Pretraži

ZA ONE KOJI NEĆE DA DELE PRIVATNE PODATKE NA WHATSAPP-U: Ove aplikacije su odlična alternativa

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Od besplatnih i poznatih opcija poput Telegrama, do vrhunskih usluga poput Threema

Aplikacija u vlasništvu Facebook-a ima više od 2 milijarde korisnika širom sveta, pa čak i ako se milioni ljudi odluče da migriraju, malo je verovatno da će to imati veliki uticaj na ukupnu popularnost WhatsAppa.  Nova politika privatnosti, navela je mnoge korisnike da traže alternative.

Telegram

Verovatno najsličnija aplikacija za razmenu poruka WhatsApp-u je Telegram, koji podržava mnoge iste funkcije, pa čak i neke dodatne. Osnivač Telegrama Pavel Durov, neprestano je kritikovao WhatsApp zbog uočenih problema sa sigurnošću i privatnošću, opisujući ga kao „opasan“. Sa više od 400 miliona korisnika, Telegram je stoga već popularna i poznata alternativa korisnicima koji su više usredsređeni na privatnost.

Signal

Slično Telegramu i WhatsAppu, Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama. Signal koristi šifrovanje otvorenog koda koje omogućava programerima da ga testiraju na nedostatke i pronađu greške.Viber

Sa oko 260 miliona korisnika, Viber je čak popularniji od Telegrama. Korisnici su uglavnom koncentrisani na određene regione, što znači da će možda biti teško pronaći prijatelje koji ga koriste ako niste sa tih prostora. Naime, njegova osnovna baza korisnika je u istočnoj Evropi, severnoj Africi i na Bliskom istoku. Ima standarrdne funkcije – od grupnog chata, preko instant voice i video poruka,do audio i video poziva. Sve poruke na Viberu su šifrovane, a korisnicima takođe omogućavaju slanje vremenski ograničenih samouništavajućih poruka.

Threema

Threema sa sedištem u Švajcarskoj, sebe opisuje kao „instant messenger namenjen generisanju što manje korisničkih podataka“. Omogućava korisnicima da koriste 8-cifreni ID, a ne svoj broj telefona za povezivanje sa drugim korisnicima, dok se kontakti mogu verifikovati pomoću QR koda. Nudi nekoliko funkcija koje nisu dostupne u WhatsApp-u, poput lajkovanja pojedinačnih poruka i zaštite pojedinačnih chatova lozinkom. Za razliku od ostalih ovde navedenih opcija, Threema nije besplatna za upotrebu. Još jedan nedostatak inače odlične aplikacije je taj što se sa manje od 10 miliona preuzimanja na Google Play-u korisnici mogu namučiti da pronađu druge ljude sa kojima se mogu povezati.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech