Pretraži

Evo kako da oporavite kožu oštećenu pilingom

Life
0
Photo: Pixabay/felix_w

Umesto sveže, mlade i sjajne kože u ovakvim situacijama lice vam postaje iritirano, crveno, izguljeno… U ekstremnim slučajevima izgleda kao da ste jako izgoreli na suncu i počeli da se ljuštite. Sve u svemu: umesto poboljšanja, dogodi se drastično pogoršanje. Šta tada raditi?Šta znači preterati sa pilingom?

Kada se to bude dogodilo, koža će vam reći. Zdrav piling je zaista koristan: uklanja mrtve ćelije kože, čisti pore… Ali, kada zaboravimo da je agresivan i počnemo da ga koristimo bez mere i da ignorišemo savete dermatologa, onda nam preti opasnost da oštetimo kožu.

Ako koristimo previše agresivno sredstvo za piling, nanesemo previše ili ga ostavimo da deluje predugo, može da ukloni zdrava kožna ulja i deo zdrave, mlade kože. Tada koža počne da se ljušti i da bude iziritirana.

Koža oštećena pilingom: Znaci i simptomi

Crvenilo: Preterano eksfolirana koža odlikuje se crvenilom.
Dehidrirana, suva koža: Suva koža nije samo posledica promene vremena. Ako preterate sa pilingom, možda ćete otkriti da imate suvu kožu koja se ljušti sa lica.
Peckanje: Postoji pogrešno shvatanje da je peckanje kože jednako delovanju proizvoda. U stvari, to je suprotno. Peckanje za vreme pilinga obično znači da je barijera kože verovatno poremećena.
Male bubuljice: Te male bubuljice koje se pojavljuju ne čiste kožu – one su vaša koža koja vam govori da ste preterali.

Kako izbeći oštećenje prilikom pilinga?

Hemijski piling i retinol jesu odlični tretmani za sve, od finih bora do hiperpigmentacije. Ipak, postoje neke stvari o kojima treba razmišljati dok ih dodajete u svoju rutinu.

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

 

Na primer, ako tek počinjete da koristite aktivne supstance, morate ih uvesti u rutinu postepeno, jer oni mogu da izazovu određene iritacije.Dobro je početi sa AHA u rasponu od 5-10 procenata i koristiti ih samo svake druge noći ili čak samo jednom nedeljno ako imate osetljivu kožu.

Što se tiče fizičkih pilinga, za koje znamo da su kontroverzni u svetu nege kože, morate raditi istraživanje za svaki proizvod o kome razmišljate.  Na primer, potražite recenzije proizvoda na mreži i napravite listu sastojaka kako biste bili sigurni da nema oštrih čestica kao što su koštice i školjke mlevenog voća, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kako tretirati oštećenu kožu?

Dakle, preterali ste sa pilingom. Šta sad? Privremeno napustite aktivne sastojke, pilinge i sve što bi moglo snažno stimulisati kožu. Vreme je za laganu, hidratantnu i umirujuću rutinu sa nežnim sredstvom za čišćenje i osnovnom hidratantnom kremom sa sastojcima koji vole kožu.

Dobri su svi emolijensi koji podržavaju kožnu barijeru i okluzivne supstance za zadržavanje vlage. Tu su uključeni: ceramidi, trigliceridi, skvalan, masne kiseline.

Kada posetiti lekara?

Videti i osetiti svoju kožu u najgorem stanju deluje alarmantno, ali nemojte se plašiti. Vaša koža zna kako da se izleči ako to dozvolite. Ako posle nedelju dana nema poboljšanja, tada je vreme da razmislite o razgovoru sa profesionalcem.

 

 

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life