Pretraži

Ako želite da imate jake nokte i kosu u ishranu uvedite ovih 7 vitamina

Life
0
Photo: Pixabay/ivabalk

Danas, kada je ojačavanje noktiju gelom gotovo uobičajena stvar, gotovo smo zaboravili na izreku: kada se nokti lome, neki vitamini nedostaju. Ali, ovo je činjenica: nokti i kosa govore izuzetno važne stvari o našem zdravlju. Ujedno, ovo znači da unošenjem određenih vitamina mi možemo da utičemo ne samo na ukupno zdravlje, nego i na lepotu kose i noktiju.Zašto su važni vitamini?

Sve ovo ukazuje da i sami, uz pomoć hrane, možemo u potpunosti da smanjimo nedostatak vitamina i pomognemo da naši nokti ostanu lepi i zdravi. Na ovaj način postiže se dugoročno rešenje i problem otklanjate jednom za svagda.

Potrudite se da vitamine obezbedite iz hrane, eventualno izaberite neko sredstvo za jačanje noktiju koje sadrži važne vitamine ili minerale. Suplementacija je neophodna samo u slučajevima kada zaista imate izraženu hipovitaminozu i to u konsultaciji sa lekarima, piše Lepotaizdravlje.rs.

Vitamini za jake nokte:

Vitamin D3

On je odgovoran za snagu naših noktiju. Ako vam se nokti lako lome gotovo je sigurno da bi trebalo da pojačate zalihe ovog vitamina. Uvek se možete konsultovati sa doktorom o suplementaciji, a jedini prirodan način da dopunite rezerve vitamina D jeste – sunčanje.

Vitamin C

Askorbinska kiselina nam daje dobru mikrocirkulaciju, ali i jača nokte. Uz vitamin C, nokti postaju ružičasti, negovani. Možete je uneti preko citrusnog voća, određenog povrća (paradajz, paprika), ali se može uzimati i kao dodatak ishrani.

Vitamini A i E

A i E su odgovorni za lepotu, zdravlje noktiju, a takođe brinu i o našoj koži. Sok od šargarepe je pravi način da ga unesemo u većoj količini, kao i masnija riba. Takođe možete jesti orašaste plodove, koji imaju visok sadržaj vitamina u A i E.

Vitamini za jaku kosu:

Koji su vitamini potrebni za nokte, shvatili smo. A šta da radite sa kosom, ako iznenada postane krhka i izgubi sjaj?

Vitamini B

Oni su veoma važni za kosu. Vitamin B1 je odgovoran za jačanje, B3 – za postojanost boje, B5 – za vlaženje, B6 pomaže da se bolje apsorbuju minerali i hranljive materije, B7 poboljšava metaboličke procese, B12 ubrzava rast.

Vitamin D

Sprečava lomjenje i oštećenja kose.

Vitamini A i C

Štiti od UV zraka i stimuliše rast nove kose.

Vitamin E

Dodaje sjaj, smanjuje masnoću.

Pravila nege

  • Ispirajte kosu hladnom vodom.
  • Ne trljajte previše peškirom. Ako snažno trljate, lako možete oštetiti vlasi. A ako hodate duže od 5 minuta sa peškirom na glavi, pojačavate rad lojnih žlezda i kosa će se brže mastiti.
  • Ne češljajte mokru kosu. Sklonija je lomljenju i oštećenjima.
  • Sušite kosu češće na prirodan način, a pre feniranja koristite sredstvo za zaštitu od toplote (i fen držite na 15-30 cm od glave)
  • Zaštitite kosu od sunca i vetra.
  • Redovno masirajte vlasište. Čak i nekoliko minuta laganog masiranja korena kose vrhovima prstiju će pomoći.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life