Pretraži

SAD razmišlja da zabrani TikTok

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/ ABC News

Pompeo je predložio taj korak tokom intervjua na Fox vestima kod Laure Ingraham, i dodao je da su razmatranja prilično ozbiljna.

Ingraham je Pompea pitala da li SAD treba da razmotri zabranu upotrebe kineskih aplikacija za društvene medije, „naročito TikTok“.

"Što se tiče kineskih aplikacija na mobilnim telefonima ljudi, mogu da vas uverim da će Sjedinjene Države uraditi ovo na pravi način, Laura", rekao je. "Ne želim izaći pred predsednika Donalda Trumpa, ali to je nešto čemu težimo."Vrhovni diplomata Vašingtona dodao je da ljudi trebaju preuzeti aplikaciju „samo ako žele svoje privatne podatke u rukama Komunističke partije Kine“.

"TikTok vodi američki izvršni direktor, sa stotinama zaposlenih i ključnih lidera u oblasti bezbednosti, sigurnosti, proizvoda i javne politike ovde u SAD", rekao je portparol TikTok-a u izjavi posle Pompeovih komentara.

"Mi nemamo veći prioritet od promocije sigurnog iskustva sa aplikacijama za naše korisnike. Nikada nismo dali korisničke podatke kineskoj vladi, niti bismo to radili ako nas pitaju."

Pompeove primedbe dolaze tokom vremena pojačanih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine, koje su se prelile u nekoliko arena, uključujući nacionalnu bezbednost, trgovinu i tehnologiju.

TikTok – koji je u vlasništvu startup kompanije BiteDance sa sedištem u Pekingu – više puta su kritikovali američki političari koji su optužili video aplikaciju kratkog formata da je pretnja nacionalnoj bezbednosti zbog veza sa Kinom. Oni tvrde da bi ta kompanija mogla biti primorana da "podržava i sarađuje sa obaveštajnim radom koji kontroliše Komunistička partija Kine".

TikTok je ranije rekao da deluje odvojeno od BiteDance. Kaže da se njegovi podatkovni centri nalaze u potpunosti izvan Kine, te da nijedan od tih podataka ne podleže kineskom zakonu. Podaci o korisnicima u SAD-u se čuvaju u Sjedinjenim Američkim Državama, sa rezervnom kopijom u Singapuru, prenosi TikTok. Portparol kompanije je u maju rekao za CNN Business da misli da su pitanja nacionalne bezbednosti "neosnovana".

Aplikacija je eksplodirala na popularnosti u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim državama, postajući prva kineska platforma za društvene medije koja je stekla značajnu privlačnost kod korisnika izvan svoje matične zemlje. Preuzeto je 315 miliona puta u prva tri meseca ove godine, što je više kvartalnih preuzimanja nego bilo koja druga aplikacija u istoriji, navodi analitička kompanija Sensor Tover.

Kompanija je takođe naišla na blokade puta na drugim mestima. Prošle nedelje je indijska vlada saopštila da će zabraniti TikTok i druge poznate kineske aplikacije, jer predstavljaju "pretnju suverenitetu i integritetu". Napetosti između Indije i Kine eskaliraju nakon sukoba duž himalajske granice.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech