Pretraži

OBRATITE PAŽNJU NA INSEKTE NA ZIDU: Možda je ovaj minijaturni robot špijun (VIDEO)

Hi-Tech
0
Screenshot: Youtube/National Geographic

Tim inženjera sa Univerziteta iz Južne Kalifornije i Los Anđelesa konstruisao je letećeg robota sa četiri krila – Bee+ – koji teži tek 95 grama.

——————– Sponsored ——————–


Ovo nije jedini minijaturni robot budući da su eksperti sa Harvarda konstruisali RoboBee model još 2013. godine, te se radi o modelu koji je još lakši, budući da teži svega 75 grama.

RoboBee, sa druge strane, ima samo dva krila, te mu je teže da kontroliše letenje, dok se Bee+ sa četiri krila snalazi daleko bolje. Najveći izazov za projektni tim bila su upravo krila, budući da se sa većim brojem krila povećavala i težina, što nije bilo u skladu sa planiranim.

Tako su došli do novog dizajnerskog rešenja, koje je u vezi sa Pijezoelektričnim efektom, koji podrazumeva pojavu stvaranja električnog napona na krajevima pijezoelektričnog kristala, a nakon mehaničkog pritiska na njega.Stručnjaci su na ovom osnovu kreirali pijezoelektrični materijal koji se širi i kontrahuje kada se kroz njega propusti električna energija, i koji je toliko lagan, da je težina krila prepolovljena u odnosu na situacije kada su korišćeni drugi materijali.

RoboBee i Bee+ tehnički nisu dronovi, budući da je neophodno da bude povezano nekoliko robota kako bi imali dovoljno energije za letenje. Kada baterije jednom budu sustigle dostignuća na polju nano robotike ovi bi sićušni roboti mogli da polete i samostalno, te postanu značajni alati u oblasti špijunaže.

 

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech