Pretraži

7 razloga zašto treba izbegavati silikone u kozmetici

Life
0
Photo: Pixabay.com

Bez obzira na to koliko je vaša koža osetljiva i kakav tip kože imate, većina naučnih stručnjaka preporučuje da ne koristite proizvode koji sadrže silikone. Tu nastaje glavna poteškoća: daleko od toga da ih je uvek moguće odmah i lako pronaći na etiketi – proizvođači poučeni životnim iskustvom naučili su kako da ih uspešno „sakriju“, šifrujući sastojke pod raznim visokonaučnim stručnim terminima. Pored toga, ne smemo zaboraviti da se sve nove modifikacije silikona i dalje izmišljaju skoro svaki dan.

Zašto se silikon stavlja u kozmetičke proizvode?

Napominjemo da šteta od silikona još uvek nije opšte dokazana činjenica (postoji veliki broj naučnika koji se snažno bune protiv ove hipoteze). Istovremeno, sve je više pristalica činjenice da kozmetičke proizvode na bazi silikona ne mogu svakodnevno da prave kompetentni stručnjaci. Na primer, autoritativno Ministarstvo zdravlja Kanade na nacionalnom nivou prepoznalo je mnoge podvrste silikona kao štetne (barem štetne za čitavu okolinu, Naime, silikoni se ne raspadaju i, kao rezultat toga, akumuliraju se u prirodi u kolosalnoj količini .

Više od 75% kozmetičkih proizvoda sadrži silikone i parabene. Oni čine teksturu kozmetičkog proizvoda ujednačenijom. Osim toga, silikoni su u stanju da učine proizvod mnogo otpornijim i plastičnijim. Dakle, ako osećate da je tekstura vaše kreme baršunasta, a takođe i da ne ostavlja neprijatan osećaj lepljivosti na koži, onda je najverovatnije napravljena na bazi silikona. Zaključak: vaša koža izgleda hidratizovano – i to vas navodi da mislite da proizvod zaista „radi“, a u stvarnosti je to samo kratkotrajan i, što je najvažnije, površan efekat.

Budimo realni: svaki posao se prvenstveno bavi pitanjima profita. Dakle, niska cena silikona je glavni razlog zašto se dodaje gde god je to moguće. Na kraju krajeva, prirodne razgradljive komponente su mnogo skuplje, a iz očiglednih razloga njihov rok trajanja ističe mnogo brže.

Photo: Pixabay/timokefoto

Photo: Pixabay/timokefoto

 

Silikon je hidrofobna supstanca (to znači da njegovi molekuli praktično ne reaguju sa vodom – malo kasnije ćemo vam reći zašto je to loše). Dakle, može se reći da „zapečati“ kožu, zbog čega mnoge kozmetičke kompanije smatraju da imaju pravo da se pohvale „zvanično dokazanim“ dugotrajnim efektom dubinskog hidriranja (oznake na pakovanju „hidratizuje 24/48 sati“ indirektno ukazuju na ovo).

Da biste hidrirali kožu, potražite prirodne sastojke poput aloe vere i bezopasnih ulja poput shea i jojobe.

Razlozi zašto su opasni:

1) Silikoni ne čine da vaša koža izgleda bolje. Silikoni ne vlaže i ne neguju kožu – to je činjenica. Štaviše, koliko god da je krema skupa, zbog začepljenja filmom nevidljivim ljudskom oku, stvara se samo površan i kratkotrajan osećaj da je koža zaista zasićena vlagom. Ali prirodni sastojci, poput aloe vere, bezopasnih ulja poput shea i jojobe, će se nositi sa ovim zadatkom jednako uspešno, piše Lepotaizdravlje.rs.

2) Silikoni mogu učiniti kožu beživotnom i dehidriranom. Ako je vaša koža prirodno normalna ili suva, možda ćete moći da izbegnete izbijanje bubuljica. Istina, u ovom slučaju ćete naići na još veću kontrakciju i osećaj suvoće. Međutim, upravo ti „pomagači“, između ostalog, mogu uticati na prirodne procese obnavljanja kože. Čak i samo telo će postati manje fokusirano na prirodne procese hidratacije.

3) Silikoni začepljuju pore. Poput plastične folije, silikoni su barijera na vašoj koži i barijera u negativnom smislu te reči. Činjenica je da onemogućava pristup koži spolja, „zatvara“ prljavštinu na njoj, stalno proizvodi sebum i nove mrtve ćelije. Najčešći silikon, dimetikon, je i najštetniji za našu kožu.

4) Silikoni ometaju prirodnu obnovu ćelija. Kao što znate, od trenutka nastankanovih ćelija kože do njihovog izumiranja prođe oko 28 dana (u zavisnosti od starosti osobe). Ovaj period se naziva ciklus obnavljanja kože. Silikoni takođe utiču na ovaj prirodni proces. Naime, barijera na koži sprečava eliminaciju mrtvih ćelija i stvaranje novih. Kao rezultat, povećava se verovatnoća razvoja pigmentacije, pojave bora i crvenila.

5) Silikoni mogu izazvati akne. Ova ista barijera, stvarajući okruženje za razmnožavanje bakterija, na taj način izaziva iritaciju i osip. Dakle, ako ste skloni ispoljavanju simptoma ove bolesti, izbegavajte proizvode na bazi silikona.

6) Silikoni sprečavaju da se drugi sastojci apsorbuju kada nanosite proizvode u slojevi (tj. kada uzastopno koristite serum, kremu, eliksir, prajmer, puder, itd.). Tako, na primer, ako svoju dnevnu rutinu lepote započnete sa sredstvom za čišćenje na bazi silikona, to utiče na stepen upijanja narednih proizvoda za negu, zbog čega oni preko noći postaju mnogo manje efikasni.

7) Silikone je teško ukloniti sa kože. Najčešći silikon – dimetikon – veoma je „težak“ za našu kožu i stvara prilično gustu neželjenu barijeru. Uzgred, samo visokokvalitetni dvofazni proizvodi za čišćenje uspešno se nose sa ovim. Sa kosom je, naravno, sve komplikovanije – voda neće isprati silikone, ali u međuvremenu, ove supstance se najčešće dodaju proizvodima za negu kose i kože glave (i to u skoro svakom!).

Kako prepoznati silikon u kozmetici?

U nastavku dajemo listu imena koja ćete verovatno naći u sastavu vaših proizvoda za negu i dekoraciju (dajemo na engleskom, jer se obično tako označavaju – međunarodno). Dakle, najčešći silikoni su:

Dimethicone
Methicone
Trimethicone
Cyclomethicone
Amodimethicone
Trimethylsilylamodimethicone

Siloxane:

Cyclopentasiloxane
Polydimethylsiloxane

Conol:

Dimethiconol

Polymers:

C10-30 Alkyl acrylate crosspolymer
VP / VA Copolymer
Polybutene
Polyisobutene

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Life