Pretraži

Evo da li je bolje da kosu perete vrućom ili hladnom vodom

Life
0
Photo: Pixabay/SocialButterflyMMG

Kada prođe dan pranja kose, verovatno imate kontrolnu listu (bilo bukvalnu ili mentalnu): šampon, balzam, hidratantna maska, sredstvo za zaštitu od toplote, itd. Jedna stvar koja verovatno nije na toj listi je voda.

Voda je ultimativni heroj pranja kose — ne možete da obavite posao bez nje, ali je toliko ključna da verovatno uopšte ne razmišljate o njoj kao o komponenti dana pranja. Međutim, kako se ispostavilo, temperatura i kvalitet vaše vode igraju prilično veliku ulogu u zdravlju vaše kose i vlasišta.Pranje kose vrelom vodom
Prednosti pranja kose toplom vodom: na primer, veće temperature otvaraju pore, što pomaže šamponu i drugim proizvodima da prodru u kožu glave. Pranje kose toplom vodom može pomoći u uklanjanju prljavštine, proizvoda i masnoće efikasnije od hladne vode.

Iako više temperature olakšavaju prodiranje proizvoda u kožu glave, vruća voda može ukloniti prirodna ulja s kose, što može dovesti do isušivanja kose i vlasišta i izazvati iritaciju i svrab. Stanje vlasišta ima ogroman uticaj na rast i zdravlje kose, tako da suvo, nezdravo vlasište koje se peruta može inhibirati rast kose ili oslabiti pramenove“ Pored suvog i svrbežog vlasišta, pranje kose toplom vodom takođe može da pogorša stanja kao što su seboroični dermatitis i ekcem, piše Lepotaizdravlje.rs.

Pranje kose toplom vodom takođe može da promeni izgled vaše kose. Kada se topla voda koristi za pranje kose, vaši folikuli kose su izloženi ekološkom i oksidativnom oštećenju, što može dovesti do opadanja kose. Opadanje kose se ubrzava zbog olabavljenog hvatanja oštećenog korena kose. Ovo takođe može dovesti do pojave preranih sedih vlasi.

A pranje kose hladnom vodom?
Prema rečima stručnjaka, postoji mnogo prednosti — i nekoliko značajnih nedostataka — za pranje kose hladnom vodom.

Za:
Čuva prirodna ulja: Za razliku od tople vode, hladna voda ne rastvara prirodna ulja, što je korisno za zdravlje i rast glave i kose. „Održavanje prirodnih ulja vaše kose pomaže u ograničavanju suvoće, svraba i iritacije“, kaže Engelman.
Povećava se sjaj: Hladna voda deluje na kosu tako što zatvara pore na koži glave, što povećava sjaj kose jer zatvaranje pora zadržava vlagu“, kaže Engelman.
Dodatna vlaga: Kako hladna voda može da zatvori pore vlasišta, zadržava se prirodni nivo vlage u kosi, kao i vlaga koju dobijete od regeneratora. Kao rezultat, kosa je u stanju da bolje iskoristi prednosti proizvoda, ostavljajući izgled i osećaj zdravije i hidriranije.
Pomaže kod peruti: Perut je rezultat suvog vlasišta i potrebna je vlaga da bi se lečila. Pošto tuširanje hladnom vodom pomaže koži glave da zadrži vlagu, to će zauzvrat ublažiti perut i iritaciju koja dolazi sa njom.
Poboljšava se cirkulaciju krvi u vlasištu: Iako upotreba hladne vode za pranje kose u početku može da se oseća neprijatno, to može pomoći da krv u dubokim tkivima vlasišta brže cirkuliše. Ovo pomaže u održavanju idealne telesne temperature, kao i optimalnog zdravlja, kao što je zdravlje mozga, srca i procesi lečenja u telu.

Photo: Pixabay/fotografierende

Photo: Pixabay/fotografierende

 

Protiv pranja kose hladnom vodom
Smanjuje se volumen: Hladna voda odlično pomaže kosi da zadrži vlagu, ali višak vlage može učiniti da kosa izgleda ravno i manje obimno. Iako se to neće dogoditi svima, vodite računa o tome kako vaša kosa reaguje na hladnu vodu. Pored toga, pokušajte da ne koristite hladnu vodu kada vreme počne da postaje hladnije, posebno tokom zime.
Višak vlage: Kada kosa zadrži vlagu, može ostaviti previše ulja u glavi, a to može učiniti da izgleda i da se oseća masnom i ravnom.
Nelagodnost: Iako to nije najgora greška, hladna voda nije tako udobna i opuštajuća kao topla ili mlaka voda, a ako nikada niste oprali kosu hladnom vodom, biće potrebno neko vreme da se naviknete na nju. Dok hladni tuševi mogu ponekad biti alarmantni i skoro bolni, prednosti za zdravlje kože, kose i tela mogu nadmašiti nelagodnost

Koja temperatura je najbolja?

Većina hair stručnjaka preporučuje pranje kose mlakom vodom. Ako želite da uživate u prednostima pranja hladnom vodom,  savetuje se da prebacite vodu na hladnu pred kraj tuširanja kako biste zaključali vlagu. Ako imate masnu kosu, mogli biste da završite sa toplijim ispiranjem kako biste temeljnije uklonili ulja i šampon odnosno balzam.

Što se tiče specifične temperature, preporučuje se upotreba vode koja je 38°C (što je malo iznad normalne telesne temperature) za pranje kose. Tokom letnjih meseci možete koristiti vodu na nižoj temperaturi.

Kvalitet vode

Kvalitet vode takođe može uticati na kosu. Tvrda voda sadrži nakupljanje minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Može ostaviti film na kosi koji otežava zadržavanje vlage, utiče na izgled i osećaj vaše kose i potencijalno izaziva lomljenje jer će kosu ostaviti suvom.

Screenshot: Youtube/Ceapa Cool

Screenshot: Youtube/Ceapa Cool

 

Tvrda voda, koja se obično nalazi u podzemnim vodama, takođe može povećati opadanje kose, učiniti da kosa izgleda ravno i ometa boju kose.

Ako vam je kosa suva ili beživotnija nego inače, velike su šanse da koristite tvrdu vodu. Pošto tvrda voda ima tako negativan uticaj na kosu, korisno je znati kako se suprotstaviti njenim efektima. Ako je „uradi sam“ jedna od vaših jakih strana, razmislite o kupovini i instaliranju filtera za vodu za tuširanje. Šamponi za čišćenje, kiselo ispiranje, hidratantne maske i regeneratori koji se ne ispuštaju takođe mogu pomoći u uklanjanju nakupljanja minerala i popravljanju suvoće.

Bilo da odlučite da perete kosu toplom ili hladnom vodom, od suštinskog je značaja razumevanje uticaja vode na vaše vlasi. Dok topla voda odlično uklanja prljavštinu i ostatke sa vaše kose, može izazvati suvoću i iritaciju. Hladna voda ne rastvara prirodna ulja i povećava nivo vlage, što promoviše dobro zdravlje kose.

Važno je napomenuti da neće svi iskusiti najbolje ili najgore što bi moglo doći od pranja kose toplom ili hladnom vodom, pošto su potrebe za negom kose jedinstvene za pojedinca. Ne postoji jedan pristup koji odgovara svima kada je u pitanju pranje kose; to je jednostavno slučaj pokušaja i greške. Sve što možete da uradite je da vodite računa o tome kako vaša kosa reaguje na vodu različitih temperatura i da budete spremni da se prilagodite ako je potrebno.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life