Pretraži

Testiranje na kovid uskoro će biti moguće i na telefonu?

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay/iXimus

Većina ovih laboratorija ili kompleta za samotestiranje uključuje brzi test antigena (RAT) ili RT-PCR, što ih stavlja van domašaja mnogih porodica, posebno u grupama sa niskim primanjima.

Sada, istraživači razvijaju novu tehniku testiranja za Covid-19 koja bi omogućila ljudima, čak i u grupama sa niskim prihodima, da testiraju potencijalnu infekciju Covid-19 koristeći svoje pametne telefone.

Photo: Pixabay.com

Photo: Pixabay.com

Novu tehniku testiranja razvili su istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari. Za početak je potrebna oprema za manje od 100 dolara. Kada se sva oprema postavi, svaki test košta samo 7 dolara.

Kako funkcioniše ovaj test?

Korisnicima je potrebna jednostavna oprema kao što je grejna ploča, reaktivno rešenje i njihovi pametni telefoni da bi postavili komplet za testiranje. Takođe treba da preuzmu besplatnu aplikaciju istraživača na svojim pametnim telefonima.

Ova aplikacija će analizirati podatke snimljene kamerom telefona i obavestiti korisnika da li su pozitivni ili negativni na Covid-19. Korisnici će morati da stave svoju pljuvačku u komplet za testiranje.

Nakon toga, korisnici će morati da dodaju reaktivni rastvor nakon čega će se promeniti boja tečnosti. Zatim će aplikacija proceniti količinu virusnog opterećenja u pljuvački na osnovu toga koliko se brzo menja boja tečnosti.Ono što je interesantno u vezi sa ovom tehnikom je to što može da otkrije svih pet glavnih varijanti infekcije Covid-19. Alpha, B.1.1.7 (varijanta za UK), Gamma P.1 (brazilska varijanta), Delta, B.1.617.2 (Indijska varijanta), Epsilon, B.1.429 (CAL20C) i Jota, B.1.526 (New York varijanta)

Test još nije spreman za masovnu primenu jer su istraživači testirali tehniku samo sa 50 pacijenata koji se sastoje od 20 simptomatskih i 30 asimptomatskih pacijenata i kalibrisan je za pametne telefone Samsung Galaxy S9.

Dakle, potrebna su dalja istraživanja da bi se sprovela tehnika. Jednostavno rečeno, neće uskoro biti dostupan na tržištu.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech