Pretraži

YOUTUBE SLAVI 15. ROĐENDAN: Ovo je prvi video ikada objavljen na ovoj platformi (VIDEO)

Hi-Tech
0
Photo: pixabay.com

Divovska video-paltforma u februaru slavi petnaesti rođendan. Kako je od mesta za dokone i kreativne Jutjub došao do najuticajnije platforme sveta: Nikada više posetilaca, nikada veća zarada i nikada više kritike.

——————– Sponsored ——————–


"Dobro, evo nas ispred slonova. Kul stvar o ovim tipovima je što imaju baš baš baš duge surle. I to je kul. To je sve što ima da se kaže"

I to je stvarno bilo sve što je rečeno u prvom videu koji je ikada objavljen na Jutjubu. To je 18 sekundi snimka niskog kvaliteta koji pokazuju Džarvida Karima, jednog od osnivača platforme, ispred slonova u zoološkom vrtu San Dijega.

Kada su u februaru 2005. godine osnovali Jutjub, Karim i njegovi drugari Čed Harli i Stiv Čen ni u najluđim snovima nisu mogli da sanjaju kuda će to odvesti. Samo godinu dana kasnije su prodali platformu Guglu za 1,65 milijardi dolara, piše DW.Ništa nije kao što je bilo

Do danas je Jutjub prešao dug put – od platforme sa kratkim snimcima smešnih mačaka, do drugog najposećenijeg sajta na planeti posle Guglovog pretraživača. Sada se samo od reklama godišnje prihoduje 15 milijardi dolara. Uprkos blokadi u Kini i još nekoliko velikih zemalja, Jutjub mesečno beleži dve milijarde aktivnih korisnika.

Danas ovom platformom dominiraju velike televizijske mreže i muzičke produkcije, nekada je to bilo mesto na kojem su se isticali samo najkreativniji.

Nađe se doduše mestašca i za ljude koje Jutjub u svom vokabularu naziva „kreatorima“, a običan svet Jutjuberima. Najpopularniji na svetu, poput Šveđanina PewDiePie, godišnje zarađuju desetak miliona dolara.

Kako prenosi nemačka agencija dpa, petnaestogodišnja platforma je popularnija nego ikad, ali i na meti više kritika nego ikad. „U eri lažnih vesti, huškanja i eho-soba na internetu, Jutjub je neprestano jabuka razdora“, piše dpa.


Borba za pretplatnike

Sve društvene mreže su poslednjih godina na udaru politike sa zahtevom da efikasno uklanjaju objave u kojima se šire propaganda i nasilje.

Kako piše dpa, na Jutjubu se svakog minuta postavi preko 300 sati video-materijala što kontrolu čini gotovo nemogućom. „Ali da li to može da bude izgovor za divovski koncern sa godišnjom dobiti od preko 34 milijarde dolara?“, pita se agencija.

U tekstu se dodaje da ipak ne bi bilo fer platformu svoditi na sporne sadržaje – veći deo istorije Jutjuba obeležen je bezazlenim viralnim snimcima. Jutjub je, piše dpa, neiscrpno nalazište svega koje je bespovratno promenilo industriju zabave.

U žestokom okršaju striming-platformi, Jutjub manje polaže na oglase, a sve više na to da privuče pretplatnike koji bi plaćali kako ne bi gledali reklame. Naredne godine će pokazati može li Jutjub tako da spase svoj ogromni kolač od napada Netfliksa i drugih takmaca.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech