Pretraži

Evo kako da sprečite pojavu akni ispod pazuha

Life
0
Photo: pixabay.com

Svi želimo istu stvar od brijanja – glatku kožu bez iritacija. Ali u isto vreme, mi izlažemo svoje pazuhe nekim prilično intenzivnim stvarima ( oštrice za brijanje), plus dezodoransi, sredstva za pranje tela, itd. Rezultat mogu biti bubuljice i akne. Na sreću, većina problema sa kožom koji se javljaju u ovoj oblasti ima jednostavna rešenja — i čak se mogu ublažiti promenom načina brijanja.Šta su akne ispod pazuha?

Najčešće, ono što može izgledati kao bubuljica (ili akna) u predelu pazuhu, u stvari je nešto drugo, ali to ne znači da je nemoguće da se u ovom delu tela zapravo i pojave akne. Postoji nekoliko opcija za lečenje ovog stanja kože – i možda ćete morati da potražite stručnu pomoć da biste bili sigurni da ste ispravno identifikovali svoj problem

Najčešći krivci za pojavu:

  • Folikulitis i pseudofolikulitis: Stanje u kojem se folikuli dlake upale ili inficiraju i obično se mogu javiti nakon što je koža otvorena (kao nakon brijanja). Takođe je uobičajeno kod onih koji su imunosupresivni ili skloni kožnim infekcijama,. Pseudofolikulitis nastaje zbog iritacije folikula ili urasle dlake koja je rezultat brijanja ili depilacije voskom ili čupanja dlačica pincetom.
  • Bakterijska infekcija: Veća infekcija folikula se često naziva posebnim imenom „furuncle“. Takođe poznate kao čir- bolne infekcije koje se formiraju oko folikula dlake i sadrže gnoj.
  • Kontaktni dermatitis: Ovo se obično pojavljuje kao svrbež, kvrgava, crvena iritirana koža i rezultat je upotrebe proizvoda koji može imati sastojak na koji ste alergični ili osetljivi.
  • Hidradenitis Suppurativa: Ako se borite da identifikujete šta se dešava sa kožom ispod pazuha, poželećete da posetite dermatologa u slučaju da imate hidradenitis suppurativa. To je autoimuno stanje koje uzrokuje otečene pustule u područjima poput pazuha (i prepona).

Uzroci:

Blokada ili infekcija folikula dlake u pazuhu izaziva bubuljice u ovoj oblasti. Kada su zaražene, bakterije kože su najčešći krivci, iako se mogu javiti i gljivične infekcije. Uobičajeni uzroci uključuju brijanje, čupanje i depilaciju dlaka, nošenje uske odeće ili naglo povećanje telesne težine koje izaziva okluziju područja, kao i upotreba određenih lekova i infektivnim izvorima (kao što su hidromasažne kade).

Pored toga, proizvodi i alati (poput dezodoransa i brijača) mogu dovesti do iritacije. Određene vrste dezodoransa ponekad mogu izazvati iritaciju ili alergijski kontaktni dermatitis kod onih sa osetljivom kožom, što dovodi do izbočina, crvenila i svraba u predelu ispod pazuha. Pošto brijanje otvara kožu, ovo takođe može izazvati iritaciju, pa čak i infekciju kao što je folikulitis. I naravno, vlažna, topla priroda naših pazuha postavlja scenu za upalu. Toplota igra ulogu i može da izazove akne na mestima gde se akumulira znoj, poput ispod pazuha.

Prevencija

Dobra vest je da postoji mnogo promena u načinu života i prilagođavanja navika koje se mogu učiniti kako bi se smanjila verovatnoća iritacije ispod pazuha.

Photo: Pixabay/99mimimi

Photo: Pixabay/99mimimi

 

Nosite široku odeću, posebno kada je vruće i kada se pojačano znojite, da biste izbegli trljanje kože. Koristite dobro održavane hidromasažne kade i izbegavajte druge izvore infekcije. Brijte se u pravcu dlake koristeći brijač sa jednom oštricom ili električni brijač. Naime, laser uklanjanje dlaka takođe može poboljšati stanje jer može pomoći da se izbegne ili smanji potreba za brijanjem, piše Lepotaizdravlje.rs.

Istuširajte se odmah nakon vežbanja i obavezno koristite nežni sapun). A kada se tuširate, pazite da ne delite peškire ni sa kim.

Lečenje:

Ovi problemi se mogu lečiti — i mi ćemo proći kroz neke od uobičajenih metoda koje se koriste, ali kao i uvek (a posebno ako ste već isprobali neke od metoda prevencije i lečenja o kojima se raspravlja), najbolje je da zakažete sastanak sa sertifikovanim dermatologom koji ne samo da može da identifikuje problem (i da se uveri da je to ono što mislite da jeste – ili da pomogne ako nije), već i da osmisli plan lečenja.

Ako se borite sa upornim uraslim dlačicama ili folikulitisom, lasersko uklanjanje dlaka nudi dugoročno/trajno rešenje. Da, skupo je, ali takođe nećete trošiti novac na pribor za brijanje kada se završi. Mnogi pacijenti smatraju da lasersko uklanjanje dlaka, koje je trajni način smanjivanja folikula dlake, eliminiše ponovljeni folikulitis pazuha.

Ponekad može biti teško napraviti razliku između pseudofolikultisa i folikulitisa. Ali i jedno i drugo, često će se rešiti za oko nedelju dana redovnim toplim oblogama i pazeći da koža bude čista.

Ako se stanje ne poboljša nakon nekoliko nedelja ili ako je bolno, možda ćete želeti da se konsultujete sa svojim lekarom ili dermatologom. Lokalni ili oralni antibiotici mogu pomoći da se stanje brzo poboljša u roku od nekoliko dana. I, čak i kada nije uzrokovana bakterijskom ili gljivičnom infekcijom, vaš lekar će možda moći da prepiše lokalne ili oralne lekove koji smanjuju crvenilo i simptome ili prepisuju uobičajene lekove za akne koji smanjuju formiranje blokiranih folikula.

Ako ste zaista crveni nakon brijanja, preporučuje se nežno nanošenje 1% hidrokortizona (dostupnog u slobodnoj prodaji) na to područje tokom jednog dana — dok primenjujete preventivne tehnike brijanja, koje će, nadamo se, eliminisati potrebu za kremom za tretman .

Pravila brijanja
Nemojte se brijati odmah kada se tuširate. Sačekajte da se nekoliko minuta tuširate ili kupate pod toplim tušem, jer će toplota omekšati folikul dlake i olakšati uklanjanje. I nikada se ne brijte na suvo.

Koristite svež, čist brijač—i redovno menjajte oštricu. Kada se brijete, uverite se da često menjate oštrice i nikada ne koristite tupu oštricu. Očistite sečivo između upotreba i zamenite ga nakon pet-šest upotreba ili ranije ako izgleda staro ili zarđalo.

Zamenite brijač nakon svakih 5-6 upotreba ili ranije ako vam se čini da je sečivo prljavo i zarđalo.

Brijte se jednim prolazom u pravcu rasta dlačica. Potom želite da nežno pritisnete da napravite jedan prolaz u pravcu rasta dlake. Ovo je ključno jer ponovljeni rezovi pod više uglova (tokom više prolaza) pogoršavaju problem.

Često postavljanja pitanja
Mogu li da se cede akne ispod pazuha?

Nikada nije dobra ideja cediti bilo kakve bubuljice, folikulitis ili furunkule. „aše ruke dodiruju delove tela i predmete koji mogu da sadrže mikrobe. Nažalost, mnogi mikrobi su sada postali otporni na lokalne i oralne antimikrobne lekove. Neka imena koja možete čuti su MRSA, MRStrep , otporne gljive i viruse. Ako to nije odvraćanje od ove ideje, ne znamo šta jeste.

Koliko dugo traju akne u predelu pazuha?
Zavisi od vrste koju imate. Bakterijski folikulitis se obično povlači sam od sebe za sedam do 10 dana (iako može napredovati). 1 Iako se čirevi često sami odvajaju uz pomoć toplih obloga nekoliko puta dnevno oko dve nedelje, ponekad ih mora iscediti lekar.

Kako da znam da li je akna ispod pazuha ozbiljna?
Jedini način da budete sigurni je da zakažete termin kod svog lekara primarne zdravstvene zaštite ili dermatologa sa sertifikatom odbora. Ako vaši kućni tretmani ne daju nikakve rezultate, svakako se obratite medicinskom profesionalcu (ako samo zbog vašeg mira).

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life