Pretraži

ELIKSIR ZDRAVLJA: Ovo su pet neverovatnih benefita kokosove vode

Life
0
Photo: Pixabay/Irenna86

Pored toga što je prirodno slatka i ima hidratantno svojstvo, kokosova voda je prepuna važnih nutrijenata, uključujući i minerale, koje ne uzimamo u dovoljnoj količini. Sve ovo čini je supernapitkom koji bi trebalo što češće da konzumiramo.Benefiti kokosove vode

Sama kokosova voda nalazi se u mladom, zelenom kokosu i služi za hranjenje samog voća. Kako kokos sazreva, s nekih 10 do 12 meseci, trečnost koja ostaje osvežava kokosovo „meso“.

Najbolje je konzumirati kokosovu vodu iz kokosa starog od šest do sedam meseci. Ona se sastoji od 94% vode i vrlo malo masti. Često se pogrešno veruje da je kokosova voda kokosovo mleko, ali to nije istina. Kokosovo mleko dobija se mešanjem kokosove vode i njegovog mesa.

Bilo kako bilo, šolja kokosove vode (240 ml) sadrži samo 60 kalorija, 15 grama ugljenih hidrata, 8 grama šećera, 4% dnevne preporučene doze kalcijuma i magnezijuma, 2% preporučene dnevne doze fosfora i 15% dnevne doze kalcijuma.

Antioksidanti

Slobodni radikali predstavljaju nestabilne molekule koji se stvaraju u ćelijama, a nastaju kao odgovor na stres ili povredu. Kada ih je previše u organizmu, dolazi do stvaranja oksidativnog stresa koji povećava rizik od brojnih oboljenja. Istraživanja su pokazala da kokosova voda sadrži antioksidante koji se bore s slobodnim radikalima i sprečava da naprave dodatnu štetu.

Jedna studija pokazala je da konzumacija kokosove vode sprečava rad slobodnih radikala, ali smanjuje i nivo insulina, triglicerida, kao i visok krvni pritisak.

Smanjuje nivo šećera

Istraživanja su pokazala da kokosova voda može da smanji nivo šećera u krvi i poboljša zdravlje kod dijabetesa. Iako su ova istraživanja sprovođena samo na životinjama, druga studija otkrila je da ova voda održava bolji nivo šećera u krvi kod ljudi.

Uz to, budući da voda od kokosa sadrži magnezijum, on povećava osetljivost na insulin i smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2, kao i predijabetesa.

Međutim, važno je napomenuti da kokosova voda sadrži ugljene hidrate koji se u telu pretvaraju u šećer, pa je potrebno konsultovati se s lekarom, ukoliko imate preddijabetes ili dijabetes.

Kamenje u bubregu

Ispijanje dovoljne količine tečnosti sjajan je način da sprečimo pojavu peska i kamenja u bubrezima. Oni nastaju kada se kalcijum i druge komponente spoje i stvaraju kristale u urinu koji formiraju kamenje. Od kamenja u bubregu pati oko 12% populacije.

Jedna studija je pokazala da ispijanje kokosove vode sprečava ili umanjuje pojavu kristala u urinu. Druga istraživanja pokazala su da ova voda utiče na veće izbacivanje tečnosti, a samim tim i „otpada“ iz organizma.

Zdravlje srca

Naučnici su otkrili da kokosova voda smanjuje nivo holesterola i triglicerida, a samim tim poboljšava rad srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, ova voda smanjuje i krvni pritisak.

Oporavak nakon vežbanja

Kokosova voda pokazala se kao savršeno „post workout“ piće, jer hidrira telo i vraća mu izgubljene elektrolite, koji, između ostalog, održavaju balans tečnosti u organizmu.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life