Pretraži

Evo da li retinol zaista pomaže protiv akni

Life
0
Photo: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Iako je nekoliko osnovnih sastojaka za negu kože postalo poznato, jedan je stalno deo razgovora: retinol. Svi smo čuli za njega, ali je jasno da mnogi od nas još uvek nisu baš sigurni šta je to – ili kako funkcioniše.

 Neki od nas su pod utiskom da je retinol sastojak za negu kože protiv starenja, dok su drugi čuli da je opisan kao tretman za akne. Jedina stvar u koju smo sigurni? Svi smo zainteresovani, ali nedovoljno informisani.Da bismo se obrazovali (i, naravno, živeli svoje najbolje godine bez bora), u nastavku vam otkrivamo kompletan vodič kroz svet retinola.

Retinol protiv akni ili protiv bora? Ili protiv oba?
VRSTA SASTOJKA: antioksidans

GLAVNE PREDNOSTI: Povećava obnavljanje ćelija, podstiče proizvodnju kolagena i reguliše proizvodnju ulja.

KO BI TREBALO DA GA KORISTI: Generalno, svako ko želi da smanji znake starenja kože. Retinol se ne preporučuje trudnicama, niti ženama koje doje ili planiraju da zatrudne. Isto tako, oni sa ekcemom ili rozaceom ne bi trebalo da koriste retinol.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Počnite sa dva puta nedeljno da biste sprečili iritaciju. Pošto sunčeva svetlost deaktivira retinol, nanesite ga noću, a zatim nanesite hidratantnu kremu.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: hidratantnim sredstvima za čišćenje, niacinamidom, hijaluronskom kiselinom i ceramidima.

NE KORISTITI SA: Teškim pilingima, adstringentima, tonerima, alfa hidroksi kiselinama, beta hidroksi kiselinama, benzoil peroksidom i vitaminom C, jer to može iritirati kožu.

Šta je retinol?
Retinol je vrsta retinoida, derivata vitamina A, koji se koristi protiv starenja i nalazi se u mnogim proizvodima za negu kože. Iako mnogi ljudi imaju utisak da je retinol piling, on je zapravo antioksidans. Da bi stvarni sastojak (retinol) delovao na koži, mora proći kroz dva koraka. Pretvara se u retinaldehid, a zatim u aktivni oblik retinoične kiseline. Međutim, ako koristite estar retinola, moraće da prođe kroz tri koraka da bi postao aktivan jer se prvo mora pretvoriti u retinol, piše Lepotaizdravlje.rs.

Kada se retinoidi pretvore u aktivni oblik, retinoičnu kiselinu, oni se ugrađuju u ćelije ui ispod vaše kože da utiču na njihovo ponašanje. Čista retinoinska kiselina je dostupna na recept (tretinoin), dok se retinol estri, retinol i retinaldehid mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Što ste bliže retinojskoj kiselini, to bolje funkcioniše, ali i više isušuje i iritira kožu. Drugim rečima, retinaldehid je najjači, zatim retinol, pa retinol estar.

Korišćenje dobro formulisanog i stabilnog proizvoda sa retinolom vidno će smanjiti pojavu oštećenja od sunca, smeđih mrlja, linija, bora i velikih pora. Može da stimuliše metabolizam ćelija kože i podstakne proizvodnju kolagena. Njegova magija je u sposobnosti da obnovi teksturu kože za glatkiji, ujednačeniji izgled.

Photo: Pixabay/Nika_Akin

Photo: Pixabay/Nika_Akin

 

Retinol protiv akni i bora- prednosti
Smanjuje znake starenja: Pošto retinol poboljšava obnavljanje ćelija kože, možda ćete primetiti mlađi kvalitet kože.

Poboljšava teksturu vaše kože: Pojačavanjem proizvodnje kolagena, vaša koža će imati čvršću, strukturu i snagu. Osim toga, ćelije na površini vaše kože će se brže zameniti, pomažući da se vaša koža izgladi i smanji dosadan, suv izgled mrtve kože.

Ujednačava ton kože: Retinol može ne samo da izgladi teksturu vaše kože, već i ton. Uz kontinuiranu upotrebu, retinol deluje tako da izbledi hiperpigmentaciju (smeđe mrlje i fleke) i daje izgled glatkije kože na nežniji način, koji ne suši, nego na receptu.

Čisti akne: Retinol smanjuje funkciju prekomerno aktivnih lojnih žlezda i otpušava pore. 4 Mihail kaže da ovo čisti kožu, čini da pore izgledaju manje i sprečava izbijanje. Osim toga, može povećati snagu aktivnih sastojaka u drugim lekovima za borbu protiv akni, tako da ako ga koristite u kombinaciji sa drugim sredstvima za čišćenje, možda ćete videti pojačane rezultate.

Povećava proizvodnju kolagena: Ovo pomaže u smanjenju pojave finih linija, bora i opuštenosti kože. „stovremeno, sprečava gubitak kolagena i elastina koje već imamo tako što usporava enzim koji ih razgrađuje.

Preokreće efekte oštećenja od sunca: antioksidansi u retinolu mogu pomoći u popravljanju kože oštećene suncem, kao što je osvetljavanje tamnih fleka.

Neželjeni efekti retinola
Retinol  može da izazove suvoću, ljuštenje i iritaciju kože.Žene koje su trudne, planiraju trudnoću ili doje ne bi trebalo da koriste retinol. Retinoidi mogu biti štetni za kožu samo ako imate superosetljivo osnovno stanje kože kao što je ekcem ili rozacea i mogu da pojačaju i pojačaju upalu. Ipak, pacijenti sa osetljivim stanjima kao što je rozacea i dalje mogu da koriste retinoid, ali moraju postepeno da ga uvode u svoj režim nege kože, možda samo jednom nedeljno, i pripremaju svoju kožu topikalnom hidratantnom kremom pre nanošenja retinoida.

To može učiniti vašu kožu osetljivijom na druge proizvode, procedure i sunčevu svetlost. Ne koristite oštre pilinge, adstringente, tonike, alfa hidroksilne kiseline, beta hidroksilne kiseline, benzoil peroksid i vitamin C istovremeno sa vašim retinolom jer kombinacije mogu isušiti i iritirati vašu kožu.

Moraćete da prestanete sa primenom retinola najmanje nedelju dana pre stvari kao što su tretmani lica, laserski tretman, hemijski piling, depilacija voskom ili intenzivno izlaganje suncu jer to povećava vašu osetljivost. I, ako morate ići na sunce, postoje neke važne mere predostrožnosti za izlaganje suncu. Ako želite da koristite retinoid tokom leta, imperativ je da svakodnevno nosite kremu za sunčanje visokog SPF širokog spektr. Zajedno sa kremom za sunčanje, pošto je rizik od opekotina tako visok, izbegavao bih vršne sate sunca i nosio bih šešir sa širokim obodom kada sam na otvorenom.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life