom stresu.

Neki pacijenti doživljavaju nakupljanje šlajma ujutru bez kašljanja, kada se oseti knedla u grlu. Često je ovo pokazatelj prehlade, ali prisustvo bola u grudima može biti simptom upale pluća. Ovakva knedla u grlu, koja ne nestaje za nedelju dana, povod je da se hitno obratite lekaru ( pročitajte i: O kakvim zdravstvenim problemima govori mučnina pri kašljanju ).

Lečenje

Najvažnija mera da se otarasite neprijatnog simptoma treba da bude poseta lekaru i postavljanje tačne dijagnoze. U zavisnosti od toga, preporučuju se:

• lekovi koji olakšavaju izlučivanje sluzi – kod prehlade, upale pluća i bronhitisa. Koren sladića ili belog sleza, termopsis, majčina dušica, koji su deo njih, imaju odlična ekspektorantna svojstva. Konzumacija velike količine tečnosti, obloge sa medom i senfom su odlična pomoć, piše Lepotaizdravlje.rs.

• lekovi koji deluju na pluća i ublažavaju grčeve bronhijalnih mišića – kod astme. Olakšati stanje pacijenata biljnih decokcija sa borovim pupoljcima i podbelom;

• lečenje u skladu sa stadijumom bolesti – za rak pluća;

• hospitalizacija i upotreba lekova sa hloraminom – za tuberkulozu.

Čak i najpouzdanije tradicionalne metodeneće doneti željeni rezultat ako su usmerene na uklanjanje pogrešnog uzroka bolesti. Posebno je opasno odlagati posetu lekaru kada trudnica ili dete kašlje. Blagovremena reakcija će vas spasiti od neprijatnih posledica i dovesti do brzog oporavka.

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life