Pretraži

NE POŠTUJE PRAVILA: Sjedinjene Američke Države pokrenule istragu protiv Google-a, evo zbog čega

Hi-Tech
0
Photo: Pixabay.com

Grupa od 50 američkih država i teritorija pokrenula je istragu protiv Google-a zbog dominantne pozicije na tržištu internet oglašavanja.

——————– Sponsored ——————–

U grupu američkih saveznih država koje su pokrenule postupak uključene su gotovo sve američke savezne države, osim Kalifornije i Alabame, što pokrenutom postupku daje dodatnu snagu.

Iz grupacije upozoravaju da sistem pretrage možda ograničava tržišnu utakmicu i šteti interesima potrošača, a zabrinjavaju ih i rangiranje rezultata pretraživanja i zaštita ličnih podataka korisnika. Google dominira “svim aspektima oglašavanja na Internetu i pretraživanja Interneta”, ističe državni tužilac Teksasa Ken Paxton, čiji je ured izvestio javnost o pokretanju istrage.

  • Nema ništa loše u tome da kompanija zauzme vodeću poziciju na određenom području ako pri tome poštuje pravila slobodnog tržišnog nadmetanja – ističe Paxton.

  • Mi imamo dokaze da je Google-ova poslovna praksa možda ograničavala izbor potrošačima, gušila inovacije, koristila privatne podatke korisnika i garantovala Google-u kontrolu nad protokom i distribucijom podataka na Internetu – dodaje teksaški državni tužilac.

Na novinarske upite o istrazi, iz Google-a su podsetili na “prošlonedeljno saopštenje u kojem su istakli velike rezultate na području inovacija”.  • Uvek smo konstruktivno sarađivali s regulatorima i nameravamo nastaviti s tom praksom – dodali su.

Na Google otpada oko 38 posto ukupne potrošnje na digitalno oglašavanje u SAD, odnosno 48 milijardi američkih dolara, prema podacima eMarketera.

Na drugom je mestu Facebook s 22% udela. Proteklih se godina njegov tržišni udeo ipak smanjio pod pritiskom konkurencije poput Amazon-a.

Američke vlasti su u poslednje vreme pokrenule niz istraga protiv velikih tehnoloških firmi. Tako je prošlog petka odvojena grupa američkih država objavila da je pokrenula istragu protiv Facebook-a kako bi utvrdila pokušava li istisnuti konkurenciju i u kojoj meri štiti podatke klijenata. SAD tradicionalno zaostaje za Evropom i zemljama u drugim delovima sveta kada je u pitanju regulicija tehnoloških kompanija.

Kongres odvojeno sprovodi istragu o potencijalnom jačanju monopolistički pozicioniranih kompanija na digitalnom tržištu. Savezna komisija za trgovinu takođe je nedavno izrekla novčane kazne Google-ovoj krovnoj firmi Alphabet-u, kao i Facebook-u.

Tagovi

Komentari (0)

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Najnovije iz Hi-Tech