Pretraži

EKCEM NA LICU: Dermatolozi savetuju kako da se izborite sa ovim problemom

Life
0
Photo: Pixabay

Prema Nacionalnoj asocijaciji ekcem je jedan od najučestalijih oboljenja kože. Ako imate crvenu, iritiranu kožu na licu (naročito obrve, kapci, obrazi ili brada), postoji prilično velika šansa da je u pitanju ekcem lica. Možda ga već imate negde drugde na telu ili može biti lokalizovan samo na licu. I dok ne postoji studija koja procenjuje prevalenciju ekcema na licu, tačnije, dermatolozi veruju da ovaj poremećaj pogađa oko trećinu populacije.Kod ekcema na licu, moraćete da obavite malo detektivskog posla da biste identifikovali šta ga uzrokuje. Postoji nekoliko tipova – atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis su dva najčešća oblika – i deluju malo drugačije. Neki tipovi će se rešiti za nekoliko nedelja uz lečenje, dok su drugi slučajevi hronični i potrebno im je stalno lečenje. Ali niste sami. Postoje rešenja kao i načini da se drži pod kontrolom.

Šta je ekcem na licu?

Ekcem je zapaljenje kože uzrokovano alergenom ili iritantom ali takođe može biti genetski i izazvan iritantima.

Ekcem ima mnogo različitih simptoma koji se mogu manifestovati različito od osobe do osobe, ali neke uobičajene stvari koje treba tražiti su crvene mrlje, svrab kože, peckanje i suvoća. Sa tamnijim tonovima kože, ona takođe ima tendenciju da bude ljuskava.

Ekcem je uobičajeno stanje koje se može pojaviti bilo gde na telu, ali ako se borite sa ekcemom lica, verovatno je na kapcima, obrvama, obrazima ili bradi. I dok je uobičajeno, svakako bi trebalo da ga odnesete svom dermatologu. Ekcem koji se razvija u blizini očiju zahteva posebnu pažnju jer i same oči mogu biti pogođene. Oni sa ekcemom oko očiju su podložniji određenim problemima sa očima kao što su konjuktivitis, upala rožnjače i promene u obliku rožnjače, stanje koje se zove keratokonus.

Uzroci ekcema na licu

Postoji nekoliko različitih tipova ekcema na licu – koji će biti ključni ne samo za identifikaciju sa čime imate posla, već i za to kako ga tretirate. Najčešći tip ekcema lica je atopijski dermatitis . On je genetski uslovljen i napadi mogu biti izazvani suvim uslovima životne sredine, a ne hidratacijom, stresom i alergijama.

Drugi tip je kontaktni dermatitis, koji dolazi od izlaganja iritantnoj supstanci ili nečemu na šta možete biti alergični (česti počinioci su kozmetika, boje, sapuni, deterdženti, mirisi ili dim – pored alergena iz životne sredine poput peruti kućnih ljubimaca ili polena). Neki ljudi imaju ekcemski osip nakon što jedu određenu hranu, kao što su orasi, školjke, mleko i jaja.

Pokušajte da primetite kada vidite ekcem i zabeležite sve zajedničke imenitelje svom dermatologu. Ovo bi trebalo da pomogne i vama i vašem dermatologu da ga suzite i dođete do osnovnog uzroka.

Kako sprečiti ekcem

Najbolji način za sprečavanje ekcema na licu je najočigledniji, ali možda i najvažniji metod: identifikujte okidač i uklonite ga. Na primer, ako primetite crvene fleke kada nosite nakit, možda ste alergični na nikl. Prestanite da nosite nakit i vaš ekcem može nestati. Ako primetite crvene mrlje koje svrbe nakon noćnog izlaska, možda je parfem vaš okidač, u tom slučaju prestanite da nosite mirise i potražite kozmetiku bez mirisa .

Isto važi i za kozmetiku i preparate za negu kože. Znajte šta je u vašoj nezi kože i da li ste skloni alergijama. Možda bi bilo korisno da idete na „proizvodnu dijetu“. Smanjite svoju rutinu na jedan nežan proizvod (sredstvo za čišćenje je dobro mesto za početak) i dodajte ih polako, jedan po jedan, da vidite da li možete da identifikujete koji proizvod uzrokuje vaš ekcem na licu. Testiranje — nanošenje male količine proizvoda na osetljivu kožu sa unutrašnje strane ruke da se vidi da li postoji reakcija u roku od 24 sata — takođe može pomoći da se suzi stvari.

Ako otkrijete da se vaši napadi dešavaju kada ste pod stresom, možda ćete morati da identifikujete neke promene u životnom stilu, kao što su uzimanje manje projekata, više odmora ili pronalaženje više vremena za svesnost. Isto tako, ako primetite da vam se ekcem lica pogoršava po suvom ili vrućem vremenu, pokušajte da unapred isplanirate pauze za klimatizaciju, pripremite se sa kremom za sunčanje i pronađite gušću i pouzdaniju hidratantnu kremu koja može da stoji ceo dan.

Kako lečiti ekcem

Ponekad, jednostavno uklanjanje pokretača ekcema na licu potpuno će izlečiti vašu kožu u roku od nekoliko nedelja. Ali ako je vaš ekcem lica veoma ozbiljan i ne možete da identifikujete loše aktere, možda ćete želeti da probate hidrokortizon bez recepta ili dobijete lokalni steroidni recept od svog dermatologa. Lokalna kortikosteroidna krema će pomoći u lečenju bilo kog od uzroka ekcema lica. Topični kortikosteroidi imaju antiinflamatorne efekte.“Mogu se koristiti po potrebi za lečenje upale, ali ne i za tekuće održavanje, prema Nacionalnoj asocijaciji za ekceme, pošto produžena upotreba može izazvati neželjene efekte povlačenja kao što su crvena, iritirana koža i papule nalik bubuljicama.

Antihistaminici mogu biti efikasno kratkoročno rešenje ako je ekcem izazvan alergenom. Inače, postoji više sistemskih lekova za teške ili rasprostranjene slučajeve.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life