Pretraži

DA LI STE ZNALI? Ove stvari ne bi trebalo da radite pre spavanja (FOTO)

Life
0
Photo: Pixabay

Ovo su loše navike koje treba da izbacite iz svoje prakse, kako sebi ne biste remetili zdrav san, prenosi Wannabemagazine.

Odolite iskušenju noćnih grickalica 

Ako pratite onaj ritam od 12 do 14 sati između poslednjeg i prvog obroka, to verovatno znači da ste poslednji put ručale oko 17 sati i da ste oko ponoći, kad treba da idete na spavanje, gladne koliko i pospane. Teško je zaspati sa praznim stomakom, ali još je gore “zatrpati” glad grickalicama, koje vam se logično čine kao dobro rešenje. Samo šaka nečega, da vam ne krči stomak i da možete da zaspite. Ok, ali nije ok. Strategija sprečavanja grickanja pred spavanje izgleda ovako: priredite sebi užinu par sati pre nego što odete u krevet (i pre nego što stvarno ogladnite) od namirnica koje imaju visok sadržaj triptofana, koji pospešuje proizvodnju serotonina i melanina, hormona važnih za stabilno raspoloženje i dobar san. Orasi, badem, seme bundeve, susam, tofu sir – sadrže veoma visok procenat triptofana, pa napravite sebi užinu od ovih grickalica. Nećete uneti loše masnoće, nećete opteretiti stomak, i lako ćete utonuti u san, bez osećaja gladi.

Ne nosite laptop u krevet 

Deluje privlačno i udobno da se lepo ušuškate, poduprete jastucima, i prezentaciju, izveštaj, plan rada (ili bilo šta što treba da završite) uradite u krevetu. Prvo, nemoguće je kucati po tastaturi bez naprezanja u tom položaju (boleće vas vrat i ruke, koliko god se udobno nameštali), a drugo, gledanje u monitor pre spavanja ometa mozak u postizanju režima spavanja. Vaše telo (i mozak) prepoznaju smeštanje u krevet kao znak za usporavanje i pripremu za spavanje, a onda vi poremetite taj signal, donošenjem posla u krevet. Bolje završite posao za radnim stolom, koliko god da želite da se ispružite, a onda u krevetu malo čitajte, ili samo lezite, ugasite svetlost, dišite i opuštajte se. Meditacija pre spavanja je toliko opuštajuća, da ćete najverovatnije zaspati pre nego što je izvedete do kraja. Ne nastavljajte svađu u svojoj glavi 

Svađa, prepirka, rasprava koju ste imali sa svojim partnerom, članom porodice, ili bilo kim drugim, ume da se vrati kad želite da spavate i da vas opseda i drži vaš um u budnom stanju. Premotavate film – trebalo je da kažete to (a tek sada ste se setili pravih reči), nije trebalo tako da odreagujete, trebalo je da se zauzmete za sebe… Zamisli o tome šta ćete sutra reći i uraditi, preplavljuju vas i ne možete da zaspite, iako ste premoreni. 

Potreban je izvestan trening u pražnjenju glave od takvih sadržaja – znate i sami da ćete bolje razmišljati sutradan, kad vam glava bude hladnija, ali kako da je ohladite i obezbedite sebi miran san? Razmišljajte ovako – nećete pronaći rešenje grizući se zbog pogrešnih reči i postupaka, osećajući se povređeno zbog nečijih pogrešnih reči i odluka. Ali, u vama postoje zalihe snage, u vašim nesvesnim sadržajima, na ćelijskom nivou vašeg organizma. Dopustite prirodi i mudrosti da se udruže i da vam pomognu. Naručite san. Recite sebi da želite da sanjate nešto razjašnjavajuće i oslobađajuće i pripremite beležnicu da taj san zapišete. Ovo radi, čak i kad naručeni san ne dođe, jer ćete u toku narednog dana u budnom stanju prepoznati neku smernicu ili rešenje – neko će izgovoriti rečenicu koja vam odjednom pritisne okidač razumevanja, ili ćete videti neku scenu na TV-u, ili negde pročitati nešto što ćete prepoznati kao poruku mudrosti, primenljivu na vašu situaciju. Probajte. 

Ne spavajte sa kućnim ljubimcima

Sad, to zavisi i od kućnog ljubimca, a i od vaše tolerancije na prisustvo nekoga u krevetu. Možda volite da spavate sami i smetao bi vam svako ko leži pored vas, čak i da se uopšte ne pomera. Neke porodice vole da spavaju na gomili u velikom krevetu, isprepleteni i zagrljeni – roditelji, deca i kućni ljubimci, svi zajedno. Oni koji imaju mačke za kućne ljubimce, obično najviše vole zajedničko spavanje sa njima, jer mačke umeju da se sklupčaju uz vas, da predu i da spavaju koliko i vi, bez noćnih ometanja. Generalni savet je da bi kućni ljubimci trebalo da imaju svoje mesto za spavanje, ali ponekad je držanje nečije šape u ruci najlepši način da utonete u san, a osećaj vlažne njuške na svom licu, najlepše buđenje. 

Isključite TV

Gledanje televizije iz kreveta pred spavanje, samo je loša navika. Možda mislite da ne možete da zaspite bez toga, ili da vam to pomaže da se uspavate, ali TV ne treba ni da se nalazi u spavaćoj sobi. Kao ni ostali uređaji sa monitorima – to važi i za vaš telefon. Svetlost koja zrači sa ekrana, šalje pobuđujuće signale vašem mozgu i ometa zdrav san. Pokušajte da spavate u mraku i tišini, a za uspavljivanje koristite vežbe opuštanja, ili čitajte pred spavanje, ako osećate potrebu za nekim sadržajima koji vas izmeštaju iz svakodnevice. Ali kad vam se prispava, odložite knjigu (iako niste stigli ni dve stranice da pročitate) i ugasite svetlo. 

Ukoliko ne možete da zaspite, jer vam mozak ne da mira i nikako ne uspevate da ga utišate, bolje je da ustanete, skuvate sebi neki umirujuć čaj i da zapišete ono što vas brine – u formi dnevnika, ili bez ikakve forme, samo nabacajte uznemirujuće misli. Bolje je da utrošite još sat vremena na ono što će vam pomoći da se oslobodite napetosti, nego da se prevrćete i nervirate razmišljajući o tome kako se nećete naspavati i kako će vam sutra dan biti težak. 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life