Pretraži

ŠTITI PRIVATNOST: Tviter pokreće novu uslugu

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Mreža Tor je dodata na stranicu podržanih browsera Tvitera.

Iako ste već mogli da pristupite običnoj veb lokaciji Tvitera preko Tor-a, novopokrenuta verzija dodaje više slojeva zaštite već anonimnom iskustvu pregledanja i dizajnirana je posebno za mrežu. Onion usluge se ponekad nazivaju skrivenim uslugama ili uslugama „tamne mreže“, iako se ovo drugo često odnosi na eksplicitno kriminalne sajtove kao što je tržište droge Silk Road.

Onion usluge se ponekad nazivaju skrivenim uslugama ili uslugama „tamne mreže“, iako se ovo drugo često odnosi na eksplicitno kriminalne sajtove kao što je tržište droge Silk Road.Brojni veb-sajtovi nude verzije specifične za Tor, uključujući browser DuckDuckGo i novinske kuće kao što su The New York Times, BBC i ProPublica. Alati kao što je SecureDrop, koji The Verge i druge veb lokacije koriste za primanje bezbednih dokumenata, takođe rade kroz Tor. Tor šifruje veb saobraćaj i usmerava ga kroz niz servera da bi sakrio identifikacione informacije o korisnicima. To je popularan način za pristup sajtovima koji su podložni internet cenzuri. Neki provajderi internet usluga počeli su da cenzurišu sam Tor u decembru 2021. godine, ali je projekat Tor rekao za Vice danas da je stvarni nivo blokiranja varirao, a ruski korisnici i dalje mogu da se povežu preko Tor mosta.

Međutim, Tviterova onion usluga radi se mnogo duže i ima prednosti koje prevazilaze jednostavan pristup blokiranoj platformi. Primorava ljude da koriste Tor-ovu mrežu, jer ne radi sa običnim browserima, i štiti od nekih bezbednosnih rizika koje unose standardne veb adrese.

Ako koristite Tor browser i kliknete [ili] unesete tačno odgovarajuću onion adresu, garantovano ćete biti povezani sa onim što očekujete – ili uopšte nećete. Posedovanje različite pristupne putanje takođe pomaže platformama kao što su Facebook i Tviter da lakše prate zlonamerne aktivnosti koje koriste prednost Tor-a (poput automatskog scrapinga ili napada na sajt) bez blokiranja ili degradiranja usluge za dobronamerne korisnike. Čak i ako većina ljudi ne koristi Tor za pristup Tviteru, to je poboljšanje za one koji ga koriste – i korak ka većem prihvatanju sistema.

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech