Pretraži

Evo kako da se uz pomoć vežbi izborite sa nesanicom

Life
0
Photo: Pixabay

Iako joga zasigurno može da vam pomogne da brže zapsite i da imate kvalitetniji san, ona nije jedina fizička aktivnost koja vam može pomoći da se izborite s nesanicom. Pa ukoliko vam joga baš i ne želi ili želite da promenite rutinu odlaska na spavanje, pročitajte ove savete stručnjaka.Fizička aktivnost na mnogo načina utiče na naš kvalitet spavanja. Pored toga što umanjuje nivo hormona stresa, vežbanje smiruje um. Uz to, sagoreva energiju, pa smo prirodnije i umorni pred odlazak na spavanje.

Naučnici još uvek nisu sigurni zašto, ali znaju da postoji veza između bolje sna i vežbanja. Veruju da vežbanje doprinosi zdravom cirkadijalnom ritmu i rutini spavanja, piše Lepotaizdravlje.rs. A koja fizička aktivnost se najviše preporučuje?

Hodanje

Šetnja može biti pravi lek protiv nesanice, naročito u kombinaciji s šetanjem u prirodi. Sama fizička aktivnost odnosno kretanje će nas umoriti i pripremiti za spavanje, a svež vazduh umiriće naš um. Probajte da šetate 30 minuta svako veće (ili kada god imate vremena za to). Za to vreme, slušajte umirujuću muziku.

Treninzi snage

Neki ljudi bi pomislili da je dizanje tegova i slične vežbe preintezivan trening za veče, ali nauka kaže drugačije.

Photo: Pixabay/StockSnap

Photo: Pixabay/StockSnap

Naime, treninzi snage sagorevaju energiju i umaraju nas. Savet je da pred spavanje uradite kratak trening niskog inteziteta.

Preskakanje vijače

Sigurno vam ovo nije palo na pamet i to tik pred spavanje. Ali, zbog samog ritma, preskakanje konopca umanjuje anksioznost, a samim tim i nagomilane misli. Ključ je da brojite ponavljanja. Možete skakati brže ili sporije, a ključno je da se fokusirate isključivo na to.

Vežbe fleksibilnosti

Bolovi i grčevi tokom sna i te kako remete kvalitetno prospavanu noć. Ukoliko i vi osećate bolove ili se trzate tokom noći, isprobajte vežbe fleksibilnosti, kako biste opustili mišiće. Istežite telo vežbama koje možete pronaći i na Jutjubu.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life